Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zalecane wartości zdrowotne dla produktów objętych regulacjami, które są również składnikami odżywczymi – konsultacje publiczne EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komitet Naukowy EFSA rozpoczął otwarte konsultacje w sprawie projektu oświadczenia EFSA w sprawie wyprowadzania zalecanych wartości zdrowotnych (HBGV - Health-Based Guidance Values) dla produktów objętych regulacjami, które są również składnikami odżywczymi. Oświadczenie opisuje szczególne kwestie, których należy przestrzegać w przypadku produktów objętych regulacjami (zwłaszcza dodatków do żywności i pestycydów), które są również składnikami odżywczymi, aby zapewnić zintegrowane i zharmonizowane podejście do charakterystyki zagrożeń i ryzyka, biorąc pod uwagę spożycie ze wszystkich odpowiednich źródeł. Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) i górne poziomy (UL) reprezentują przewlekłe doustne dawki HBGV odpowiednio dla produktów objętych regulacjami i dla składników odżywczych. Niektóre produkty objęte regulacjami są również składnikami odżywczymi; może to prowadzić do złożonej sytuacji, w której dwie oceny, wymagające ustalenia HBGV dla tej samej substancji (tj. składnika odżywczego), są przeprowadzane w różnych ramach regulacyjnych, przy użyciu podobnych, ale nie identycznych naukowych podejść metodologicznych. Jest to powtarzający się problem w przypadku dodatków do żywności i pestycydów, i może czasami wystąpić w przypadku innych produktów objętych regulacjami. Niniejszy dokument porównuje koncepcyjne i metodologiczne podejścia stosowane przez EFSA i przedstawia propozycję harmonizacji określania HBGV dla produktów objętych regulacjami, które są również składnikami odżywczymi.

Najnowsze przykłady regulowanych substancji, które są składnikami odżywczymi, obejmują fosforany, chlorki i miedź. EFSA niedawno przyjęła nową prośbę Komisji Europejskiej o przegląd narażenia konsumentów na miedź z wielu źródeł i, jeśli to konieczne, ponowne rozważenie obecnego „dopuszczalnego dziennego spożycia” miedzi.

EFSA przeprowadza konsultacje publiczne w sprawie projektu, aby inni eksperci naukowi, organizacje zainteresowane łańcuchem żywnościowym i członkowie społeczeństwa mogli podzielić się swoimi opiniami na temat propozycji Komitetu Naukowego. Konsultacje społeczne potrwają od 15 lipca do 15 września.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/consultations/call/public-consultation-draft-efsa-statement-derivation-health-based

 

Wybierz obszar: Badania żywności Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn