Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Składniki Żywności
W nowym badaniu koordynowanym przez naukowców z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) zbadano związek między całkowitym spożyciem napojów bezalkoholowych, zarówno tych słodzonych cukrem oraz słodzonych sztucznie, a całkowitą śmiertelnością związaną z konkretną przyczyną.
Wielkość badania
Badanie obejmowało dane od ponad 450 000 osób w populacji badanej przez European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition (EPIC), przy średnim okresie obserwacji dłuższym niż 16 lat.
Obserwacje
Porównując uczestników, którzy pili mniej niż jedną szklankę słodzonych cukrem lub sztucznie słodzonych napojów bezalkoholowych miesięcznie, a uczestnikami, którzy pili dwie lub więcej szklanek tych napojów dziennie, ci drudzy byli bardziej narażeni na śmiertelność ze wszystkich możliwych przyczyn.
Ponadto stwierdzono, że spożywanie dwóch lub więcej szklanek sztucznie słodzonych napojów bezalkoholowych dziennie jest dodatnio związane ze zgonami z powodu chorób układu krążenia, a spożywanie jednej lub więcej szklanek słodkich napojów bezalkoholowych dziennie dodatnio wiąże się ze zgonami z powodu chorób układu pokarmowego.
Autor badań
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) jest częścią Światowej Organizacji Zdrowia. Jej misją jest koordynacja i prowadzenie badań nad przyczynami raka u człowieka i mechanizmami rakotwórczości oraz opracowywanie naukowych strategii kontroli raka. Agencja bierze udział w badaniach epidemiologicznych i laboratoryjnych oraz rozpowszechnia informacje naukowe za pośrednictwem publikacji, spotkań, kursów i stypendiów.
Źródło:
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem; https://www.iarc.fr/
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2749350
Przeczytaj także
Kawa pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się w XVI wieku. Od początku wzbudzała kontrowersje. Jedni wychwalali jej pobudzające działanie, inni winili za problemy żołądkowe, zawały serca, osteoporozę i raka. W XVII wieku sprzedawano ją tylko w aptekach, uważając za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 roku...
Nowe badanie nad komórkami nowotworowymi przeprowadzone na Uniwersytecie Technologicznym Chalmers w Szwecji wskazuje, że dwa powszechnie wykorzystywane w suplementach diety związki żelaza powodują wzrost stężenia...
Według najnowszej meta-analizy przeprowadzonej przez naukowców z Uniwesytetu Illinois, konsumpcja soi może prowadzić do zmniejszenia ryzyka raka prostaty...