Czy zaawansowana technologia pomoże zmniejszyć umieralność wśród prosiąt?
15 procent prosiąt umiera jeszcze przed odstawieniem od lochy
Naukowcy z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) wraz z przedsiębiorcami z sektora trzody chlewnej testują nową technologię – obrazowanie trójwymiarowe, które, zgodnie z ich przypuszczeniami, może pomóc chronić nowo narodzone prosięta poprzez monitorowanie zachowania dorosłych samic świń.
Według statystyk, każdego roku około 15 procent prosiąt umiera jeszcze przed odstawieniem od lochy karmiącej. Jak twierdzą producenci wieprzowiny z USA duża część spośród nich jest miażdżona przez lochy. Aby wyeliminować to zjawisko konieczne jest wprowadzenie odpowiednich modyfikacji konstrukcyjnych na stanowiskach dla loch takich, jak np. instalacja kratownic. Według inżyniera rolnictwa, Tami Brown-Brandl z Ośrodka Badań nad Zwierzętami ARS w Clay Center w Nebrasce, pierwszym krokiem do zmniejszenia umieralności wśród prosiąt jest prowadzenie obserwacji zachowania loch na stanowiskach. Zachowania zwierząt są bezpośrednio związane z ich kondycją zdrowotną i samopoczuciem – zebranie tych informacji może być zatem pomocne dla producentów trzody chlewnej, ułatwiając im lepsze zarządzania inwentarzem.
Automatyczne przetwarzanie i analiza trójwymiarowych obrazów loch
Tami Brown-Brandl z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) we współpracy z zespołem naukowców z Chin, grupą ekspertów z uniwersytetu Iowa State University oraz Iowa Select Farm – największym producentem wieprzowiny w stanie Iowa, opracowali system automatycznego przetwarzania i analizy trójwymiarowych obrazów loch. Dane, które następnie poddawane są specjalistycznej obróbce, zbierane są przy użyciu zaawansowanych kamer zamontowanych nad skrzyniami porodowymi. Kamera rejestruje obrazy, w celu określenia zachowania oraz postawy lochy – czy zwierze je, pije, stoi, siedzi lub leży.
Jak twierdzi Brown-Brandl system automatycznego przetwarzania zebranych danych może zmniejszyć ryzyko zmiażdżenia prosiąt przez lochy. Technologia pozwoli producentom na bieżące monitorowanie zachowań zwierząt oraz szybsze lokalizowanie i izolowanie osobników chorych.
Szczegółowe informacje, dotyczące badań prowadzonych przez Brown-Brandl i jego zespół, zamieszczono w grudniowym wydaniu AgResearch.
Źródło:
High-Tech Camera Helps Protect Sows and Piglets https://www.ars.usda.gov
Przeczytaj także
-
18.12.2017
Rynek wieprzowiny - ceny nadal spadają
Od połowy września br. utrzymuje się tendencja spadkowa cen skupu trzody chlewnej. Jak wynika z danych MRiRW przeciętna cena skupu trzody chlewnej na przełomie listopada i grudnia br. w Polsce wyniosła 4,63 zł/kg i była o...
-
01.12.2017
Afrykański pomór świń (ASF) – jak powstrzymać rozprzestrzenianie się choroby? Opinia EFSA
Jak twierdzą eksperci z EFSA: „dzielenie się najlepszymi praktykami w zwalczaniu afrykańskiego pomoru świń ma kluczowe znaczenie dla powstrzymania rozprzestrzeniania się choroby”. Wśród najważniejszych zagadnień naukowcy...