WHO zaprasza ekspertów do przyłączenia się do grupy doradczej ds. bezpieczeństwa żywności
Na podstawie danych uzyskanych w 2010 r. oszacowano, że niebezpieczna żywność powoduje 600 mln przypadków chorób przenoszonych przez żywność, 420 tys. zgonów, 33 mln lat „życia skorygowanych niepełnosprawnością” (wskaźnik DALY) rocznie - w oparciu o pierwszy globalny raport dotyczący szacunków obciążenia chorobami przenoszonymi przez żywność opublikowany przez WHO w 2015 r.
Rola WHO w zakresie bezpieczeństwa żywności polega na zmniejszaniu obciążenia chorobami przenoszonymi przez żywność poprzez doradzanie państwom członkowskim i pomaganie im w zminimalizowaniu narażenia na niedopuszczalne poziomy chemikaliów lub mikroorganizmów w żywności.
W porównaniu z sytuacją sprzed dziesięciu lat, bezpieczeństwo żywności jest narażone na wiele nowych zagrożeń wynikających ze zglobalizowanego i znacznie bardziej złożonego łańcucha dostaw produktów rolno-spożywczych, niezrównoważonych systemów żywnościowych, wpływu schematów przenoszenia chorób przez zmiany środowiskowe i działalność człowieka. Oprócz wyzwań, wszystkie rozwijające się nowe technologie, takie jak blockchain dla lepszej przejrzystości i identyfikowalności, sekwencjonowanie całego genomu do wykrywania patogenów przenoszonych przez żywność i odzwierzęcych, biotechnologia i nanotechnologia stosowane w produkcji żywności, wnoszą nowy wgląd i niepewność w zarządzanie ryzykiem związanym z bezpieczeństwem żywności. Nadszedł czas, aby dokładnie przeanalizować wszystkie wyzwania i możliwości oraz zaproponować innowacyjne i kosztowo-korzystne rozwiązania.
WHO postanowiło zaprosić ekspertów do pracy w technicznej grupie doradczej WHO (TAG) w celu doradztwa w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Kandydaci do TAG powinni posiadać co najmniej jedną z wymaganych umiejętności wymienionych poniżej:
- Nadzór i wykrywanie patogenów, zanieczyszczeń i chorób przenoszonych przez żywność.
- Gotowość i reagowanie na sytuacje awaryjne w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Analiza ryzyka mikrobiologicznego i toksykologicznego dla bezpieczeństwa żywności.
- Prawo i przepisy dotyczące żywności.
- Oszustwa żywieniowe.
- Nowe technologie żywności i badania w naukach o żywności oraz naukach rolniczych.
- Nauki weterynaryjne, zdrowie upraw, bezpieczeństwo biologiczne i zmiany klimatyczne.
- Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe w łańcuchu pokarmowym.
- Ekonomia i handel systemami żywnościowymi.
- Żywienie i bezpieczeństwo żywnościowe.
WHO ma zamiar zaktualizować Globalną strategię bezpieczeństwa żywności: bezpieczniejsza żywność dla lepszego zdrowia, która została zatwierdzona w 2002 r., a nowa strategia, która powstanie właśnie dzięki wsparciu i wiedzy powołanych ekspertów, zostanie przedstawiona do 2022 r.
Mianowanie na członków TAG nastąpi na okres 2 lat. Nazwy przynależności członków TAG będą publicznie dostępne. Eksperci będą wybierani indywidualnie na podstawie ich wiedzy eksperckiej w celu udzielania porad w określonych tematach.
Jak zostać ekspertem WHO?
Zainteresowani kandydaci powinni wypełnić formularz zgłoszeniowy online nie później niż do 21 sierpnia 2020 r.
Przeczytaj także
-
07.08.2020
Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 31.07-06.08.2020
Amerykańskie Biuro Regionalne WHO wydało ostrzeżenie przed używaniem chloru jako produktu leczniczego przeciw COVID-19. WHO zaleca, aby ludzie unikali spożywania produktów zawierających dwutlenek chloru lub substancje pokrewne (podchloryn sodu, wybielacz itp.) oraz żeby wszelkie przypadki wprowadzania takich produktów do obrotu do celów terapeutycznych zgłaszać władzom.
-
07.08.2020
Bioróżnorodność ważna dla bezpieczeństwa żywnościowego
Bioróżnorodność to nie tylko rozmaitość gatunków roślin i zwierząt, ale również bogactwo wielogatunkowych układów przyrodniczych, czyli krajobrazów i ekosystemów. Rośliny przetwarzają energię słoneczną, udostępniając ją innym formom życia.
-
06.08.2020
Bezpieczeństwo żywności a wirusy przenoszone przez żywność
Pandemia wpłynęła na sposób sprzedaży żywności zarówno w sklepach spożywczych, jak i na targowiskach. Chociaż COVID-19 nie jest transmitowany przez żywność lub jej opakowania, to jednak opinia publiczna obawia się o właściwe obchodzenie się z żywnością. Obawy wielu potęguje również spożywanie zwierząt egzotycznych, szczególnie w Azji, a także wykorzystywanie ich w medycynie tradycyjnej.