Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ważne dla eksporterów: FSIS poszerza kontrole importowanego mięsa o pozostałości metali

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Aktualizacja wytycznych dla inspektorów

Wydział ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli (FSIS) Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) poszerza analizy importowanej żywności o pozostałości metali. Jak poinformowano w dyrektywie z 17 grudnia 2018 skierowanej do inspektorów, nowe przepisy dotyczyć będą wołowiny, kurczaka, indyka oraz wieprzowiny. Stanowią one aktualizację instrukcji dla personelu kontrolnego w zakresie Rodzajów Inspekcji, na które do tej pory składały się pozostałości leków weterynaryjnych i chemikaliów. Od teraz będą one obejmowały również metale.

Podwyższenie standardów bezpieczeństwa żywności

3-stronnicowy dokument jest częścią działań FSIS ukierunkowanych na modernizację systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności, powiedział przedstawiciel amerykańskiej instytucji. Dodał on, że analiza pozostałości metali dotyczyć będzie importowanej wołowiny, kurczaka, indyka i wieprzowiny, co pomoże zapewnić odpowiednie bezpieczeństwo łańcucha żywnościowego produktów spożywczych sprowadzanych do USA. „Warto zaznaczyć, że zgodnie z ustalonymi przez nas standardami, każda importowana żywność badana jest na te obecność tych samych substancji. Analiza pozostałości metali jest już rutynowo prowadzona w przypadku importowanych ryb z rzędu sumokształtnych”, podkreślił reprezentant FSIS.

Analiza próbek 4 rodzajów mięsa

Laboratoria FSIS prowadziły już wcześniej badania pozostałości arsenu, jednak w ramach modernizacji procedur i efektywniejszego wykorzystywania zasobów, analizy te zostają włączone do testów na obecność metali. Amerykańscy inspektorzy zobowiązani będą do pobierania materiału z importowanej wołowiny, kurczaka, indyka i wieprzowiny. 2-funtowe próbki tkanki mięśniowej z produktów świeżych i mrożonych oraz 2-funtowe kawałki produktów przetworzonych wysyłane będą do analiz we Wschodnim Laboratorium FSIS w Centrum Badawczym Russella w Athens w stanie Georgia.

Źródła:

https://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/connect/21885cc5-ef94-48ca-82a8-87112a89fd8e/67-18.pdf?MOD=AJPERES&CONVERT_TO=url&CACHEID=21885cc5-ef94-48ca-82a8-87112a89fd8e

https://iegpolicy.agribusinessintelligence.informa.com/PL218704/FSIS-to-add-trace-metal-testing-of-imported-meat

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.