Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Środowisko naturalne jest głównym rezerwuarem pałeczek Listeria skąd przedostają się głównie do pasz i surowej żywności. Skażone pasze i żywność powodują dalsze skażenia w zakładach przetwórstwa spożywczego, gospodarstwach rolnych i domowych, ale również w obiektach handlowych. W następstwie tego dochodzi do zanieczyszczania bakteriami gotowych produktów spożywczych.
L. monocytogenes zaliczono do patogenów przenoszonych przez żywność. Ponad 99% przypadków listeriozy u ludzi spowodowanych jest spożyciem zanieczyszczonej przez patogen żywności, najczęściej produktów mlecznych, serów miękkich, wędzonych ryb, owoców morza oraz żywności gotowej do spożycia.
Ponieważ L. monocytogenes jest dobrze przystosowana do przetrwania w zimnym i wilgotnym środowisku powszechnie występuje również w zakładach mięsnych i drobiarskich. Gotowane mięso i produkty drobiowe mogą być zanieczyszczone przez sprzęt, obsługę surowca, personel lub przez zasoby Listeria w środowisku produktów gotowych do spożycia po obróbce niszczącej.
Przeczytaj także
Kluczowym aspektem skutecznej ochrony zakładów przed zagrożeniami biologicznymi i mikrobiologicznymi jest utrzymywanie właściwego stanu sanitarnego obiektów. Podstawą zapewnienia bezpieczeństwa produkowanej żywności jest prawidłowe i rzetelne stosowanie programów wstępnych, w tym dobrej praktyki higienicznej GHP.
Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym takie jak: HACCP, IFS, BRC, AIB, norma ISO 22000:2006 i FSC czy TFMS (TESCO Food Manufacturing Standard) wymagają przeprowadzania regularnych audytów i przeglądów dokumentacji...
Nowoczesne technologie pojawiają się we wszystkich obszarach życia jako odpowiedź na rosnące, w określonym czasie, potrzeby społeczeństw.