Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wzrost ryzyka zafałszowań oliwy z oliwek z powodu spadku produkcji w wielu krajach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wzrosty i spadki produkcji oliwy z oliwek w poszczególnych krajach

W wyniku niekorzystnych warunków pogodowych oraz licznych zakażeń upraw bakterią Xylella fastidiosa prognozowany jest znaczny spadek zbiorów oliwki w sezonie 2018/2019. Według danych UE przewiduje się spadek produkcji oliwy we Włoszech, Turcji i Tunezji o 50%, w Grecji o 35% i w Portugalii o 20%. Wyjątkiem są Hiszpania i Maroko, gdzie przewiduje się wzrost produkcji oliwy z oliwek odpowiednio o 40 i 50% w porównaniu z sezonem 2017/2018. Zgodnie z przewidywaniami hiszpańska oliwa będzie stanowiła trzy czwarte produkcji UE w sezonie 2018/2019.

Wzrost ryzyka zafałszowań

Eksperci ds. żywności przewidują, że niskie zbiory oliwek w wielu krajach spowodują ogólny wzrost zafałszowań oliwy, głównie poprzez mieszanie z tańszymi olejami (np. słonecznikowym, rzepakowym). Najczęściej fałszowanym rodzajem są oliwy „Extra virgin”, głównie z powodu ich wyższych cen oraz niewiedzy konsumentów w zakresie smaku. W większości przypadków rozcieńczanie oleju zmienia wyłącznie smak, a poza tym jest niewykrywalne. Mieszanie oliwy z olejami na bazie orzeszków ziemnych, które nie są deklarowane na etykiecie może być niebezpieczne dla konsumentów cierpiących na alergie.

Fałszowanie oliwy z oliwek na świecie

W ubiegłym roku Ministerstwo Rolnictwa Brazylii zgłosiło, że 60 procent badanych produktów nie było zgodnych z tym, co podano na etykiecie. W przypadku niektórych marek okazało się, że 85% zawartości stanowił olej sojowy. Podobne problemy odnotowano w krajach kojarzonych z uprawą oliwek, takich jak: Włochy, Grecja, Hiszpania i Portugalia.

Sposób wykrycia oszustwa

Według ekspertów niewielu konsumentów będzie w stanie dostrzec różnicę między czystą oliwą z oliwek, a olejem rozcieńczonym. Najprostszym sposobem wykrycia oszustwa przez konsumenta jest zwrócenie uwagi na zbyt niską cenę produktu.

Źródła:

https://ec.europa.eu/agriculture/olive-oil/prices_en

https://globalnews.ca/news/4979292/consumers-warned-fake-olive-oil/

https://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-business/international-shortage-of-olive-oil-to-be-compensated-by-spain/66658

Wybierz obszar: Food Fraud Zboża i oleiste

Autor: Michał Snopkiewicz

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn