Austria odnotowała ponad 800 przypadków wycofania żywności w ciągu ostatniej dekady
W latach 2010-2019 w Austrii opublikowano ponad 1000 ostrzeżeń o produktach, wycofań z rynku i ogłoszeń dotyczących żywności, materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetyków i zabawek.
Głównymi przyczynami były pozostałości, mikroorganizmy i zanieczyszczenia ciałami obcymi. Najczęściej dotyczyły one zabawek, produktów zbożowych, produktów mięsnych i nabiału.
Zgodnie z analizą opublikowaną przez Austriacką Agencję ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) w tym okresie austriackie społeczeństwo było informowane 813 razy o wycofaniu żywności.
Większość przypadków wycofania produktów pochodziła od samych przedsiębiorstw, ale jeżeli producent lub dystrybutor nie wywiąże się z tego obowiązku, AGES wydaje ostrzeżenie o produkcie w imieniu Federalnego Ministerstwa Spraw Społecznych, Zdrowia, Opieki i Ochrony Konsumentów (BMSGPK).
Przyczyny wycofania produktów spożywczych
Przedsiębiorstwa są odpowiedzialne za bezpieczeństwo tego, co produkują lub sprzedają, oraz za zgodność z przepisami prawa żywnościowego. Bezpieczeństwo żywności jest zapewnione przez normy i sieć kontroli, która zaczyna się od producentów, a kończy na programach nadzoru w całej UE.
Podsumowanie powodów wycofania żywności
Ogółem AGES przekazała 1 028 zawiadomień, 59 ostrzeżeń o produktach i 446 przypadków wycofania produktów, a opinia publiczna została poinformowana 523 razy za pośrednictwem zawiadomień w sklepach. Każdego roku rejestrowano średnio 103 ostrzeżenia o produktach i wycofywaniach produktów. Większość informacji publicznych miała miejsce w 2018 r., kiedy to zarejestrowano pięć ostrzeżeń, 62 przypadki wycofań produktów i 100 powiadomień.
Żywność została wycofana 260 razy z powodu zanieczyszczenia mikroorganizmami, takimi jak Salmonella, Listeria lub E. coli. Działania zostały podjęte 214 razy, ponieważ poziomy mikotoksyn, metali ciężkich lub pestycydów były zbyt wysokie w porównaniu z dopuszczalnymi wartościami maksymalnymi.
W 188 przypadkach przyczyną były ciała obce, takie jak kawałki szkła, cząstki plastiku lub kawałki metalu. Łącznie 83 ostrzeżenia o produktach i przypadki wycofania produktu z rynku były spowodowane błędnym oznaczeniem alergenów, z czego prawie jedna trzecia była spowodowana niezgłoszonym glutenem.
Rodzaj wycofywanej żywności
Żywność odzwierzęca, taka jak mięso i produkty mięsne, w przypadku których wycofano 113 produktów, oraz mleko i produkty mleczne, w przypadku których wycofano 95 produktów, były jednymi z najczęściej przywoływanych produktów. Produkty zbożowe były wycofane w 104 przypadkach, a owoce i warzywa w 74 przypadkach, głównie z powodu pozostałości. Najczęściej ciała obce znajdowały się w gotowych posiłkach, a 73 przypadki wycofania produktu.
Listeria dotyczyła głównie mleka i produktów mlecznych, ale także mięsa i produktów mięsnych oraz ryb i produktów rybnych. Salmonella występowała przede wszystkim w przyprawach, ale także w produktach mlecznych, orzechach, produktach orzechowych i nasionach, a także w jajach i produktach jajecznych. E. coli była głównie przyczyną publikacji ogłoszeń informacyjnych w grupach produktów mięsnych i przetworów mlecznych.
Mykotoksyny jako przyczynę wycofania z rynku stwierdzono przede wszystkim w zbożach i produktach zbożowych, ale również w orzechach, produktach z orzechów i nasionach. Biozanieczyszczenia, takie jak alkaloidy tropanowe, kwas cyjanowodorowy lub alkaloidy pirolizydynowe, zostały wykryte głównie w zbożach i wypiekach.
Fipronil spowodował trzy przypadki wycofania z rynku produktów jajecznych, 1,3-dimetyloamyloaminy (DMAA) jeden alarm dotyczący suplementu żywnościowego, mięsa końskiego, norowirusa w owocach i warzywach oraz Cronobacter sakazakii w żywności dla dzieci.
Źródło: AGES
Przeczytaj także
-
02.07.2020
Kontrole jakości żywności w jednej inspekcji
Od 1 lipca Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) czuwa nad jakością żywności w całym łańcuchu dostaw. Do tej pory za kontrole produktów spożywczych w sklepach była odpowiedzialna Inspekcja Handlowa (IH), a na wcześniejszych etapach obrotu – IJHARS. 1 lipca IH zyskała prawo do ujawniania danych kontrolowanych przedsiębiorców.
-
01.07.2020
Omówienie wydarzeń związanych z bezpieczeństwem żywności w miesiącu maj
Mamy do przejrzenia dawkę informacji w zakresie analizy ryzyka bezpieczeństwa żywności, ponieważ Food Fakty wydały kolejny raport Food Risk. Pamiętajmy, aby przeanalizować go szczegółowo pod kątem swoich surowców i procesów.
-
12.12.2019
Obowiązki podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze w związku z koniecznością wycofania produktu z rynku
Podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze (dalej: „firmy spożywcze”) o konieczności wycofania swoich produktów z obrotu dowiadują się zwykle na dwa sposoby...