Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zalecane wartości zdrowotne dla produktów objętych regulacjami, które są również składnikami odżywczymi – konsultacje publiczne EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komitet Naukowy EFSA rozpoczął otwarte konsultacje w sprawie projektu oświadczenia EFSA w sprawie wyprowadzania zalecanych wartości zdrowotnych (HBGV - Health-Based Guidance Values) dla produktów objętych regulacjami, które są również składnikami odżywczymi. Oświadczenie opisuje szczególne kwestie, których należy przestrzegać w przypadku produktów objętych regulacjami (zwłaszcza dodatków do żywności i pestycydów), które są również składnikami odżywczymi, aby zapewnić zintegrowane i zharmonizowane podejście do charakterystyki zagrożeń i ryzyka, biorąc pod uwagę spożycie ze wszystkich odpowiednich źródeł. Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) i górne poziomy (UL) reprezentują przewlekłe doustne dawki HBGV odpowiednio dla produktów objętych regulacjami i dla składników odżywczych. Niektóre produkty objęte regulacjami są również składnikami odżywczymi; może to prowadzić do złożonej sytuacji, w której dwie oceny, wymagające ustalenia HBGV dla tej samej substancji (tj. składnika odżywczego), są przeprowadzane w różnych ramach regulacyjnych, przy użyciu podobnych, ale nie identycznych naukowych podejść metodologicznych. Jest to powtarzający się problem w przypadku dodatków do żywności i pestycydów, i może czasami wystąpić w przypadku innych produktów objętych regulacjami. Niniejszy dokument porównuje koncepcyjne i metodologiczne podejścia stosowane przez EFSA i przedstawia propozycję harmonizacji określania HBGV dla produktów objętych regulacjami, które są również składnikami odżywczymi.

Najnowsze przykłady regulowanych substancji, które są składnikami odżywczymi, obejmują fosforany, chlorki i miedź. EFSA niedawno przyjęła nową prośbę Komisji Europejskiej o przegląd narażenia konsumentów na miedź z wielu źródeł i, jeśli to konieczne, ponowne rozważenie obecnego „dopuszczalnego dziennego spożycia” miedzi.

EFSA przeprowadza konsultacje publiczne w sprawie projektu, aby inni eksperci naukowi, organizacje zainteresowane łańcuchem żywnościowym i członkowie społeczeństwa mogli podzielić się swoimi opiniami na temat propozycji Komitetu Naukowego. Konsultacje społeczne potrwają od 15 lipca do 15 września.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/consultations/call/public-consultation-draft-efsa-statement-derivation-health-based

 

Wybierz temat: Badania żywności Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.