Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Austria odnotowała ponad 800 przypadków wycofania żywności w ciągu ostatniej dekady

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W latach 2010-2019 w Austrii opublikowano ponad 1000 ostrzeżeń o produktach, wycofań z rynku i ogłoszeń dotyczących żywności, materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetyków i zabawek.

Głównymi przyczynami były pozostałości, mikroorganizmy i zanieczyszczenia ciałami obcymi. Najczęściej dotyczyły one zabawek, produktów zbożowych, produktów mięsnych i nabiału.

Zgodnie z analizą opublikowaną przez Austriacką Agencję ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) w tym okresie austriackie społeczeństwo było informowane 813 razy o wycofaniu żywności.

Większość przypadków wycofania produktów pochodziła od samych przedsiębiorstw, ale jeżeli producent lub dystrybutor nie wywiąże się z tego obowiązku, AGES wydaje ostrzeżenie o produkcie w imieniu Federalnego Ministerstwa Spraw Społecznych, Zdrowia, Opieki i Ochrony Konsumentów (BMSGPK).

Przyczyny wycofania produktów spożywczych

Przedsiębiorstwa są odpowiedzialne za bezpieczeństwo tego, co produkują lub sprzedają, oraz za zgodność z przepisami prawa żywnościowego. Bezpieczeństwo żywności jest zapewnione przez normy i sieć kontroli, która zaczyna się od producentów, a kończy na programach nadzoru w całej UE.

Podsumowanie powodów wycofania żywności

Ogółem AGES przekazała 1 028 zawiadomień, 59 ostrzeżeń o produktach i 446 przypadków wycofania produktów, a opinia publiczna została poinformowana 523 razy za pośrednictwem zawiadomień w sklepach. Każdego roku rejestrowano średnio 103 ostrzeżenia o produktach i wycofywaniach produktów. Większość informacji publicznych miała miejsce w 2018 r., kiedy to zarejestrowano pięć ostrzeżeń, 62 przypadki wycofań produktów i 100 powiadomień.

Żywność została wycofana 260 razy z powodu zanieczyszczenia mikroorganizmami, takimi jak Salmonella, Listeria lub E. coli. Działania zostały podjęte 214 razy, ponieważ poziomy mikotoksyn, metali ciężkich lub pestycydów były zbyt wysokie w porównaniu z dopuszczalnymi wartościami maksymalnymi.

W 188 przypadkach przyczyną były ciała obce, takie jak kawałki szkła, cząstki plastiku lub kawałki metalu. Łącznie 83 ostrzeżenia o produktach i przypadki wycofania produktu z rynku były spowodowane błędnym oznaczeniem alergenów, z czego prawie jedna trzecia była spowodowana niezgłoszonym glutenem.

Rodzaj wycofywanej żywności

Żywność odzwierzęca, taka jak mięso i produkty mięsne, w przypadku których wycofano 113 produktów, oraz mleko i produkty mleczne, w przypadku których wycofano 95 produktów, były jednymi z najczęściej przywoływanych produktów. Produkty zbożowe były wycofane w 104 przypadkach, a owoce i warzywa w 74 przypadkach, głównie z powodu pozostałości. Najczęściej ciała obce znajdowały się w gotowych posiłkach, a 73 przypadki wycofania produktu.

Listeria dotyczyła głównie mleka i produktów mlecznych, ale także mięsa i produktów mięsnych oraz ryb i produktów rybnych. Salmonella występowała przede wszystkim w przyprawach, ale także w produktach mlecznych, orzechach, produktach orzechowych i nasionach, a także w jajach i produktach jajecznych. E. coli była głównie przyczyną publikacji ogłoszeń informacyjnych w grupach produktów mięsnych i przetworów mlecznych.

Mykotoksyny jako przyczynę wycofania z rynku stwierdzono przede wszystkim w zbożach i produktach zbożowych, ale również w orzechach, produktach z orzechów i nasionach. Biozanieczyszczenia, takie jak alkaloidy tropanowe, kwas cyjanowodorowy lub alkaloidy pirolizydynowe, zostały wykryte głównie w zbożach i wypiekach.

Fipronil spowodował trzy przypadki wycofania z rynku produktów jajecznych, 1,3-dimetyloamyloaminy (DMAA) jeden alarm dotyczący suplementu żywnościowego, mięsa końskiego, norowirusa w owocach i warzywach oraz Cronobacter sakazakii w żywności dla dzieci.

Źródło: AGES

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.