Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komitet Naukowy EFSA rozpoczął otwarte konsultacje w sprawie projektu oświadczenia EFSA w sprawie wyprowadzania zalecanych wartości zdrowotnych (HBGV - Health-Based Guidance Values) dla produktów objętych regulacjami, które są również składnikami odżywczymi. Oświadczenie opisuje szczególne kwestie, których należy przestrzegać w przypadku produktów objętych regulacjami (zwłaszcza dodatków do żywności i pestycydów), które są również składnikami odżywczymi, aby zapewnić zintegrowane i zharmonizowane podejście do charakterystyki zagrożeń i ryzyka, biorąc pod uwagę spożycie ze wszystkich odpowiednich źródeł. Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) i górne poziomy (UL) reprezentują przewlekłe doustne dawki HBGV odpowiednio dla produktów objętych regulacjami i dla składników odżywczych. Niektóre produkty objęte regulacjami są również składnikami odżywczymi; może to prowadzić do złożonej sytuacji, w której dwie oceny, wymagające ustalenia HBGV dla tej samej substancji (tj. składnika odżywczego), są przeprowadzane w różnych ramach regulacyjnych, przy użyciu podobnych, ale nie identycznych naukowych podejść metodologicznych. Jest to powtarzający się problem w przypadku dodatków do żywności i pestycydów, i może czasami wystąpić w przypadku innych produktów objętych regulacjami. Niniejszy dokument porównuje koncepcyjne i metodologiczne podejścia stosowane przez EFSA i przedstawia propozycję harmonizacji określania HBGV dla produktów objętych regulacjami, które są również składnikami odżywczymi.
Najnowsze przykłady regulowanych substancji, które są składnikami odżywczymi, obejmują fosforany, chlorki i miedź. EFSA niedawno przyjęła nową prośbę Komisji Europejskiej o przegląd narażenia konsumentów na miedź z wielu źródeł i, jeśli to konieczne, ponowne rozważenie obecnego „dopuszczalnego dziennego spożycia” miedzi.
EFSA przeprowadza konsultacje publiczne w sprawie projektu, aby inni eksperci naukowi, organizacje zainteresowane łańcuchem żywnościowym i członkowie społeczeństwa mogli podzielić się swoimi opiniami na temat propozycji Komitetu Naukowego. Konsultacje społeczne potrwają od 15 lipca do 15 września.
Przeczytaj także
Komitet naukowy EFSA rozpoczął otwarte konsultacje dotyczące wymagań technicznych wymagań dla ustalenia obecności małych cząstek, w tym nanocząstek w produktach żywnościowych i paszowych. Niniejszy dokument określa wymagania informacyjne dotyczące zastosowań w regulowanych obszarach produktów żywnościowych i paszowych oraz ustanawia kryteria oceny obecności frakcji małych cząstek.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) odrzucił stosowanie trójglicerydów selenitu jako źródła selenu (Se) jako składnika suplementu żywnościowego z powodu obaw dotyczących bezpieczeństwa.
EFSA opublikowała opinię naukową na temat zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością ochratoksyny A (OTA) w żywności.