Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Audyty systemów kontroli mięsa w Luksemburgu i na Węgrzech – co należy poprawić?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Podczas audytów przeprowadzonych w Luksemburgu i na Węgrzech stwierdzono pozytywne aspekty systemów kontroli mięsa, jak i wskazano na obszary wymagające poprawy w obu krajach.

Ocena ogólnego systemu w Luksemburgu

W maju 2023 roku, audyt DG Sante w Luksemburgu poddał ocenie wymagania urzędowe w zakresie higieny uboju oraz badania mięsa. Jego wyniki były pozytywne a same czynności kontrolne, dokonywane przez odpowiednie inspekcje przeprowadzano z ustaloną częstotliwością i obejmowały one odpowiednie aspekty. Stwierdzone niedociągnięcia obejmowały jednak brak możliwości nakładania kar finansowych, co zauważono już przy poprzednich audytach. Jak określono, jest to długotrwała kwestia, która ogranicza skuteczność kontroli urzędowych, a prace nad jej rozwiązaniem są w trakcie przygotowania na szczeblu prawodawstwa krajowego.

Powołany w 2022 roku, Luksemburski Urząd ds. Weterynarii i Żywności (ALVA) zajmuje się urzędowymi kontrolami w rzeźniach. Audytorzy DG Sante zauważyli jednak, że dostępne dla urzędowych lekarzy weterynarii procedury i wytyczne są ograniczone w niektórych obszarach, co może spowodować brak nadzoru nad wszystkimi punktami. Także potrzeby szkoleniowe nie były odpowiednio zapewnione, w związku z czym niektórzy urzędowi lekarze weterynarii nie byli w stanie zidentyfikować pewnych niezgodności w zakresie higieny, czy też wyegzekwować ich usunięcia. Dostrzeżono brak identyfikacji przez niektórych kontrolerów niezgodności, a tym samym ich wyegzekwowania lub przedłużenie terminu w przypadku niezapewnienia w uzgodnionym czasie rozwiązania problemu przez oskarżoną firmę.

Dodatkowo, rozmieszczenie punktów kontroli i urzędników oraz prędkość linii utrudniały prowadzenie kontroli dolnych części tusz wołowych pod kątem zanieczyszczeń w dwóch zakładach zajmujących się mięsem czerwonym. Także programy pobierania próbek nie były w pełni zgodne z przepisami, a jeden z zakładów nie posiadał konkretnej procedury w przypadku stwierdzenia pozytywnego wyniku na obecność Salmonelli.

Ocena systemu na Węgrzech

Audyt kontrolny DG Sante przeprowadzono również na Węgrzech we wrześniu 2023 roku. Inspekcja wykazała, że ogólny system prowadzenia urzędowych kontroli mięsa czerwonego i drobiowego był zgodny. Stwierdzono jednak kilka niedociągnięć oraz wydano 5 zaleceń.

Spośród 430 zatwierdzonych rzeźni mięsa czerwonego w kraju, 18 zastosowało odstępstwo od terminu badania poubojowego, a w przypadku 96 rzeźni niniejsze badanie było przeprowadzane na odpowiedzialność urzędowego lekarza weterynarii. Audytorzy zauważyli jednak, że niektóre z tych zakładów nie były zgodne z przepisami UE, ponieważ ich roczna przepustowość przekraczała dozwolony próg dla tych odstępstw.

Również podczas ustalania częstotliwości oficjalnych inspekcji poprzez Krajowe Biuro Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (NÉBIH), nie uwzględnia się wcześniejszych wyników kontroli urzędowych oraz poziomów ich zgodności. Węgierscy urzędnicy zobowiązali się odnowić listy kontrolne w rzeźniach, aby podczas ustalania ich na kolejny rok uwzględnić niezgodności z poprzedniego roku i wyniki przeprowadzonych kontroli.

Raport DG Sante podważył także poziom pewności, prawidłowości oraz jednolitości obecnego systemu kontroli prowadzonych przez węgierskie służby. Zakwestionował także sprawdzanie, czy dane niezgodności zostały zidentyfikowane oraz czy w razie potrzeby podjęto działania naprawcze.

W niektórych zakładach liczne niezgodności wykryte przez zespół audytowy, nie zostały wcześniej rozpoznane przez inspektorów weterynaryjnych podczas ich codziennej obecności w rzeźni, ani podczas corocznej inspekcji, więc nie zastosowano żadnych środków egzekucyjnych w celu rozwiązania tych kwestii.

Źródło: 

https://ec.europa.eu/food/audits-analysis/audit-report/details/4696

https://ec.europa.eu/food/audits-analysis/audit-report/details/4724

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.