Zalecane wartości zdrowotne dla produktów objętych regulacjami, które są również składnikami odżywczymi – konsultacje publiczne EFSA
Komitet Naukowy EFSA rozpoczął otwarte konsultacje w sprawie projektu oświadczenia EFSA w sprawie wyprowadzania zalecanych wartości zdrowotnych (HBGV - Health-Based Guidance Values) dla produktów objętych regulacjami, które są również składnikami odżywczymi. Oświadczenie opisuje szczególne kwestie, których należy przestrzegać w przypadku produktów objętych regulacjami (zwłaszcza dodatków do żywności i pestycydów), które są również składnikami odżywczymi, aby zapewnić zintegrowane i zharmonizowane podejście do charakterystyki zagrożeń i ryzyka, biorąc pod uwagę spożycie ze wszystkich odpowiednich źródeł. Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) i górne poziomy (UL) reprezentują przewlekłe doustne dawki HBGV odpowiednio dla produktów objętych regulacjami i dla składników odżywczych. Niektóre produkty objęte regulacjami są również składnikami odżywczymi; może to prowadzić do złożonej sytuacji, w której dwie oceny, wymagające ustalenia HBGV dla tej samej substancji (tj. składnika odżywczego), są przeprowadzane w różnych ramach regulacyjnych, przy użyciu podobnych, ale nie identycznych naukowych podejść metodologicznych. Jest to powtarzający się problem w przypadku dodatków do żywności i pestycydów, i może czasami wystąpić w przypadku innych produktów objętych regulacjami. Niniejszy dokument porównuje koncepcyjne i metodologiczne podejścia stosowane przez EFSA i przedstawia propozycję harmonizacji określania HBGV dla produktów objętych regulacjami, które są również składnikami odżywczymi.
Najnowsze przykłady regulowanych substancji, które są składnikami odżywczymi, obejmują fosforany, chlorki i miedź. EFSA niedawno przyjęła nową prośbę Komisji Europejskiej o przegląd narażenia konsumentów na miedź z wielu źródeł i, jeśli to konieczne, ponowne rozważenie obecnego „dopuszczalnego dziennego spożycia” miedzi.
EFSA przeprowadza konsultacje publiczne w sprawie projektu, aby inni eksperci naukowi, organizacje zainteresowane łańcuchem żywnościowym i członkowie społeczeństwa mogli podzielić się swoimi opiniami na temat propozycji Komitetu Naukowego. Konsultacje społeczne potrwają od 15 lipca do 15 września.
Przeczytaj także
-
10.07.2020
Konsultacje społeczne EFSA w sprawie wymagań technicznych dotyczących obecności małych cząstek, w tym nanocząstek w żywności i paszach
Komitet naukowy EFSA rozpoczął otwarte konsultacje dotyczące wymagań technicznych wymagań dla ustalenia obecności małych cząstek, w tym nanocząstek w produktach żywnościowych i paszowych. Niniejszy dokument określa wymagania informacyjne dotyczące zastosowań w regulowanych obszarach produktów żywnościowych i paszowych oraz ustanawia kryteria oceny obecności frakcji małych cząstek.
-
26.06.2020
Obawy EFSA dotyczące bezpieczeństwa stosowania trójglicerydów selenitu w suplementach żywnościowych
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) odrzucił stosowanie trójglicerydów selenitu jako źródła selenu (Se) jako składnika suplementu żywnościowego z powodu obaw dotyczących bezpieczeństwa.
-
21.05.2020
Ochratoksyna A (OTA) w żywności - aktualizacja opinii EFSA
EFSA opublikowała opinię naukową na temat zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością ochratoksyny A (OTA) w żywności.