Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Choroba guzowatej skóry bydła – wysoka efektywność wdrożonego programu szczepień

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jak potwierdza EFSA wdrożenie programu masowych szczepień przeciwko chorobie guzowatej skóry bydła (LSD) pozwoliło zmniejszyć liczbę ognisk tej choroby w rejonie bałkańskim o 95%. Ilość ognisk choroby guzowatej skóry bydła na tym terytorium spadła z 7483 przypadków w 2016 roku do 385 przypadków w 2017 roku. Zebrane dane potwierdzają, że zalecane przez EFSA w 2016 roku szczepienie bydła przyniosło oczekiwane rezultaty i jest ono najskuteczniejszym sposobem na opanowanie choroby.

Raport

W raporcie, opublikowanym w lutym bieżącego roku, EFSA aktualizuje informacje, dotyczące występowania choroby guzowatej skóry bydła oraz skuteczności szczepień. Raport zawiera również analizę czynników ryzyka, związanych z rozprzestrzenianiem się choroby w Europie południowo-wschodniej. Dokument został sporządzony w oparciu o dane zebrane przez kraje, w których wystąpiła choroba guzowatej skóry bydła oraz przez państwa, które są zagrożone jej rozprzestrzenianiem.

W 2017 roku zdecydowana większość ognisk choroby – 379, wystąpiła na terytorium Albanii, gdzie program szczepień nie został jeszcze zakończony. Pozostałe, pojedyncze przypadki zidentyfikowano w Grecji i na terenie byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii.

Ostrzeżenie

Mimo, iż efektywność szczepień jest wysoka, a ilość ognisk choroby guzowatej skóry bydła, porównując do danych z 2016 roku, zdecydowanie się zmniejszyła, Alessandro Broglia, lekarz weterynarii z EFSA ostrzega: „Nawet jeśli ilość ognisk choroby uległa znaczącej redukcji, choroba nie została jeszcze całkowicie wyeliminowana z naszego regionu i należy utrzymać czujność, by nie dopuścić do jej niekontrolowanego rozprzestrzeniania się”.

Jak twierdzą eksperci z EFSA jednym z czynników, który odpowiada za rozprzestrzenianie się choroby guzowatej skóry bydła, jest wzrost liczby owadów, spowodowany utrzymującymi się wysokimi temperaturami. Owady przenoszą chorobę, ich zwiększona ilość wpływa na wzrost ryzyka jej rozprzestrzeniania się.

Analizując, zebrane na potrzeby stworzenia raportu, dane eksperci stwierdzili również, iż w Grecji ryzyko zachorowania jest sześciokrotnie większe wśród zwierząt hodowlanych, które mają dostęp do przestrzeni zewnętrznych, niż w grupie zwierząt trzymanych przez cały czas w pomieszczeniach. Spostrzeżenie to potwierdza, iż zwiększona ilość owadów, na których obecność narażone są zwierzęta wychodzące na zewnątrz ma bezpośredni wpływ na występowanie choroby guzowatej skóry bydła.

Źródło:

https://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/180219 Dermatose nodulaire contagieuse : la vaccination entraîne une diminution des foyers épidémiques

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.