Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dieta a bioróżnorodność i wpływ na środowisko – nowy raport Bioversity International

Kategoria: Biznes

Dane z 10 krajów

Diety mieszkańców krajów rozwiniętych charakteryzują się dużym urozmaiceniem, jednak w państwach tych wciąż nie przykłada się należytej wagi do bioróżnorodności upraw. Takie wnioski płyną z nowego raportu opublikowanego przez Bioversity International, agencję badawczą z siedzibą w Rzymie, która przeanalizowała dane pochodzące z 10 krajów pod kątem dbania o zróżnicowanie biologiczne w rolnictwie w celu poprawy sposobu żywienia, sytuacji na rynku rolnym i zapewnienia przyjaznych dla środowiska systemów produkcji żywności.

Konsekwencje małej bioróżnorodności

Istnieją dowody wskazujące, że kraje o mniejszej bioróżnorodności upraw mogą mieć większe trudności w radzeniu sobie z konsekwencjami ograniczeń produkcji rolnej, zmianami klimatu, niedożywieniem, plagami i chorobami”, podkreśla dyrektor generalny Bioversity, Juan Lucas Restrepo. Według raportu najwyższym indeksem mogą pochwalić się Włochy, Peru i Australia, podczas gdy największego progresu w zrównoważonym gospodarowaniu zasobami dokonały Indie, Kenia i RPA.

USA i Australia w tyle

Według Bioversity sposób żywienia mieszkańców krajów rozwiniętych cechuje się wyższą jakością ogólną, większą różnorodnością spożywanych owoców, warzyw, roślin strączkowych, orzechów i nasion, a także większym udziałem energii pochodzącej z żywności z mniej powszechnych upraw. Jak mówi Restrepo, USA oraz Australia charakteryzują się „rozwiniętą tradycją agrarną”, obejmującą banki nasion i ochronę gatunków uprawnych, jednak biorąc pod uwagę rozwój zrównoważonego rolnictwa, „pozostają one w tyle”. Dyrektor generalny Bioversity wyjaśnia, że wynika to z dominacji monokultur i niskiej bioróżnorodności, którą kompensuje urozmaicona oferta produktów importowanych.

Postęp krajów rozwijających się

Natomiast państwa rozwijające się, jak Etiopia, Kenia czy Indie, dokonały większych postępów w zakresie wykorzystywania bioróżnorodności w celu poprawy jakości sposobu żywienia, mimo że wypadają one gorzej pod względem aktualnej sytuacji rynkowej oraz urozmaicenia przeciętnej diety.

Rozszerzenie indeksu

Restrepo ma nadzieję, że opracowany przez Bioveristy indeks uda się rozszerzyć o kolejne kraje, a także opracować wstępny protokół oceny ich działań przeznaczony dla przedsiębiorstw związanych z sektorem rolno-spożywczym, których „decyzje mają kluczowy wpływ na poprawę lub pogorszenie się sytuacji w poszczególnych państwach”. Według raportu na całym świecie uprawia się ponad 6 000 gatunków roślin przeznaczonych na żywność dla ludzi, z czego zaledwie 9 stanowi aż 66% całkowitej produkcji rolnej.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.