Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Biznes
Przemysł mleczarski dostarcza produkty dla ponad 7 miliardów konsumentów na całym świecie oraz zapewnia środki do życia dla około 1 miliarda osób zaangażowanych w łańcuch produkcyjny. Sektor mleczarski staje przed dużymi wyzwaniami, ze względu na wysoki wskaźnik znaczących zmian, na które wpływ mają zarówno decyzje gospodarcze jak i polityczne, a także inne czynniki.
W odpowiedzi na stawiane wyzwania, IFCN (International Farm Comparison Network) stara się odpowiedzieć na pytania dotyczące rozwoju świata mleczarskiego w ciągu najbliższych 13 lat oraz jego istotnych zmian strukturalnych. Celem długoterminowej prognozy jest zapewnienie wszystkim zainteresowanym stronom lepszego zrozumienia w sektorze.
Do 2030 r. liczba ludności na świecie wzrośnie o 16%, do 8,7 miliarda ludzi, a więc 1,2 miliarda więcej konsumentów będzie potrzebować dostępu do produktów mlecznych.
Głównym założeniem prognozy jest długoterminowa równowaga podaży i popytu. Po pierwsze, IFCN określa dwa najważniejsze czynniki napędzające przemysł mleczarski. Po drugie, IFCN wybiera najbardziej prawdopodobny scenariusz. Na podstawie tego zakładane są różne założenia. Scenariusz zakłada pozytywne preferencje konsumentów w stosunku do mleka, a także korzystną sytuację polityczną zakładającą pokój, możliwość otwartego handlu oraz odpowiedni poziom PKB.
W oparciu o wspomniane założenia prowadzony jest światowy proces modelowania równowagi podaży / popytu w celu określenia światowego poziomu cen, który umożliwi produkcję mleka na poziomie w celu pokrycia zapotrzebowania. W ten sposób generowane są różnorodne dane z około 200 krajów, opisujące świat mleczarski na następne 13 lat.
Źródło oraz szczegóły raportu:
IFCN Dairy Outlook 2030; https://ifcndairy.org/
Przeczytaj także
W lipcu ubiegłego roku weszła w życie ustawa o przewadze kontaktowej, mówiąca o znacznej dysproporcji w potencjale ekonomicznym między odbiorcą i nabywcą produktów rolno-spożywczych. Nieprawidłowości umów...
Polska, wg danych Eurostat, w 2016 r. była czwartym największym producentem serów świeżych w Unii Europejskiej. Więcej serów świeżych produkuje się w Niemczech, Francji i we Włoszech. Udział Polski w unijnej...
Według danych GUS w 2017 r. w Polsce średnioroczny wzrost wskaźnika cen detalicznych nabiału (mleka serów i jaj) wyniósł 5,9% czyli więcej niż wzrost cen żywności ogółem (o 4,6%). Wśród głównych grup produktów żywnościowych...