Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA potwierdza pozostałości pestycydów w żywności na niskim poziomie w EU

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według ostatniego raportu Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), żywność spożywana w Unii Europejskiej nie zawiera pozostałości pestycydów lub ich ilość nie przekracza wyznaczonych limitów. Dane wskazują, że poziom pozostałości pestycydów w ponad 97% próbek zebranych w 2015 r. na terenie całej UE, mieści się w ustalonych normach, a w 53% próbek nie stwierdzono mierzalnej zawartości pozostałości tych związków. Wyniki te są porównywalne z wynikami z 2014 r.

W 2015 r. kraje sprawozdawcze przeanalizowały 84 341 próbek, pod względem obecności 774 pestycydów. Większość próbek (69,3%) pochodziła z państw członkowskich UE, Islandii i Norwegii, natomiast 25,8% stanowiły próbki importowane z krajów trzecich. Ilość próbek, w których dopuszczalne limity zostały przekroczone, wynosiła 5,6%, co stanowi o 0,9% mniej w porównaniu do roku 2014. W przypadku produktów z UE i Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EEA), limity zostały przekroczone w 1,7% próbek, co stanowi nieznaczny wzrost w stosunku do roku ubiegłego (1,6%).

Spośród próbek żywności dla dzieci i niemowląt, 96,5% nie zawierało pozostałości pestycydów lub ich ilość mieściła się w wyznaczonych limitach. W przypadku żywności ekologicznej, było to 99,3% próbek.

W ramach rocznego raportu, EFSA przeanalizowała wyniki Unijnego Skoordynowanego Programu Kontroli (EUCP), w ramach którego kraje sprawozdawcze analizują próbki z takich samych grup artykułów spożywczych. W 2015 r. były to następujące produkty: oberżyny, banany, brokuły, oliwa z oliwek „virgin”, sok pomarańczowy, groszek, słodka papryka, winogrona, pszenica, masło i jaja. Największą ilość próbek przekraczających limity, stwierdzono wśród próbek brokułów (3,4%) i winogron (1,7%). W przypadku oliwy z oliwek, soku pomarańczowego i jaj kurzych, stwierdzono jedynie rzadkie przypadki przekroczenia limitów, natomiast w przypadku masła, nie stwierdzono ich w ogóle.

EFSA przeprowadziła ponadto ocenę ryzyka narażenia na pozostałości pestycydów, opartą o wyniki EUCP. Zarówno w przypadku krótkotrwałej, jak i chronicznej ekspozycji, stwierdzono, że ryzyko narażenia dla konsumentów jest niskie.

Źródła:

European Food Safety Authority, EFSA finds pesticide residues in food remains low

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.