Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy zaawansowana technologia pomoże zmniejszyć umieralność wśród prosiąt?

Kategoria: Procesy i Technologie

15 procent prosiąt umiera jeszcze przed odstawieniem od lochy

Naukowcy z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) wraz z przedsiębiorcami z sektora trzody chlewnej testują nową technologię – obrazowanie trójwymiarowe, które, zgodnie z ich przypuszczeniami, może pomóc chronić nowo narodzone prosięta poprzez monitorowanie zachowania dorosłych samic świń.

Według statystyk, każdego roku około 15 procent prosiąt umiera jeszcze przed odstawieniem od lochy karmiącej. Jak twierdzą producenci wieprzowiny z USA duża część spośród nich jest miażdżona przez lochy. Aby wyeliminować to zjawisko konieczne jest wprowadzenie odpowiednich modyfikacji konstrukcyjnych na stanowiskach dla loch takich, jak np. instalacja kratownic. Według inżyniera rolnictwa, Tami Brown-Brandl z Ośrodka Badań nad Zwierzętami ARS w Clay Center w Nebrasce, pierwszym krokiem do zmniejszenia umieralności wśród prosiąt jest prowadzenie obserwacji zachowania loch na stanowiskach. Zachowania zwierząt są bezpośrednio związane z ich kondycją zdrowotną i samopoczuciem – zebranie tych informacji może być zatem pomocne dla producentów trzody chlewnej, ułatwiając im lepsze zarządzania inwentarzem.

Automatyczne przetwarzanie i analiza trójwymiarowych obrazów loch

Tami Brown-Brandl z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) we współpracy z zespołem naukowców z Chin, grupą ekspertów z uniwersytetu Iowa State University oraz Iowa Select Farm – największym producentem wieprzowiny w stanie Iowa, opracowali system automatycznego przetwarzania i analizy trójwymiarowych obrazów loch. Dane, które następnie poddawane są specjalistycznej obróbce, zbierane są przy użyciu zaawansowanych kamer zamontowanych nad skrzyniami porodowymi. Kamera rejestruje obrazy, w celu określenia zachowania oraz postawy lochy – czy zwierze je, pije, stoi, siedzi lub leży.

Jak twierdzi Brown-Brandl system automatycznego przetwarzania zebranych danych może zmniejszyć ryzyko zmiażdżenia prosiąt przez lochy. Technologia pozwoli producentom na bieżące monitorowanie zachowań zwierząt oraz szybsze lokalizowanie i izolowanie osobników chorych.

Szczegółowe informacje, dotyczące badań prowadzonych przez Brown-Brandl i jego zespół, zamieszczono w grudniowym wydaniu AgResearch.

Źródło:

High-Tech Camera Helps Protect Sows and Piglets https://www.ars.usda.gov 

Autor:Aleksandra Zawadzka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.