Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bardziej odżywczy łosoś GMO?

Kategoria: Składniki Żywności

Coraz mniej omega-3

Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w mięsie łososia zmalała w ostatnich latach, jednak naukowcy podejmują działania, by przywrócić ją do poziomów sprzed ponad dziesięciu lat. Badacze ze szkockiego Uniwersytetu w Stirling we współpracy z angielskim instytutem badawczym Rothamsted Research opracowują karmę na bazie roślin GMO, która pomóc ma w zwiększeniu wytwarzania kwasów omega-3 przez łososie hodowane na atlantyckich fermach. 

Niewydajne metody

Połowy dzikich łososi zapewniają pewne ilości cennych tłuszczów, jednak zasoby te są ograniczone i nie byłyby w stanie zaspokoić globalnego popytu na omega-3. W związku z tym łososiom hodowlanym podaje się specjalną mieszankę karmy, oleju rybiego i oleju roślinnego. Prowadzone przez Brytyjczyków prace mogą jednak znacząco usprawnić obecnie stosowane metody.

Nowa karma dla łososi

„Nasz wspólny projekt zakłada prowadzenie hodowli łososi na skalę przemysłową, dzięki czemu będziemy mogli zebrać dane, które pozwolą nam ocenić czy nowa karma zapewnia odpowiedni wzrost ryb, wykorzystanie pożywienia i wysoką jakość produktu końcowego”, mówi prof. Douglas Tocher, specjalista z zakresu żywienia ryb z Uniwersytetu w Stirling. „Jest to niezwykle istotne, ponieważ pozytywne rezultaty naszego badania będą dowodem na możliwość uzyskania oleju rybiego bogatego w omega-3 z wykorzystaniem surowców roślinnych w pełnym cyklu produkcyjnym łososia”, dodaje prof. Jonathan Napier z Rothamsted Research.

Olej z lnicznika

W składzie nowej karmy znajdzie się olej wytłaczany z genetycznie zmodyfikowanego lnicznika. Roślina ta zawiera wysokie ilości korzystnych kwasów omega-3 i jest uznawana za ich wydajne źródło w akwakulturze. W czasie trwania badań dr Monica Betancor będzie na bieżąco monitorować zdrowie ryb oraz zbierać dane. „Pobieranie próbek oraz analiza danych są kluczowe dla projektu. Aby ocenić stan łososi będę mierzyć ich masę oraz dynamikę wzrostu, a także porównywać na poziomie tkankowym i molekularnym ryby żywione konwencjonalną karmą oraz naszą mieszanką”, wyjaśnia badaczka.

GMO skutecznym rozwiązaniem?

Naukowcy mają nadzieję, że wyniki eksperymentu potwierdzą skuteczność zaproponowanego przez nich rozwiązania i przyczynią się do rozwiązania problemu zapewnienia hodowlanym rybom źródła omega-3. Prof. Napier od długiego czasu zajmuje się opracowywaniem metod produkcji kwasów tłuszczowych omega-3 z wykorzystaniem surowców roślinnych. „Wyhodowanie roślin zdolnych do produkcji oleju zdatnego do użytku w akwakulturze zajęło dziesięć lat. Organizmy GMO mogą okazać się bardzo pomocne dla przemysłu rybnego, który dzięki nim będzie mógł wciąż się rozwijać, pozostając jednocześnie wydajnym i przyjaznym dla środowiska”, podkreśla naukowiec.

Źródła:

https://bbsrc.ukri.org/news/food-security/2018/180801-pr-uk-researchers-create-sustainable-feed-solution-for-farmed-salmon/

https://www.stir.ac.uk/news/2018/08/new-study-could-revolutionise-salmon-farming/

https://www.newfoodmagazine.com/news/72468/gm-fed-salmon-nutritious/

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.