Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Znakowanie soków i nektarów, syropów owocowych oraz cukru

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W III kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania soków i nektarów, syropów owocowych oraz produktów przemysłu cukrowniczego (w tym cukru z buraków cukrowych i cukru trzcinowego). Objęto nią łącznie 116 podmiotów, w tym 55 podmiotów zajmujących się produkcją, konfekcjonowaniem i składowaniem oraz 61 sklepów detalicznych.

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 318 partii, w tym: 193 partii soków i nektarów (dodatkowo skontrolowano 2 partie napojów na bazie soków i 1 partię musu owocowego), 54 partii syropów owocowych i 68 partii cukru.

Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 59 partii, w tym:

  • 39 partii soków, nektarów i napojów na bazie soków (19,9% skontrolowanych partii danej grupy asortymentowej),
  • 15 partii syropów owocowych (27,8% skontrolowanych partii danej grupy asortymentowej),
  • 5 partii cukru (7,4% skontrolowanych partii danej grupy asortymentowej).

Dotyczyły one m.in.:
Soki, nektary i napoje

  • Nieprawidłowej nazwy („sok owocowy” dla wyrobu zawierającego również sok imbirowy).
  • Stosowania niedozwolonych (np. „bez dodatku wody, bez dodatku konserwantów” i  „bez cukru” w przypadku soku) lub niezgodnych z prawdą (np. „100% naturalny” na napoju zawierającym ekstrakt z kolendry i barwnik) deklaracji odnoszących się do składu produktu.
  • Braku informacji o pasteryzacji lub podawania informacji wprowadzających w błąd odnośnie sposobu produkcji (np. określenia „sok bezpośredni” sugerującego, że jest to sok świeżo wyciśnięty, a nie pasteryzowany; sformułowania „świeży przez 14 dni od otwarcia” sugerującego, że dany produkt nie został poddany utrwalaniu; umieszczenia sprzecznych ze sobą informacji dotyczących tłoczenia na zimno i jednoczesnej pasteryzacji).
  • Podania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, ilości nominalnej i wartości odżywczej.

Syropy owocowe

  • Umieszczania na opakowaniu dwóch rozbieżnych nazw (np. na froncie – „Malina” wraz z  wizerunkiem malin, a na tylnej części – „Syrop o smaku malinowym”).
  • Podania niepełnej nazwy opisowej („syrop”) przy jednoczesnym wyeksponowaniu na etykiecie grafiki owocu maliny i słowa „malina” sugerujących, że jest to syrop z owoców maliny lub soku malinowego, podczas gdy wytworzono go z użyciem aromatu i dwóch różnych rodzajów soków (malinowego i aroniowego). 
  • Braku informacji o zastosowanym procesie pasteryzacji.
  • Podania nieprawidłowej nazwy podmiotu odpowiedzialnego za znakowanie środka spożywczego.
  • Umieszczenia daty minimalnej trwałości w przysłoniętym miejscu.

Cukier

  • Braku nazwy w języku polskim i nazwy opisowej (np. podano wyłącznie nazwę „Soft brown sugar”).
  • Zastosowania nazwy „Brown sugar Cukier z dodatkiem cynamonu” sugerującej, że produkt jest cukrem nierafinowanym z cynamonem, podczas gdy w jego składzie występowała również melasa (nadająca barwę).

 

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa Znakowanie żywności

Autor:IJHARS
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.