Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Pojawił się raport przygotowany na podstawie Unijnego Systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach za rok 2019. Zapraszamy do zapoznania się z najważniejszymi wnioskami z raportu.
Rok 2019 był przełomowy dla sieci RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) z okazji 40-lecia istnienia. Zostało to odpowiednio uczczone konferencją „Wszystko czego potrzebujesz to RASFF”, będącą częścią szerszej konferencji na temat nowego rozporządzenia w sprawie oficjalnej kontroli, w grudniu 2019 r. Rozporządzenie weszło w pełne zastosowanie następnego dnia po konferencji i wdrożyło w szczególności zarządzanie informacją System kontroli urzędowej (IMSOC). W przypadku RASFF oznaczało to połączenie sieci pomocy i współpracy administracyjnej (AAC) z siecią RASFF.
Po konferencji w następstwie incydentu z fipronilem państwa członkowskie i Komisja uzgodniły 19 konkretnych środków w celu wzmocnienia działań UE przeciwko oszustwom w branży spożywczej. Po utworzeniu w państwach członkowskich pojedynczych punktów kontaktowych (SCP) w 2018 r. dla obu systemów AAC został ostatecznie pomyślnie hostowany na platformie iRASFF wraz z RASFF w październiku 2019 r. Podjęto decyzję o pełnej integracji RASFF i AAC, aby ułatwić „eskalowanie” powiadomień o niezgodności (powiadomienia w sieci AAC) do sieci RASFF. Do końca 2020 r. Komisja rozszerzy tę integrację na sieć zajmującą się oszustwami w branży spożywczej, chociaż sieć ta zachowa zdolność działania jako „zamknięta społeczność”.
Liczba zgłoszonych przypadków
W 2019 r. za pośrednictwem RASFF przesłano łącznie 4118 pierwotnych powiadomień, z których 1173 sklasyfikowano jako ostrzeżenia, 546 jako informacje do dalszych działań, 882 jako informacje wymagające uwagi, 1499 jako odrzucenie na granicy i 18 jako wiadomości. Te pierwotne powiadomienia dały początek 10 388 powiadomień uzupełniających, co stanowi średnio 2,5 działań następczych na pierwotne powiadomienie. W przypadku powiadomień o alertach średnia ta wzrasta do 5,5 działań następczych na pierwotne powiadomienie.
W porównaniu z 2018 r. o 5% wzrosła liczba powiadomień o ostrzeżeniach implikujących poważne zagrożenie dla zdrowia produktu znajdującego się w obiegu. Już szósty rok z rzędu odnotowuje się znaczący wzrost alertów.
Powiadomienia RASFF według kraju pochodzenia w 2019 r
10 najpopularniejszych zgłoszeń według kraju pochodzenia
Zagrożenie |
Kategoria produktu |
Kraj pochodzenia |
Liczna zgłoszeń |
Salmonella |
mięso drobiowe i produkty z mięsa drobiowego |
Polska |
181 |
Salmonella |
Orzechy, produkty z orzechów i nasiona |
Sudan |
99 |
aflatoksyny |
Orzechy, produkty z orzechów i nasiona |
Stany Zjednoczone |
80 |
Salmonella |
Zioła i przyprawy |
Brazylia |
67 |
aflatoksyny |
Orzechy, produkty z orzechów i nasiona |
Argentyna |
63 |
aflatoksyny |
Orzechy, produkty z orzechów i nasiona |
Turcja |
55 |
aflatoksyny |
owoce i warzywa |
Turcja |
49 |
Rtęć |
ryby i produkty rybne |
Hiszpania |
38 |
Ochratoksyna A |
owoce i warzywa |
Turcja |
36 |
Migracja formaldehydu |
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością |
Chiny |
36 |
Polska w RASFF w 2019
Pełny raport: The Rapid Alert System for Food and Feed 2019 Annual Report
Przeczytaj także
Trzyletni projekt z udziałem 23 partnerów z 12 krajów ma na celu przyjrzenie się przyszłości europejskiego systemu bezpieczeństwa żywności.
Amaliza ryzyka żywności składa się z 3 elementów: oceny ryzyka, zarządzania ryzykiem i informowaniu o ryzyku. W poniższym tekście przedstawiamy w oparciu o informacje z WHO jak właściwie ocenić ryzyko w przypadku produktu spożywczych oraz jak powinien wyglądać proces zarządzania i informowania o ryzyku żywności?
Pojawił się raport przygotowany na podstawie Unijnego Systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach za rok 2018. Zapraszamy do zapoznania się z najważniejszymi wnioskami z raportu.