Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

WHO zaprasza ekspertów do przyłączenia się do grupy doradczej ds. bezpieczeństwa żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Na podstawie danych uzyskanych w 2010 r. oszacowano, że niebezpieczna żywność powoduje 600 mln przypadków chorób przenoszonych przez żywność, 420 tys. zgonów, 33 mln lat „życia skorygowanych niepełnosprawnością” (wskaźnik DALY) rocznie - w oparciu o pierwszy globalny raport dotyczący szacunków obciążenia chorobami przenoszonymi przez żywność opublikowany przez WHO w 2015 r.

Rola WHO w zakresie bezpieczeństwa żywności polega na zmniejszaniu obciążenia chorobami przenoszonymi przez żywność poprzez doradzanie państwom członkowskim i pomaganie im w zminimalizowaniu narażenia na niedopuszczalne poziomy chemikaliów lub mikroorganizmów w żywności.

W porównaniu z sytuacją sprzed dziesięciu lat, bezpieczeństwo żywności jest narażone na wiele nowych zagrożeń wynikających ze zglobalizowanego i znacznie bardziej złożonego łańcucha dostaw produktów rolno-spożywczych, niezrównoważonych systemów żywnościowych, wpływu schematów przenoszenia chorób przez zmiany środowiskowe i działalność człowieka. Oprócz wyzwań, wszystkie rozwijające się nowe technologie, takie jak blockchain dla lepszej przejrzystości i identyfikowalności, sekwencjonowanie całego genomu do wykrywania patogenów przenoszonych przez żywność i odzwierzęcych, biotechnologia i nanotechnologia stosowane w produkcji żywności, wnoszą nowy wgląd i niepewność w zarządzanie ryzykiem związanym z bezpieczeństwem żywności. Nadszedł czas, aby dokładnie przeanalizować wszystkie wyzwania i możliwości oraz zaproponować innowacyjne i kosztowo-korzystne rozwiązania.

WHO postanowiło zaprosić ekspertów do pracy w technicznej grupie doradczej WHO (TAG) w celu doradztwa w zakresie bezpieczeństwa żywności.

Kandydaci do TAG powinni posiadać co najmniej jedną z wymaganych umiejętności wymienionych poniżej:

  • Nadzór i wykrywanie patogenów, zanieczyszczeń i chorób przenoszonych przez żywność.
  • Gotowość i reagowanie na sytuacje awaryjne w zakresie bezpieczeństwa żywności.
  • Analiza ryzyka mikrobiologicznego i toksykologicznego dla bezpieczeństwa żywności.
  • Prawo i przepisy dotyczące żywności.
  • Oszustwa żywieniowe.
  • Nowe technologie żywności i badania w naukach o żywności oraz naukach rolniczych.
  • Nauki weterynaryjne, zdrowie upraw, bezpieczeństwo biologiczne i zmiany klimatyczne.
  • Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe w łańcuchu pokarmowym.
  • Ekonomia i handel systemami żywnościowymi.
  • Żywienie i bezpieczeństwo żywnościowe.

WHO ma zamiar zaktualizować Globalną strategię bezpieczeństwa żywności: bezpieczniejsza żywność dla lepszego zdrowia, która została zatwierdzona w 2002 r., a nowa strategia, która powstanie właśnie dzięki wsparciu i wiedzy powołanych ekspertów, zostanie przedstawiona do 2022 r. 

Mianowanie na członków TAG nastąpi na okres 2 lat. Nazwy przynależności członków TAG będą publicznie dostępne. Eksperci będą wybierani indywidualnie na podstawie ich wiedzy eksperckiej w celu udzielania porad w określonych tematach.

Jak zostać ekspertem WHO?

Zainteresowani kandydaci powinni wypełnić formularz zgłoszeniowy online nie później niż do 21 sierpnia 2020 r.

Źródło: https://www.who.int/news-room/articles-detail/call-for-experts-who-technical-advisory-group-on-food-safety-safer-food-for-better-health

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Autor: WHO

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.