Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost ryzyka zafałszowań oliwy z oliwek z powodu spadku produkcji w wielu krajach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wzrosty i spadki produkcji oliwy z oliwek w poszczególnych krajach

W wyniku niekorzystnych warunków pogodowych oraz licznych zakażeń upraw bakterią Xylella fastidiosa prognozowany jest znaczny spadek zbiorów oliwki w sezonie 2018/2019. Według danych UE przewiduje się spadek produkcji oliwy we Włoszech, Turcji i Tunezji o 50%, w Grecji o 35% i w Portugalii o 20%. Wyjątkiem są Hiszpania i Maroko, gdzie przewiduje się wzrost produkcji oliwy z oliwek odpowiednio o 40 i 50% w porównaniu z sezonem 2017/2018. Zgodnie z przewidywaniami hiszpańska oliwa będzie stanowiła trzy czwarte produkcji UE w sezonie 2018/2019.

Wzrost ryzyka zafałszowań

Eksperci ds. żywności przewidują, że niskie zbiory oliwek w wielu krajach spowodują ogólny wzrost zafałszowań oliwy, głównie poprzez mieszanie z tańszymi olejami (np. słonecznikowym, rzepakowym). Najczęściej fałszowanym rodzajem są oliwy „Extra virgin”, głównie z powodu ich wyższych cen oraz niewiedzy konsumentów w zakresie smaku. W większości przypadków rozcieńczanie oleju zmienia wyłącznie smak, a poza tym jest niewykrywalne. Mieszanie oliwy z olejami na bazie orzeszków ziemnych, które nie są deklarowane na etykiecie może być niebezpieczne dla konsumentów cierpiących na alergie.

Fałszowanie oliwy z oliwek na świecie

W ubiegłym roku Ministerstwo Rolnictwa Brazylii zgłosiło, że 60 procent badanych produktów nie było zgodnych z tym, co podano na etykiecie. W przypadku niektórych marek okazało się, że 85% zawartości stanowił olej sojowy. Podobne problemy odnotowano w krajach kojarzonych z uprawą oliwek, takich jak: Włochy, Grecja, Hiszpania i Portugalia.

Sposób wykrycia oszustwa

Według ekspertów niewielu konsumentów będzie w stanie dostrzec różnicę między czystą oliwą z oliwek, a olejem rozcieńczonym. Najprostszym sposobem wykrycia oszustwa przez konsumenta jest zwrócenie uwagi na zbyt niską cenę produktu.

Źródła:

https://ec.europa.eu/agriculture/olive-oil/prices_en

https://globalnews.ca/news/4979292/consumers-warned-fake-olive-oil/

https://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-business/international-shortage-of-olive-oil-to-be-compensated-by-spain/66658

Wybierz temat: Food Fraud Przemysł piekarski

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.