Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy zanieczyszczone powietrze może sprzyjać alergiom pokarmowym?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nowe badania prowadzone przez naukowców z Australii wskazują, że ekspozycja na zanieczyszczone powietrze w okresie niemowlęcym może mieć związek w ryzykiem występowania alergii pokarmowej w dzieciństwie.

Zanieczyszczenia a stan zdrowia na przestrzeni lat

Badacze przeanalizowali dane pochodzące od 5276 dzieci z Melbourne, biorących udział w badaniu HealthNuts od 1 r.ż.. Ich zdrowie monitorowano na przestrzeni następnych lat, kolejno w wieku 4, 6 i 10 lat. Naukowcy posłużyli się szacunkowym średnim rocznym stężeniem pyłów zawieszonych (PM2.5) oraz dwutlenku azotu w miejscach zamieszkania uczestników, które zestawiono z występowaniem u nich alergii.

Większe ryzyko alergii pokarmowej

Uzyskane przez Australijczyków rezultaty pokazały, że niemowlęta narażone na zanieczyszczenia powietrza charakteryzowały się wyższym prawdopodobieństwem rozwoju alergii na orzeszki ziemne oraz występowania utrzymujących się objawów alergicznych w pierwszej dekadzie życia. Co ciekawe, podobnej zależności nie stwierdzono w przypadku egzemy czy alergii na jajka.

Stymulacja układu odpornościowego

Jak sugeruje współautor badań, dr Diego Lopez z Uniwersytetu w Melbourne, niekorzystne dla zdrowia związki zawarte w powietrzu mogą stymulować układ odpornościowy, prowadząc w konsekwencji do reakcji alergicznych spowodowanych nadwrażliwością systemu immunologicznego na obce substancje.

„Drażniące i prozapalne działanie”

„Zanieczyszczenia powietrza mają drażniące i prozapalne działanie, które może skutkować odpowiedzią obronną organizmu, potencjalnie prowadząc do rozwoju alergii pokarmowych”, podsumowuje australijski badacz.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091674924008704
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/244018/higher-air-pollution-exposure-in-infancy-increases-peanut-allergy-risk-in-children-study-finds/
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.