Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W zeszłym miesiącu Komisja wydała rozporządzenie nr 2018/681 zmieniające załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 ustanawiającego specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do specyfikacji dla kopolimeru szczepionego alkoholu poliwinylowego i glikolu polietylenowego (E 1209).
Preambuła
Wprowadzone zmiany były uprzednio przedmiotem opinii EFSAz dnia 18 maja 2017 r., gdzie stwierdzono, że zaproponowana przez wnioskodawcę zmiana specyfikacji w odniesieniu do poziomu zanieczyszczeń glikolem etylenowym i glikolem dietylenowym w kopolimerze szczepionym alkoholu poliwinylowego i glikolu polietylenowego (E 1209) nie budzi obaw w zakresie bezpieczeństwa.
Urząd zauważył jednak, że przedstawione wyniki analizy były stale i znacznie niższe (do 360 mg/kg) niż proponowany w specyfikacjach UE dotyczących dodatku E 1209 poziom 620 mg/kg dla glikolu etylenowego pojedynczo lub łącznie z glikolem dietylenowym. W wyniku dyskusji prowadzonych z państwami członkowskimi podczas posiedzenia grupy roboczej ekspertów rządowych ds. dodatków do żywności stwierdzono, że maksymalny limit ilości dla glikolu etylenowego i glikolu dietylenowego powinien być utrzymywany na możliwie niskim poziomie, jaki można realistycznie osiągnąć, według danych analitycznych, w celu ograniczenia ich udziału w tolerowanym dziennym pobraniu.
Treść aktu
Na podstawie tego rozporządzenia:
Rozporządzenie weszło w życie 27 maja 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Przeczytaj także
Zmiana załącznika II do rozporządzenia nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności. Zgodnie z rozporządzeniem zmieniającym Komisji (UE) nr 2018/677 z dnia 3 maja 2018 r.: zezwala się na stosowanie taumatyny (E 957) jako wzmacniacza smaku w produktach należących do kategorii żywności...
Ważnym aktem prawa UE jest niewątpliwie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/775 z dnia 28 maja 2018 r. ustanawiające zasady stosowania art. 26 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011...
16 kwietnia br. Komisja Europejska opublikowała Wytyczne w sprawie stosowania jako paszy żywności, która nie jest już przeznaczona do spożycia przez ludzi(2018/C 133/02). Celem wytycznych jest ułatwienie stosowania jako paszy...