Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ważne dla eksporterów: FSIS poszerza kontrole importowanego mięsa o pozostałości metali

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Aktualizacja wytycznych dla inspektorów

Wydział ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli (FSIS) Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) poszerza analizy importowanej żywności o pozostałości metali. Jak poinformowano w dyrektywie z 17 grudnia 2018 skierowanej do inspektorów, nowe przepisy dotyczyć będą wołowiny, kurczaka, indyka oraz wieprzowiny. Stanowią one aktualizację instrukcji dla personelu kontrolnego w zakresie Rodzajów Inspekcji, na które do tej pory składały się pozostałości leków weterynaryjnych i chemikaliów. Od teraz będą one obejmowały również metale.

Podwyższenie standardów bezpieczeństwa żywności

3-stronnicowy dokument jest częścią działań FSIS ukierunkowanych na modernizację systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności, powiedział przedstawiciel amerykańskiej instytucji. Dodał on, że analiza pozostałości metali dotyczyć będzie importowanej wołowiny, kurczaka, indyka i wieprzowiny, co pomoże zapewnić odpowiednie bezpieczeństwo łańcucha żywnościowego produktów spożywczych sprowadzanych do USA. „Warto zaznaczyć, że zgodnie z ustalonymi przez nas standardami, każda importowana żywność badana jest na te obecność tych samych substancji. Analiza pozostałości metali jest już rutynowo prowadzona w przypadku importowanych ryb z rzędu sumokształtnych”, podkreślił reprezentant FSIS.

Analiza próbek 4 rodzajów mięsa

Laboratoria FSIS prowadziły już wcześniej badania pozostałości arsenu, jednak w ramach modernizacji procedur i efektywniejszego wykorzystywania zasobów, analizy te zostają włączone do testów na obecność metali. Amerykańscy inspektorzy zobowiązani będą do pobierania materiału z importowanej wołowiny, kurczaka, indyka i wieprzowiny. 2-funtowe próbki tkanki mięśniowej z produktów świeżych i mrożonych oraz 2-funtowe kawałki produktów przetworzonych wysyłane będą do analiz we Wschodnim Laboratorium FSIS w Centrum Badawczym Russella w Athens w stanie Georgia.

Źródła:

https://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/connect/21885cc5-ef94-48ca-82a8-87112a89fd8e/67-18.pdf?MOD=AJPERES&CONVERT_TO=url&CACHEID=21885cc5-ef94-48ca-82a8-87112a89fd8e

https://iegpolicy.agribusinessintelligence.informa.com/PL218704/FSIS-to-add-trace-metal-testing-of-imported-meat

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn