Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

7500 kg przeterminowanych składników cukierniczych ze sfałszowanymi etykietami

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Litewscy inspektorzy Państwowej Służby Żywności i Weterynarii (VMVT) w ramach kontroli nakierowanych na wykrycie ewentualnych zanieczyszczeń tlenkiem etylenu, dokonali wzmożonych kontroli dodatków do żywności. W wyniku tych działań, inspektorzy wykryli dostawcę surowców i dodatków do żywności, który przechowywał w swoim magazynie 7,5 tony przeterminowanych składników, stosowanych w wyrobach cukierniczych, nadzieniach i dekoracjach. Były to głównie: galaretki cukiernicze, syropy, glazury, czekolady, kakao i inne.

Stwierdzone niezgodności

Głównym zastrzeżeniem było fałszowanie etykiet przeterminowanych produktów – usunięcie oryginalnych informacji o produktach (data ważności, partia) i zastąpienie ich sfałszowanymi. Inne poważne naruszenia to brak informacji o alergenach w znakowaniu glazury cytrynowej i brak identyfikowalności znaczącej ilości surowców (m.in. odtłuszczonego mleka w proszku). Co więcej, niektóre surowce były wprowadzane na rynek bez oryginalnych etykiet producenta i w zmienionych opakowaniach, pomimo braku odrębnego zezwolenia na konfekcjonowanie. Ponadto nie przeprowadzono żadnych obowiązkowych badań laboratoryjnych wody pitnej i środków spożywczych.

Konsekwencje fałszowania

W wyniku wszystkich odnotowanych naruszeń działalność przedsiębiorstwa przetwórstwa spożywczego została zawieszona. Dostawca surowców i dodatków do żywności z Mariampolu może zostać wpisany na listę nierzetelnych podmiotów - uważa się, że te firmy są obarczone zwiększonym ryzykiem i są częściej kontrolowane.

Źródło: https://vmvt.lt/naujienos/maistines-zaliavas-tiekiancioje-imoneje-75-tonos-pasenusiu-produktu

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie o godzinie 6.00 otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach Probase360

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.