Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Włochy: Śmierć z powodu reakcji alergicznej na skażone nabiałem wegańskie tiramisu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Deser sprzedawany jako wegański, ale zawierający - według wstępnych analiz – śladowe ilości produktów mlecznych, spowodował niedawno śmierć 20-letniej dziewczyny uczulonej na mleko.   

W ubiegłym miesiącu młoda kobieta zjadła kolację w restauracji specjalizującej się w serwowaniu potraw bez składników pochodzenia zwierzęcego. Na koniec posiłku dwudziestolatka zamówiła słoiczek "Tiramisun", deseru, na którego etykiecie nie ma śladu produktów mlecznych. Po kilku łyżeczkach produktu dziewczyna poczuła się źle, straciła przytomność i została przewieziona do szpitala, gdzie po 10 dniach w śpiączce zmarła z powodu wstrząsu anafilaktycznego.   

Prokuratura wszczęła śledztwo, aby zrozumieć, co faktycznie spowodowało chorobę. Po uzyskaniu informacji o alergiach pokarmowych ofiary (nabiał i jajka), pierwsze analizy stwierdziły obecność białek mleka w deserze.   

W międzyczasie włoskie Ministerstwo Zdrowia niezwłocznie wydało nakaz wycofania z rynku partii wegańskiego tiramisu ze względu na obecność białek mleka, które nie zostały zadeklarowane na etykiecie.   

Wszczęto śledztwo w sprawie nieumyślnego spowodowania śmierci, oszustwa przy wykonywaniu zawodu oraz sprzedaży zafałszowanych środków spożywczych. Wśród podejrzanych jest już właściciel, kierownik produkcji i dwóch innych pracowników firmy wytwarzającej produkt.   

Ponadto przeprowadzono analizy innych produktów spożywczych, które dziewczyna zjadła tego wieczoru, a w majonezie użytym do przyprawienia hamburgera znaleziono białka jaj. Dlatego kolejne testy będą musiały wyjaśnić również ten aspekt, badając ewentualne skażenie i możliwy związek ze śmiercią.

Źródło: ANSA

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.