Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nowe badania prowadzone przez naukowców z Australii wskazują, że ekspozycja na zanieczyszczone powietrze w okresie niemowlęcym może mieć związek w ryzykiem występowania alergii pokarmowej w dzieciństwie.
Zanieczyszczenia a stan zdrowia na przestrzeni lat
Badacze przeanalizowali dane pochodzące od 5276 dzieci z Melbourne, biorących udział w badaniu HealthNuts od 1 r.ż.. Ich zdrowie monitorowano na przestrzeni następnych lat, kolejno w wieku 4, 6 i 10 lat. Naukowcy posłużyli się szacunkowym średnim rocznym stężeniem pyłów zawieszonych (PM2.5) oraz dwutlenku azotu w miejscach zamieszkania uczestników, które zestawiono z występowaniem u nich alergii.
Większe ryzyko alergii pokarmowej
Uzyskane przez Australijczyków rezultaty pokazały, że niemowlęta narażone na zanieczyszczenia powietrza charakteryzowały się wyższym prawdopodobieństwem rozwoju alergii na orzeszki ziemne oraz występowania utrzymujących się objawów alergicznych w pierwszej dekadzie życia. Co ciekawe, podobnej zależności nie stwierdzono w przypadku egzemy czy alergii na jajka.
Stymulacja układu odpornościowego
Jak sugeruje współautor badań, dr Diego Lopez z Uniwersytetu w Melbourne, niekorzystne dla zdrowia związki zawarte w powietrzu mogą stymulować układ odpornościowy, prowadząc w konsekwencji do reakcji alergicznych spowodowanych nadwrażliwością systemu immunologicznego na obce substancje.
„Drażniące i prozapalne działanie”
„Zanieczyszczenia powietrza mają drażniące i prozapalne działanie, które może skutkować odpowiedzią obronną organizmu, potencjalnie prowadząc do rozwoju alergii pokarmowych”, podsumowuje australijski badacz.
Źródła:
Przeczytaj także
Rozporządzenie nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywnościwśród obowiązkowych informacji na temat środków spożywczych wyszczególnia m.in. dane o dodanych do produktu składnikach oraz substancjach pomocniczych w przetwórstwie powodujących alergię lub reakcję nietolerancji
Przewodnik zawiera przegląd aktualizacji programu dobrowolnego znakowania alergenów (VITAL) w zakresie przyjęcia dawek referencyjnych (RfD) opartych na ED 05 w celu określenia ostrożnościowego znakowania alergenów (PAL) oraz odpowiedzi na często zadawane pytania.
Pomimo różnorodności dostępnych metod badawczych, obejmujących testy ELISA, PCR i spektrometrię mas, szybkie testy przepływu bocznego stają się preferowanym wyborem dla wielu producentów żywności. Ich przenośność i przyjazny dla użytkownika format w połączeniu z wysoką czułością i swoistością czynią je idealnym i opłacalnym rozwiązaniem do analizy alergenów