Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Witaminy i składniki mineralne mogą przedłużać życie

Kategoria: Składniki Żywności

Ochrona przed przewlekłymi chorobami

Nowy artykuł naukowy autorstwa amerykańskiego profesora biochemii i biologii molekularnej, Bruce’a Amesa, sugeruje, że witaminy i składniki mineralne mogą odgrywać kluczową rolę w ochronie przed przewlekłymi schorzeniami, takimi jak choroby serca, nowotwory czy neurodegeneracja. Okazuje się, że długość życia może potencjalne zwiększyć odpowiednia podaż 30 znanych witamin i składników mineralnych oraz 11 innych związków, do tej pory nieklasyfikowanych jako niezbędne do funkcjonowania organizmu.

Synteza enzymów

Witaminy i składniki mineralne są konieczne do prawidłowego działania ogromnej liczby enzymów, warunkujących zdrowie metaboliczne. Jak dowodzą badania epidemiologiczne, nawet 70% populacji Amerykanów może spożywać za mało jednego lub więcej z tych składników odżywczych. W większości przypadków nie są to niedobory wywołujące bezpośrednie konsekwencje, jak krzywica czy szkorbut, jednak dr Ames twierdzi, że nawet niewielkie deficyty mogą w dłuższej perspektywie wpływać negatywnie na zdrowie.

Teoria triażu

Te same składniki, które niezbędne są do codziennego funkcjonowania, jak witamina D, kwasy omega-3 czy magnez, wpływają również na enzymy związane z zachowaniem homeostazy ustroju w dłuższej perspektywie – naprawą DNA, ochroną naczyń krwionośnych czy przeciwdziałaniem stresowi oksydacyjnemu. Kiedy organizm wystawiony jest na ich niedobory, uruchamiane są procesy „oszczędzania” kluczowych związków na bieżące potrzeby, kosztem długofalowego zdrowia. Mechanizm ten nosi nazwę „teorii triażu”.

Koszty opieki zdrowotnej

„Prewencja chorób postępujących wraz z wiekiem wymaga zupełnie innego podejścia niż doraźne leczenie – niezbędna jest w tym przypadku pogłębiona wiedza dotycząca metabolizmu, żywienia, biochemii oraz genetyki”, podkreśla Ames. „Takie ujęcie jest konieczne, by w przyszłości obniżyć koszty związane z opieką zdrowotną. Szacuje się, że Unia Europejska zaoszczędziłaby 4 miliardy euro wydane na leczenie osteoporozy, gdyby stosowano odpowiednią suplementację witaminą D i wapniem”.

„Witaminy długowieczności”

Zespół dra Amesa wykazał, że teoria triażu sprawdza się w przypadku osób cierpiących na chroniczny niedobór witaminy K. Opublikowane przez badaczy prace wskazują, że organizm „oszczędza” niewielkie zapasy witaminy K na procesy krzepnięcia krwi, przy równoczesnym zmniejszeniu syntezy enzymów związanych z długoterminowym zdrowiem naczyń krwionośnych, co przekłada się na większe ryzyko zgonu z powodu chorób serca. Dr Ames przypuszcza, że może istnieć wiele nieodkrytych dotąd związków niezbędnych do zachowania długiego życia. Ich identyfikacja wymaga bowiem bardzo długiej obserwacji, ponieważ negatywne skutki ich niedoborów mogą manifestować się dopiero w zaawansowanym wieku.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 13.04.2019

    Sok pomarańczowy w diecie kobiet ciężarnych

    Okres prenatalny wymaga zastosowania właściwej diety, bogatej w wartości odżywcze wspierające rozwój płodu w poszczególnych trymestrach, a także zapewniające niezbędne składniki mineralne i witaminy kobiecie w ciąży. Dlaczego jednym z elementów właściwego żywienia może być sok pomarańczowy? Wyniki badań naukowych wskazują na złożoną matrycę składników odżywczych zawartych w soku.

    Czytaj więcej
  • 13.03.2019

    Żywność wysoko przetworzona może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci

    Opublikowane niedawno przez francuskich naukowców badanie wskazuje, że 10% wzrost spożycia wysoko przetworzonych produktów zwiększa ryzyko wczesnego zgonu o 14%. Okazuje się również, że żywność tego typu odpowiada za aż 29% kalorii dostarczanych z przeciętną dietą. Wysoko przetworzone produkty to przede wszystkim przekąski, desery i gotowe do spożycia dania...

    Czytaj więcej
  • 15.02.2019

    „Przerywany post” może poprawiać zdrowie i sprzyjać odchudzaniu

    Wyniki najnowszych badań wskazują, że otyłe kobiety tracą więcej masy ciała i w większym stopniu poprawiają markery zdrowotne stosując „przerywany post” w porównaniu z tradycyjną, ściśle kontrolowaną dietą redukcyjną. „Ciągłe restrykcje dietetyczne to najpowszechniejszy sposób...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.