Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wielka Brytania odrzuca opinię EFSA ws. bezpieczeństwa dwutlenku tytanu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

E171 wciąż legalny na Wyspach

Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) nie zgodziła się z przeprowadzoną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oceną ryzyka związanego z dodawaniem dwutlenku tytanu (E171) do produktów spożywczych. Oznacza to, że na Wyspach Brytyjskich stosowanie kontrowersyjnego barwnika nie zostanie zakazane. Przepisy, które niedawno weszły w życie na terenie Unii Europejskiej (UE), zobowiązują producentów żywności do reformulacji składu produktów w taki sposób, by nie zawierały one TiO2. Zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej, podyktowaną negatywną opinią EFSA nt. bezpieczeństwa dwutlenku tytanu z 2021 r., po wygaśnięciu trwającego cztery miesiące okresu przejściowego sprzedawana w UE żywność powinna być wolna od E171.

FSA podważa ocenę europejskich ekspertów

Po zapoznaniu się z dostępnymi dowodami naukowymi FSA stwierdziła, że nie podziela zastrzeżeń unijnych ekspertów w zakresie bezpieczeństwa dwutlenku tytanu. Opinię tę poparła Szkocka Agencja Standardów Żywności (FSS). „Obydwa niezależne organy będą na przestrzeni bieżącego roku w dalszym ciągu omawiać tę kwestię”, mówi Adam Hardgrave z FSA. „Obowiązujące obecnie ramy czasowe przewidują zakończenie oceny ryzyka w pierwszym kwartale 2023 r., choć termin ten może ulec zmianie, jeśli w trakcie prac okaże się, że do wydania ostatecznej opinii potrzeba więcej danych”.

Kontrowersyjny barwnik do żywności

W ostatnich dziesięcioleciach wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa stosowania TiO2 w żywności narastały, prowadząc do aktualizacji opinii naukowych i obowiązujących przepisów. Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) nadała tej substancji status ogólnie uznanej za bezpieczną (GRAS) w ilości nie większej niż 1% masy produktu, jednak inne organizacje zwracały uwagę na potencjalne ryzyko związane ze spożywaniem dwutlenku tytanu.

Ocena bezpieczeństwa nanomateriałów

W 2020 r. Francja zakazała dodawania tego barwnika do żywności, zmuszając liczne przedsiębiorstwa do poszukiwania alternatywnych barwników. Specjaliści z francuskiego odpowiednika brytyjskiej FSA, ANSES, zaapelowali w 2021 r. o opracowanie zunifikowanego podejścia do kwestii oceny bezpieczeństwa innych nanomateriałów, nie tylko TiO2. Zaproponowane przez ANSES rozwiązania dotyczą stosowanych w przepisach prawnych definicji, metodyki pomiarów wielkości cząstek, ich właściwości chemicznych oraz identyfikacji zagrożeń związanych ze stosowaniem nanomateriałów.

 

Źródła:

  1. https://www.food.gov.uk/sites/default/files/media/document/FSA%2022-03-03%20-%20CE%20Report%20to%20Board_March%202022.pdf
  2. https://www.foodingredientsfirst.com/news/uk-rejects-titanium-dioxide-ban-fsa-disagrees-with-eu-food-safety-watchdog-allowing-artificial-whitening-color.html?fbclid=IwAR0GqUVdMiKIwyrGFU1Mc_REoc9QDJtHfty3AU_QrbvHbb9KNY-xiATw-1g

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.