Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wzrosty i spadki produkcji oliwy z oliwek w poszczególnych krajach
W wyniku niekorzystnych warunków pogodowych oraz licznych zakażeń upraw bakterią Xylella fastidiosa prognozowany jest znaczny spadek zbiorów oliwki w sezonie 2018/2019. Według danych UE przewiduje się spadek produkcji oliwy we Włoszech, Turcji i Tunezji o 50%, w Grecji o 35% i w Portugalii o 20%. Wyjątkiem są Hiszpania i Maroko, gdzie przewiduje się wzrost produkcji oliwy z oliwek odpowiednio o 40 i 50% w porównaniu z sezonem 2017/2018. Zgodnie z przewidywaniami hiszpańska oliwa będzie stanowiła trzy czwarte produkcji UE w sezonie 2018/2019.
Wzrost ryzyka zafałszowań
Eksperci ds. żywności przewidują, że niskie zbiory oliwek w wielu krajach spowodują ogólny wzrost zafałszowań oliwy, głównie poprzez mieszanie z tańszymi olejami (np. słonecznikowym, rzepakowym). Najczęściej fałszowanym rodzajem są oliwy „Extra virgin”, głównie z powodu ich wyższych cen oraz niewiedzy konsumentów w zakresie smaku. W większości przypadków rozcieńczanie oleju zmienia wyłącznie smak, a poza tym jest niewykrywalne. Mieszanie oliwy z olejami na bazie orzeszków ziemnych, które nie są deklarowane na etykiecie może być niebezpieczne dla konsumentów cierpiących na alergie.
Fałszowanie oliwy z oliwek na świecie
W ubiegłym roku Ministerstwo Rolnictwa Brazylii zgłosiło, że 60 procent badanych produktów nie było zgodnych z tym, co podano na etykiecie. W przypadku niektórych marek okazało się, że 85% zawartości stanowił olej sojowy. Podobne problemy odnotowano w krajach kojarzonych z uprawą oliwek, takich jak: Włochy, Grecja, Hiszpania i Portugalia.
Sposób wykrycia oszustwa
Według ekspertów niewielu konsumentów będzie w stanie dostrzec różnicę między czystą oliwą z oliwek, a olejem rozcieńczonym. Najprostszym sposobem wykrycia oszustwa przez konsumenta jest zwrócenie uwagi na zbyt niską cenę produktu.
Źródła:
https://ec.europa.eu/agriculture/olive-oil/prices_en
https://globalnews.ca/news/4979292/consumers-warned-fake-olive-oil/
Przeczytaj także
Grupa badaczy z Uniwersytetu w Jaén (UJA) w Hiszpanii opracowała specjalne narzędzie, które pozwala w jasny sposób określić jakość produktów spożywczych. Celem naukowców jest ułatwienie podejmowania decyzji podczas zakupów – wielu konsumentów nie jest bowiem pewna jak rozróżniać produkty ze względu na ich jakość. Przygotowany przez Hiszpanów model pozwala ustalić co powinno znaleźć się na etykiecie, aby wybór był prosty: długie czy krótkie słowa, liczby, kolory, znaki, a może symbole?...
Minęło już 5 lat od czasu, gdy skandal związany z fałszowaniem mięsa wołowego koniną wstrząsnął przemysłem spożywczym. W styczniu 2013 roku europejską prasę obiegła wieść, że w mrożonych burgerach sprzedawanych jako...
Naukowcy z Uniwersytetu w Jaén (UJA) w Hiszpanii wykazali pozytywny wpływ diety bogatej w oliwę z oliwek na bakterie jelitowe, w porównaniu z dietą o zwiększonym udziale masła. „Do tej pory nie brano pod uwagę, że oliwa...