Nowe badanie amerykańskich agencji zdrowia publicznego wykorzystuje sekwencjonowanie genomowe i algorytmy uczenia maszynowego, by odpowiedzieć na jedno z kluczowych pytań w bezpieczeństwie żywności: skąd naprawdę biorą się zakażenia Salmonellą? Wyniki analizy mogą zmienić podejście do zapobiegania tym infekcjom.
Wyniki wyszukiwania
-
10.04.2025
Zakład Rab Jażyniec podbija rynek gotowych produktów drobiowych dzięki urządzeniom Ishida
Nowoczesna technologia, innowacyjne podejście i niezwykła precyzja w naważaniu. Dzięki urządzeniom Ishida firma Rab Jażyniec nie tylko sprostała globalnym wyzwaniom, ale też zrewolucjonizowała rynek gotowych produktów drobiowych, wprowadzając do sklepówCzytaj więcej -
10.04.2025
Zwierzęce produkty uboczne wprowadzone ponownie do obrotu – wyniki dochodzenia brytyjskich służb
Działania brytyjskich służb doprowadziły do ukarania czterch podejrzanych oraz firmy w związku z ponownym wprowadzeniem do obrotu nienadajacego się do spożycia mięsa, które sklasyfikowano wcześniej jako produkt uboczny pochodzenia zwierzęcego klasy 3.Czytaj więcej -
10.04.2025
Nowa technologia inspirowana skórą rekina zmniejsza ryzyko zakażeń na deskach do krojenia w przemyśle mięsnym
Naukowcy z Nowej Zelandii opracowali nowatorską technologię, która może wesprzeć higienę w przemyśle mięsnym. Nowa technologia pozwala na znaczną redukcję przyczepiania się bakterii, takich jak Salmonella i Listeria, bez potrzeby używania dodatkowych środków chemicznych.
-
09.04.2025
Raport tygodniowy RASFF (31.03-06.04.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
09.04.2025
Oficjalne Otwarcie 11. edycji Międzynarodowych Targów Żywności WorldFood Poland
8 kwietnia o godzinie 11:00 zainaugurowano 11. edycję targów WorldFood Poland – jednego z najważniejszych wydarzeń branży spożywczej w Europie Środkowo-Wschodniej.Czytaj więcej -
09.04.2025
Raport EFSA: model obliczeniowy FFRAUD-ER do identyfikacji zagrożeń bezpieczeństwa żywności związanych z oszustwami
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) prezentuje wyniki projektu FFRAUD-ER, dotyczącego innowacyjnego narzędzia obliczeniowego, które ma pomóc w identyfikacji oszustw prowadzących do niebezpiecznych incydentów w łańcuchu żywnościowym.Czytaj więcej -
09.04.2025
Kartony do płynnej żywności – bezpieczne, funkcjonalne i przyjazne środowisku
Kartony do płynnej żywności to popularne opakowania, wykorzystywane do pakowania takich produktów jak mleko, soki czy napoje roślinne. Dzięki swojej budowie i materiałom, z których są wykonane, gwarantują całkowite bezpieczeństwo zapakowanych w nie produktów spożywczych, jednocześnie wpisując się w założenia gospodarki obiegu zamkniętego.
-
08.04.2025
Sekwencjonowanie genomowe i uczenie maszynowe ujawniają główne źródła zakażeń Salmonellą w USA
-
08.04.2025
Produkcja ekologiczna - najnowsza edycja FAQ
Komisja odpowiedziała na pytania związane z produkcją ekologiczną dotyczące m.in. tego, co może być znakowane jako „eko”
-
07.04.2025
Auchan wycofuje elementy kurczaka
Sieć Auchan wycofuje elementy kurczaka z uwagi na pochodzenie surowca z odszaru objętego ptasią grypą.Czytaj więcej -
07.04.2025
Debata branży spożywczej i opakowaniowej: Najnowsze zjawiska na rynku opakowań i żywności
Przestawienie na produkcję i stosowanie nowoczesnych opakowań, dostosowanie do wymogów rozporządzenia PPWR i raportowanie działań ESG to codzienność coraz większej liczby polskich firm z branży opakowaniowej i spożywczej.
-
07.04.2025
Zakażenia na farmach i podejrzenie pryszczycy – intensywny rok dla APHA