Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

10 rzeczy, które powinieneś wiedzieć z nowego przewodnika ISO 22000

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Norma ISO 22000, od momentu wprowadzenia w 2005 roku, stała się najczęściej wybieranym standardem przez organizacje, które wdrażają rozpoznawalny na arenie międzynarodowej system zarządzania bezpieczeństwem żywności (FSMS). ISO 22000 zostało certyfikowane w sumie w 39 561 obiektach (badania ISO z 2019 roku). Dlaczego zatem, ISO 22000 zostało wiodącą normą w przemyśle, podczas gdy organizacje mogą wybierać spośród wielu innych dostępnych systemów? Po pierwsze, ISO 22000 i wspierające ją Specyfikacje Techniczne (seria ISO 22002) zostały zaprojektowane tak, by można je było wdrożyć dla każdej kategorii żywności i organizacji o dowolnej wielkości. Po drugie, ISO 22000 jest standardem o dobrowolnym konsensusie ISO posiadającym 165 krajowych jednostek normalizacyjnych, które reprezentują ISO w danym kraju.

Normy ISO są opracowywane z wykorzystaniem kluczowych zasad Światowej Organizacji Handlu (WTO) i Technicznych Barier w Handlu (TBT) w tym przejrzystości, otwartości, bezstronności i konsensusu, skuteczności i stosowności, zgodności i uwzględnienia problemów krajów rozwijających się. To pozwala na to, by wymagania norm ISO były stosowane i akceptowane na całym świecie. I wreszcie, normy ISO dotyczące systemów zarządzania (MSS) są zaprojektowane w taki sposób, by można je było zintegrować. Przede wszystkim organizacja potrzebuje podejścia systemowego do wspierania systemu dotyczącego żywności i wszystkich jego współzależności. Obejmuje to jakość (ISO 9001), bezpieczeństwo i higienę pracy (ISO 45001) z uwzględnieniem środowiska ( rodzina ISO 14000) oraz bioróżnorodności (ISO/TC 331).

Postrzegamy wymagania norm ISO 22000 jako „co” a nowy przewodnik jako „jak”, który jest niezbędnym elementem uzupełniającym normę. Podczas gdy nowy przewodnik ISO jest kierowany do sektora małych i średnich przedsiębiorstw (SMEs), wierzymy, że będzie on przydatny dla każdej organizacji, która wprowadza, bądź już wprowadziła schemat systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności (FSMS).

E-BOOK - 10 RZECZY, KTÓRE POWINIENEŚ WIEDZIEĆ Z NOWEGO PRZEWODNIKA ISO 22000 

 

 

Od redakcji FoodFakty

Z okazji FoodFakty Safety Week przygotowaliśmy dla Państwa niespodzianki w formie bonusów za uczestnictwo oraz wypełnienie ankiety po wydarzeniu, która nie zajmie więcej niż 5 min.

Dzięki uprzejmości i otwartości naszych zaprzyjaźnionych ekspertów Colin Christmas i Nuno F. Soares, przygotowaliśmy polską wersję e-book „10 rzeczy, które powinieneś wiedzieć z nowego przewodnika ISO22000”

To kilkunastostronicowe opracowanie, w bardzo syntetyczny i ekspercki sposób pokazuje sens nowego podejścia do kluczowych elementów normy.

Zarejestruj się na jednym z wydarzeń FFSW, weź udział w całym wydarzeniu i co ważniejsze, odpowiedz na pytania  w naszej ankiecie po wydarzeniu. E-book czeka na jej końcu do pobrania.

Kolejne niespodzianki już wkrótce. Serdecznie zapraszamy!

FoodFakty Safety Week

 

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.