Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Genetycznie modyfikowana soja zatwierdzona przez Komisje Europejską

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Komisja Europejska dopuszcza genetycznie zmodyfikowaną soję do celów spożywczych i paszowych

28 września 2020 Komisja Europejska zatwierdziła organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO) do zastosowań w żywności i paszy (soja MON 87708 x MON 89788 x A5547-127). Genetycznie zmodyfikowana soja przeszła kompleksową procedurę, w tym pozytywną ocenę naukową Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Decyzja o zezwoleniu nie obejmuje upraw. Wszystkie państwa członkowskie miały prawo wyrazić swoją opinię w Stałym Komitecie, a następnie w Komisji Odwoławczej.

Biorąc pod uwagę wynik tego procesu, Komisja Europejska ma prawny obowiązek przystąpienia do autoryzacji. Zezwolenie jest ważne przez 10 lat, a wszelkie produkty wytworzone z genetycznie zmodyfikowanej soi będą podlegać surowym unijnym przepisom dotyczącym etykietowania i identyfikowalności.

Więcej informacji na temat GMO w UE można znaleźć tutaj.

 

Źródło: Komisja Europejska

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.