Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wpływ drożdży winnych na aromat zielonej herbaty

Kategoria: Składniki Żywności

Według zespołu naukowców z uniwersytetu w Singapurze fermentująca z Saccharomyces cerevisiae zielona herbata - drożdżami używanymi w procesie fermentacji przy produkcji wina - dała nową zieloną herbatę o ulepszonym aromacie i tych samych ważnych korzyściach prozdrowotnych, z których znana jest zielona herbata. Badania zostały opublikowane w Journal of Food Science.

Wpływ drożdży na smak i aromat herbaty

Smak herbaty można zmienić w procesach enzymatycznych i mikrobiologicznych lub poprzez dodanie środków aromatyzujących. Na przykład herbata pu-erh powstaje w wyniku fermentacji drobnoustrojowej za pomocą Aspergillus niger, co pomaga w wytwarzaniu kluczowych substancji lotnych odpowiedzialnych za charakterystyczny aromat i smak tej herbaty. Naukowcy uznali, że zastosowanie drożdży winnych, takich jak S. cerevisiae, nie zostało jeszcze zbadane i dlatego postanowili przeprowadzić badania z udziałem zielonej herbaty i drożdży. Ich celem było dowiedzieć się, w jaki sposób metabolizm drożdży może wpływać na związki bioaktywne oraz smakowo-zapachowe.

Wyniki badań

Badania wykazały, że fermentacja zielonej herbaty za pomocą S. cerevisiae rzeczywiście wpłynęła na kluczowe składniki zielonej herbaty, a zwłaszcza na niektóre związki aromatyczne, takie jak linalool i 2-fenyloetanol, które nadały herbacie mocne nuty kwiatowe i owocowe. Z drugiej strony, zawartość i oddziaływanie związków, takich jak kofeina, teobromina i teofilina zostało znacznie zmniejszone. Co ważne, zdolność przeciwutleniająca nie uległa zmianie.

 

Źródło: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1750-3841.15026

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.