Wyniki wyszukiwania
-
18.07.2022
Strefa Managera: Dlaczego (czasami) warto się odwoływać
Inspiracją do dzisiejszego artykułu była publikacja, która ukazała się na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (...). Z informacji tej wynika, iż w roku 2020 Inspekcja przeprowadziła ponad 67 tysięcy kontroli, a także, że w 2020 r. IJHARS podczas planowych kontroli skontrolowała ponad 1700 podmiotów działających na rynku spożywczym. Zestawiając te dane dochodzimy do wniosku, iż przedsiębiorca działający na rynku spożywczym kontrolowany był średnio 40 razy w ciągu roku, co praktycznie nie jest możliwe, ponieważ kontrola u danego podmiotu musiałaby się odbywać średnio częściej niż co 10 dni.
-
01.07.2022
Strefa Managera: Oświadczenia porównawcze – aspekty prawne i praktyka rynkowa
Konsumenci przed dokonaniem zakupu danego produktu często porównują go z jego innymi odpowiednikami. Kryterium wyboru stanowi nie tylko cena, ale również wielkość czy skład środka spożywczego.
-
28.06.2022
Warsztaty Strefy Managera - czerwiec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - czerwiec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety. Kultura bezpieczeństwa żywności".
-
27.06.2022
Sankcje nakładane na firmy spożywcze - czy zerwanie współpracy z podmiotami z Rosji i Białorusi wystarczy? - 23.06.2022 - nagranie
-
17.06.2022
FFSW: Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - Optymalizacja procesów - 10.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - Optymalizacja procesów – nagranie z dnia 10.06.22
-
17.06.2022
Strefa Managera: Polityka przeciwdziałania marnotrawienia żywności w Unii Europejskiej
Niezrównoważona produkcja i konsumpcja żywności stanowi jedno z największych zagrożeń środowiskowych dla naszej planety. Szacuje się, że co roku w UE marnuje 88 milionów ton żywności, co odpowiada 20% całkowitej produkcji żywności lub 173 kilogramom na osobę.
-
16.06.2022
FFSW: Informuj, co jest bezpieczne - Znakowanie żywności – 09.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Informuj, co jest bezpieczne - Znakowanie żywności – nagranie z dnia 09.06.22
-
15.06.2022
FFSW: Zapewnij bezpieczeństwo - Systemy bezpieczeństwa - 08.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - nagranie z dnia 08.06.2022
-
14.06.2022
FFSW: Produkuj bezpiecznie - Biologiczne i chemiczne zanieczyszczenia – 07.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Produkuj bezpiecznie - Biologiczne i chemiczne zanieczyszczenia – nagranie z dnia 07.06.22
-
13.06.2022
FFSW: Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - 06.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - nagranie z dnia 06.06.2022 r.
-
10.06.2022
Strefa Managera: Wpływ orzeczenia TSUE w sprawie formy chemicznej witamin na znakowanie żywności
Kupując produkty spożywcze bardzo często możemy natknąć się na takie, które w swoim oznakowaniu, a w szczególności na froncie etykiety, mają informację „Źródło witaminy A!”, „Bogactwo witaminy D!” itd. Do tej pory utarło się, że producent podając taką informację na etykiecie swojego produktu, wskazuje na formę chemiczną dodanej witaminy czy minerału.
-
03.06.2022
Strefa Managera: Novel foods – regulacje, czym są, procedura autoryzacji przez KE
Nowa żywność (ang. novel foods), to żywność innowacyjna, która jest wytwarzana za pomocą nowoczesnych technologii i procesów produkcyjnych.