Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Mykotoksyny, czyli toksyczne związki wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów pleśniowych, stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego, a tym samym niemałe wyzwanie dla producentów żywności i pasz. Aby skutecznie zminimalizować ryzyko związane z tymi szkodliwymi metabolitami pleśni i ochronić przed nimi konsumentów, konieczne jest regularne monitorowanie poziomu toksyn w artykułach rolnych. W tym celu specjaliści z firmy Romer Labs opracowali niezawodny system testowy AgraStrip® Pro WATEX® umożliwiający sprawne i wiarygodne oznaczanie mykotoksyn na bardzo niskich poziomach. W czasach, gdy przepisy ewoluują, a takie instytucje jak Komisja Europejska wprowadzają coraz surowsze wymagania, system ten oferuje dokładność, szybkość i prostotę, które czynią go niezbędnym narzędziem we współczesnej analizie żywności.
Czym jest AgraStrip® Pro WATEX®?
System testowy AgraStrip® Pro WATEX® to rewolucyjne narzędzie przeznaczone do określania zawartości mykotoksyn w różnych produktach rolnych. Oferuje szybki i niezawodny sposób ilościowego oznaczania wielu mykotoksyn w tej samej próbce, w tym: sumy aflatoksyn (B1, B2, G1, G2), deoksyniwalenolu, ochratoksyny A, zearalenonu, sumy fumonizyn (B1, B2, B3) oraz sumy toksyn T-2/HT-2. Testy paskowe AgraStrip® Pro WATEX® umożliwiają podjęcie szybkich działań i przemyślanych decyzji podczas odbioru i segregacji surowca, eliminując tym samym potrzebę wykonywania kosztownych i długotrwałych analiz w laboratoriach zewnętrznych.
Szybki, prosty i wydajny
System AgraStrip® Pro WATEX® został zaprojektowany z myślą o wygodzie użytkownika. Tradycyjne metody testowania mykotoksyn mogą być uciążliwe i czasochłonne, a nasze rozwiązanie umożliwia sprawne oznaczenie kilku różnych mykotoksyn w tej samej próbce w czasie krótszym niż 10 minut przy minimalnym ryzyku popełnienia błędów.
Jest to możliwe dzięki uproszczonej procedurze, opartej na jednej wspólnej ekstrakcji oraz innowacyjnemu czytnikowi AgraVision™ Pro, który jest niezwykle łatwy w obsłudze i może analizować nawet 4 próbki jednocześnie i niezależnie od siebie. Dzięki specjalnie zaprojektowanej konstrukcji oraz szczelnej obudowie, odznacza się odpornością na zapylenie i zapewnia stałą temperaturę inkubacji, co przekłada się na wysoką dokładność pomiarów nawet w trudnych warunkach środowiskowych.
Zalety systemu testowego AgraStrip® Pro WATEX®
Szybki - wystarczy jedna 2-minutowa ekstrakcja, aby oznaczyć kilka mykotoksyn w tej samej próbce.
Prosty - nie jest wymagane posiadanie specjalistycznej wiedzy czy przechodzenie zaawansowanego szkolenia, aby bezbłędnie wykonywać analizy.
Solidny - dzięki czytnikowi posiadającemu wbudowany inkubator i odznaczającemu się wysoką odpornością na zapylenie można uzyskać precyzyjne wyniki nawet w trudnych warunkach.
Wygodny - czytnik automatycznie zapamiętuje wyniki, które można później przenieść do komputera, wyeksportować do LIMS lub wydrukować.
Krajobraz regulacyjny i jego wpływ
Niedawno wprowadzone przez Komisję Europejską zmiany w regulacjach prawnych, sprawiły, że precyzyjne testowanie mykotoksyn stało się jeszcze bardziej kluczowe. Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/915 z dnia 25 kwietnia 2023 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności poprawiło czytelność obowiązujących do tej pory przepisów, upraszczając i konsolidując zmieniające się na przestrzeni lat dopuszczalne limity mykotoksyn w różnych produktach spożywczych i zbożach. Natomiast dwa kolejne Rozporządzenia Komisji (UE) o numerach 2024/1022 oraz 2024/1038, które weszły w życie w lipcu tego roku, wprowadziły znacznie bardziej rygorystyczne przepisy dotyczące DON i sumy toksyn T-2/HT-2, polegające na obniżeniu najwyższych dopuszczalnych poziomów tych mykotoksyn w żywności.
Nowe wymagania objęły również procedurę pobierania próbek zbóż do badań na obecność mykotoksyn. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/2782 zawiera bardziej szczegółowe informacje na temat liczby oraz masy próbek, jakie należy pobrać z partii, aby uzyskać reprezentatywną próbkę do badania i definiuje, jakie granice oznaczalności (LOQ) powinny mieć metody stosowane do ilościowego wykrywania mykotoksyn. Zestawy testowe AgraStrip® Pro WATEX® są zgodne z tymi nowymi wytycznymi, a więc dają użytkownikowi pełną gwarancję, że zbadane dzięki nim produkty spełniają unijne normy bezpieczeństwa i tym samym mogą zostać wprowadzone do obrotu.
Zabezpiecz swoją przyszłość
W miarę jak przepisy dotyczące mykotoksyn stają się coraz bardziej rygorystyczne, potrzeba niezawodnych, szybkich i intuicyjnych w obsłudze rozwiązań testowych stale rośnie. System AgraStrip® Pro WATEX® został opracowany z myślą o przyszłości i zaprojektowany tak, aby sprostać zmieniającym się wymaganiom regulacyjnym dotyczącym bezpieczeństwa żywności. Jego solidna konstrukcja, precyzja i łatwość obsługi czynią go cennym narzędziem dla każdego, kto chce być zawsze o krok przed innymi i jednocześnie chronić jakość swoich produktów.
Wypełnij formularz, aby pobrać następujące materiały:
A może Ty również chciałbyś bezpłatnie wypróbować nasz system i zobaczyć czy jest dla Ciebie odpowiedni?
Obejrzyj film instruktażowy i zamów bezpłatną prezentację czytnika AgraVision™ Pro wypełniając formularz kontaktowy dostępny na stronie.
Przeczytaj także
Niemiecki Federalny Instytut ds. Oceny Ryzyka (BfR) opublikował nowy raport dotyczący bezpieczeństwa produktów roślinnych. Jednym z najważniejszych tematów przedstawionych przez ekspertów BfR jest kwestia niebezpiecznych dla zdrowia mykotoksyn.
Bezpieczeństwo żywności zależy w dużej mierze od warunków higienicznych panujących w zakładach produkujących żywność. Obecność wysokich poziomów bakterii niepatogennych może mieć wpływ na trwałość i jakość artykułów żywnościowych przeznaczonych dla konsumentów.
Zidentyfikować, zmierzyć, zminimalizować, kontrolować, wyeliminować: zarządzanie alergenami nie jest łatwe, ale trzeba to zrobić, a wszystko bez przerywania produkcji. Martin Candia z Romer Labs podsumowuje 10 istotnych aspektów zarządzania alergenami pokarmowymi, bez których nie można się obejść.