Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Żywność niebezpieczna - raport UE na podstawie systemu RASFF za 2019 rok

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pojawił się raport przygotowany na podstawie Unijnego Systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach za rok 2019. Zapraszamy do zapoznania się z najważniejszymi wnioskami z raportu.

Rok 2019 był przełomowy dla sieci RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) z okazji 40-lecia istnienia. Zostało to odpowiednio uczczone konferencją „Wszystko czego potrzebujesz to RASFF”, będącą częścią szerszej konferencji na temat nowego rozporządzenia w sprawie oficjalnej kontroli, w grudniu 2019 r. Rozporządzenie weszło w pełne zastosowanie następnego dnia po konferencji i wdrożyło w szczególności zarządzanie informacją System kontroli urzędowej (IMSOC). W przypadku RASFF oznaczało to połączenie sieci pomocy i współpracy administracyjnej (AAC) z siecią RASFF.

Po konferencji w następstwie incydentu z fipronilem państwa członkowskie i Komisja uzgodniły 19 konkretnych środków w celu wzmocnienia działań UE przeciwko oszustwom w branży spożywczej. Po utworzeniu w państwach członkowskich pojedynczych punktów kontaktowych (SCP) w 2018 r. dla obu systemów AAC został ostatecznie pomyślnie hostowany na platformie iRASFF wraz z RASFF w październiku 2019 r. Podjęto decyzję o pełnej integracji RASFF i AAC, aby ułatwić „eskalowanie” powiadomień o niezgodności (powiadomienia w sieci AAC) do sieci RASFF. Do końca 2020 r. Komisja rozszerzy tę integrację na sieć zajmującą się oszustwami w branży spożywczej, chociaż sieć ta zachowa zdolność działania jako „zamknięta społeczność”.

Liczba zgłoszonych przypadków

W 2019 r. za pośrednictwem RASFF przesłano łącznie 4118 pierwotnych powiadomień, z których 1173 sklasyfikowano jako ostrzeżenia, 546 jako informacje do dalszych działań, 882 jako informacje wymagające uwagi, 1499 jako odrzucenie na granicy i 18 jako wiadomości. Te pierwotne powiadomienia dały początek 10 388 powiadomień uzupełniających, co stanowi średnio 2,5 działań następczych na pierwotne powiadomienie. W przypadku powiadomień o alertach średnia ta wzrasta do 5,5 działań następczych na pierwotne powiadomienie.

W porównaniu z 2018 r. o 5% wzrosła liczba powiadomień o ostrzeżeniach implikujących poważne zagrożenie dla zdrowia produktu znajdującego się w obiegu. Już szósty rok z rzędu odnotowuje się znaczący wzrost alertów.

Powiadomienia RASFF według kraju pochodzenia w 2019 r

 

10 najpopularniejszych zgłoszeń według kraju pochodzenia

Zagrożenie

Kategoria produktu

Kraj pochodzenia

Liczna zgłoszeń

Salmonella

mięso drobiowe i produkty z mięsa drobiowego

Polska

181

Salmonella

Orzechy, produkty z orzechów i nasiona

Sudan

99

aflatoksyny

Orzechy, produkty z orzechów i nasiona

Stany Zjednoczone

80

Salmonella

Zioła i przyprawy

Brazylia

67

aflatoksyny

Orzechy, produkty z orzechów i nasiona

Argentyna

63

aflatoksyny

Orzechy, produkty z orzechów i nasiona

Turcja

55

aflatoksyny

owoce i warzywa

Turcja

49

Rtęć

ryby i produkty rybne

Hiszpania

38

Ochratoksyna A

owoce i warzywa

Turcja

36

Migracja formaldehydu

Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością

Chiny

36

 

Polska w RASFF w 2019

>> Dane dotyczące Polski <<

Pełny raport: The Rapid Alert System for Food and Feed 2019 Annual Report

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności RASFF

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.