Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2018/1481 z dnia 4 października 2018 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do galusanu oktylu (E 311) i galusanu dodecylu (E 312) zakazano dalszego stosowania galusanu oktylu i galusanu dodecylu.
Powód zmian
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinie naukowe dotyczące ww. dodatków jeszcze 2015 r. W opiniach stwierdzono, że brakuje odpowiednich danych toksykologicznych dotyczących tych substancji, a na późniejsze zaproszenie Komisji Europejskiej żaden podmiot gospodarczy nie przedstawił wyników wymaganych danych toksykologicznych.
Zgodnie z rozporządzaniem
Obowiązywanie
Rozporządzenie wchodzi w życie 25 października 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Przeczytaj także
Opublikowano niedawno interesującą decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych (GIJHARS) z dnia 19 września 2018 r., znak: KO.8230.475.2018, w sprawie produktu: Chleb razowy żytni ze słonecznikiem. W decyzji stwierdzono, że:
Wydano rozporządzenie Komisji (UE) 2018/1556 z dnia 17 października 2018 r. w sprawie odmowy udzielenia zezwolenia na niektóre oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności inne niż odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci...
Sąd Krajowy w Hamburgu (Niemcy) zwrócił się z pytaniem prejudycjalnym do Trybunału Sprawiedliwości dotyczącym możliwości użycia mleka jako substancji lub preparatu aromatycznego w likierze jajecznym. Zgodnie z wyrokiem Trybunału (dziewiąta izba) z 25 października 2018 r. w sprawie Tänzer & Trasper GmbH przeciwko Altenweddinger Geflügelhof KG (sygn. C‑342/17) nie jest to możliwe...
Polecane produkty