Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wirtualne narzędzie do zarządzania bezpieczeństwem żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wizerunek firmy i zaufanie konsumentów

Spośród 3 835 przypadków zgłoszeń do RASFF, które miały miejsce w 2017 r., aż 942 mogło potencjalne stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i wymagać natychmiastowej interwencji. Bieżące śledzenie informacji związanych z bezpieczeństwem żywności, w tym dotyczących zafałszowań produktów, odrzucenia towaru na granicy państwa czy wycofania partii z rynku, pozwala przedsiębiorstwom z branży spożywczej na podejmowanie odpowiednich decyzji i szybkie reagowanie na nagłe zmiany, co bezpośrednio przekłada się na poprawienie wizerunku wśród klientów oraz wzrost zaufania ze strony konsumentów.

Platforma o globalnym zasięgu

Aby ułatwić firmom to zadanie, hiszpańskie Centrum Technologiczne AINIA opracowało cyfrową platformę o globalnym zasięgu, która w spersonalizowany sposób klasyfikuje informacje dotyczące ostrzeżeń o podejrzanych produktach, zafałszowaniach i bezpieczeństwie żywności w zakresie dostosowanym do potrzeb konkretnego przedsiębiorstwa. Food-Alert 4.0 śledzi dziennie ponad 100 źródeł informacji i baz danych, w tym publikacje agencji państwowych, urzędów kontroli, branżowych portali internetowych i ogólnoświatowych mediów.

Spersonalizowane informacje

Po przeanalizowaniu danych platforma filtruje informacje w zależności od typu produktu, poziomu i rodzaju zagrożenia, dzięki czemu firma otrzymuje syntetyczny raport o konkretnym wydarzeniu oraz ogólny zarys sytuacji w zakresie, który może mieć wpływ na jej produkty. Pozwala to na podjęcie właściwych działań z odpowiednim wyprzedzeniem.

Identyfikacja zagrożeń i wpływ na przedsiębiorstwo

Food-Alert 4.0 daje możliwość integracji z własnymi systemami bezpieczeństwa żywności, co pozwala znacząco uprościć i zautomatyzować procesy identyfikacji zagrożeń, szacowania ich wpływu na przedsiębiorstwo oraz rozwiązywania potencjalnych problemów związanych ze swoimi produktami. Użytkownik uzyskuje w ten sposób dostęp do kluczowych danych poprzez platformę on-line, a także za pośrednictwem newslettera rozsyłanego pocztą elektroniczną, w którym zawarte są najnowsze informacje dotyczące bezpieczeństwa żywności zebrane przez system. Food-Alert 4.0 pozwala ponadto na tworzenie elementów graficznych, wykresów i tabel opisujących najważniejsze dane, które można łatwo wyeksportować do formatu PDF lub MS Word.

„Cenne narzędzie dla profesjonalistów”

Jak mówi David Martínez, szef działu IT AINIA, „nasz system ułatwia codziennie funkcjonowanie firmy i znacząco obniża koszty związane ze śledzeniem potencjalnych zagrożeń na rynku żywności oraz oceną ich wpływu na przedsiębiorstwo. Stanowi on cenne narzędzie dla profesjonalistów z branży spożywczej, dzięki któremu zyskują oni dostęp do najnowszych danych z zakresu bezpieczeństwa żywności i za pomocą jednego kliknięcia mogą śledzić wydarzenia z całego świata”.

Źródła:

Wybierz temat: Food Fraud RASFF

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.