EFSA potwierdza: styren nie wykazuje genotoksyczności po spożyciu. Przy limicie 40 µg/kg żywności jego stosowanie w opakowaniach jest bezpieczne.
Wyniki wyszukiwania
-
02.07.2025
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj wskazanych w komunikacie.
-
02.07.2025
Raport tygodniowy RASFF (23.06-29.06.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
01.07.2025
Wycofanie partii piwa o smaku mango z powodu ryzyka rozsadzenia butelki produktu
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Lidl Polska Sp. z o.o. Sp. k. wraz z producentem AleBrowar sp. z o.o. prowadzi wycofanie wskazanej poniżej partii produktu pn. „Piwo Mango Man Lassi Mango Sour Ale” z powodu możliwości wystąpienia wtórnej fermentacji powodującej wzrost ciśnienia w butelce, która może ulec uszkodzeniu (wybuchowi).
W aktualizacji z 1 lipca poinformowano o wycofaniu kolejnych partii i smaków. -
01.07.2025
Styren w materiałach do kontaktu z żywnością – ponowna ocena EFSA
-
01.07.2025
Wzrost zakażeń Salmonellą Saintpaul w Wielkiej Brytanii: połowa chorych to małe dzieci
-
30.06.2025
Wyrok ws. „botanicals” - stanowisko GIS
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował szczegółowe informacje w zakresie prawidłowego rozumienia wyroku TSUE C -386/23 Novel Nutriology - oświadczenia zdrowotne dla składników botanicznych
-
30.06.2025
Rekordowo wysokie wskaźniki zakażeń STEC i Listeria w UE/EOG w 2023 r. – ECDC opublikowało coroczne raporty
Zgodnie z najnowszymi corocznymi raportami epidemiologicznymi opublikowanymi w czerwcu br. przez Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), w 2023 r. w Unii Europejskiej/Europejskim Obszarze Gospodarczym (UE/EOG) zakażenia bakteriami Escherichia coli (STEC) i Listeria wytwarzającymi toksynę Shiga osiągnęły najwyższy poziom od czasu rozpoczęcia ogólnounijnego nadzoru w 2007 r.
-
30.06.2025
Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? IJHARS rozszerzyła bieżące działania kontrolne na targowiska i mniejsze sklepy
Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
-
27.06.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2025" z 24.06.2025 r. Szczegółowa analiza zgłoszeń RASFF w 2024 roku objęła materiały do kontaktu z żywnością. Ponadto przedstawiliśmy wykorzystanie i możliwości Strefy Managera w pracy managerów branży spożywczej.
-
27.06.2025
Nowe chronione oznaczenia: produkty z Hiszpanii, Turcji, Bułgarii, Słowacji i Portugalii wpisane do rejestru UE
-
27.06.2025
Oporność na karbapenemy w łańcuchu pokarmowym – opinia EFSA
Bakterie produkujące karbapenemazę, kiedyś głównie problem szpitalny, są obecnie wykrywane w zwierzętach gospodarskich i produktach spożywczych w całej Europie. Jest to jedno z ustaleń najnowszej opinii naukowej EFSA na temat występowania i rozprzestrzeniania się Enterobacterales (CPE) wytwarzających karbapenemazę w łańcuchu pokarmowym w UE/EFTA.
-
26.06.2025
Bezpieczeństwo żywności w Singapurze w 2024: nowe źródła dostaw, w tym także z Polski
SFA opublikowała coroczny raport podsumowujący bezpieczeństwo żywności. Odnotowano niewielki wzrost liczby zatruć pokarmowych i wycofań produktów z rynku. Zatwierdzono także kilka nowych źródeł dostaw, w tym wołowiny z Polski.