Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ochrona przed przewlekłymi chorobami
Nowy artykuł naukowy autorstwa amerykańskiego profesora biochemii i biologii molekularnej, Bruce’a Amesa, sugeruje, że witaminy i składniki mineralne mogą odgrywać kluczową rolę w ochronie przed przewlekłymi schorzeniami, takimi jak choroby serca, nowotwory czy neurodegeneracja. Okazuje się, że długość życia może potencjalne zwiększyć odpowiednia podaż 30 znanych witamin i składników mineralnych oraz 11 innych związków, do tej pory nieklasyfikowanych jako niezbędne do funkcjonowania organizmu.
Synteza enzymów
Witaminy i składniki mineralne są konieczne do prawidłowego działania ogromnej liczby enzymów, warunkujących zdrowie metaboliczne. Jak dowodzą badania epidemiologiczne, nawet 70% populacji Amerykanów może spożywać za mało jednego lub więcej z tych składników odżywczych. W większości przypadków nie są to niedobory wywołujące bezpośrednie konsekwencje, jak krzywica czy szkorbut, jednak dr Ames twierdzi, że nawet niewielkie deficyty mogą w dłuższej perspektywie wpływać negatywnie na zdrowie.
Teoria triażu
Te same składniki, które niezbędne są do codziennego funkcjonowania, jak witamina D, kwasy omega-3 czy magnez, wpływają również na enzymy związane z zachowaniem homeostazy ustroju w dłuższej perspektywie – naprawą DNA, ochroną naczyń krwionośnych czy przeciwdziałaniem stresowi oksydacyjnemu. Kiedy organizm wystawiony jest na ich niedobory, uruchamiane są procesy „oszczędzania” kluczowych związków na bieżące potrzeby, kosztem długofalowego zdrowia. Mechanizm ten nosi nazwę „teorii triażu”.
Koszty opieki zdrowotnej
„Prewencja chorób postępujących wraz z wiekiem wymaga zupełnie innego podejścia niż doraźne leczenie – niezbędna jest w tym przypadku pogłębiona wiedza dotycząca metabolizmu, żywienia, biochemii oraz genetyki”, podkreśla Ames. „Takie ujęcie jest konieczne, by w przyszłości obniżyć koszty związane z opieką zdrowotną. Szacuje się, że Unia Europejska zaoszczędziłaby 4 miliardy euro wydane na leczenie osteoporozy, gdyby stosowano odpowiednią suplementację witaminą D i wapniem”.
„Witaminy długowieczności”
Zespół dra Amesa wykazał, że teoria triażu sprawdza się w przypadku osób cierpiących na chroniczny niedobór witaminy K. Opublikowane przez badaczy prace wskazują, że organizm „oszczędza” niewielkie zapasy witaminy K na procesy krzepnięcia krwi, przy równoczesnym zmniejszeniu syntezy enzymów związanych z długoterminowym zdrowiem naczyń krwionośnych, co przekłada się na większe ryzyko zgonu z powodu chorób serca. Dr Ames przypuszcza, że może istnieć wiele nieodkrytych dotąd związków niezbędnych do zachowania długiego życia. Ich identyfikacja wymaga bowiem bardzo długiej obserwacji, ponieważ negatywne skutki ich niedoborów mogą manifestować się dopiero w zaawansowanym wieku.
Źródła:
Przeczytaj także
Okres prenatalny wymaga zastosowania właściwej diety, bogatej w wartości odżywcze wspierające rozwój płodu w poszczególnych trymestrach, a także zapewniające niezbędne składniki mineralne i witaminy kobiecie w ciąży. Dlaczego jednym z elementów właściwego żywienia może być sok pomarańczowy? Wyniki badań naukowych wskazują na złożoną matrycę składników odżywczych zawartych w soku.
Opublikowane niedawno przez francuskich naukowców badanie wskazuje, że 10% wzrost spożycia wysoko przetworzonych produktów zwiększa ryzyko wczesnego zgonu o 14%. Okazuje się również, że żywność tego typu odpowiada za aż 29% kalorii dostarczanych z przeciętną dietą. Wysoko przetworzone produkty to przede wszystkim przekąski, desery i gotowe do spożycia dania...
Wyniki najnowszych badań wskazują, że otyłe kobiety tracą więcej masy ciała i w większym stopniu poprawiają markery zdrowotne stosując „przerywany post” w porównaniu z tradycyjną, ściśle kontrolowaną dietą redukcyjną. „Ciągłe restrykcje dietetyczne to najpowszechniejszy sposób...