Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rolnicy będą mogli w roku 2022 prowadzić na ugorach produkcję w ramach zazielenienia. Na wniosek Polski i innych państw członkowskich Komisja Europejska przygotowała projekt decyzji umożliwiającej rolnikom w Polsce skorzystanie z odstępstwa od zakazu.
Zgodnie z projektem ugory te będzie można wykorzystać do produkcji żywności i pasz. Powodem odstępstwa jest potrzeba zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w UE w obliczu konfliktu zbrojnego na Ukrainie.
Decyzja umożliwi uznanie gruntów ugorowanych za odrębne uprawy w ramach dywersyfikacji upraw lub za obszary proekologiczne EFA, nawet jeśli na takich gruntach będzie miał miejsce wypas, zbiór w celu produkcyjnym lub uprawa. Na ugorach objętych odstępstwem w ramach obszarów EFA będzie można stosować środki ochrony roślin.
Odstępstwo nie obejmuje ugorów z roślinami miododajnymi uznawanymi za EFA. Publikacja decyzji Komisji jest przewidziana w przyszłym tygodniu.
W MRiRW trwają prace mające na celu wdrożenie decyzji do przepisów krajowych.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową czekolad, czekoladek, kakao i czekolad do picia.
Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) nie zgodziła się z przeprowadzoną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oceną ryzyka związanego z dodawaniem dwutlenku tytanu (E171) do produktów spożywczych.
W czwartym kwartale 2021 r. Sekretariat INFOSAN zareagował na 64 przypadki dotyczące bezpieczeństwa żywności, w których uczestniczyło 86 państw członkowskich WHO i jedno Terytorium Missisipi. Dotyczyły one 87 państw członkowskich i terytoriów WHO. Kategorie żywności, których najczęściej dotyczyły 64 przypadki w czwartym kwartale 2021 r., to...