Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jaka jest rola szkodników w przenoszeniu Listerii monocytogenes w środowisku produkcyjnym?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Środowisko naturalne jest głównym rezerwuarem pałeczek Listeria skąd przedostają się głównie do pasz i surowej żywności. Skażone pasze i żywność powodują dalsze skażenia w zakładach przetwórstwa spożywczego, gospodarstwach rolnych i domowych, ale również w obiektach handlowych. W następstwie tego dochodzi do zanieczyszczania bakteriami gotowych produktów spożywczych.

Lmonocytogenes zaliczono do patogenów przenoszonych przez żywność. Ponad 99% przypadków listeriozy u ludzi spowodowanych jest spożyciem zanieczyszczonej przez patogen żywności, najczęściej produktów mlecznych, serów miękkich, wędzonych ryb, owoców morza oraz żywności gotowej do spożycia.

Ponieważ L. monocytogenes  jest dobrze przystosowana do przetrwania w zimnym i wilgotnym środowisku powszechnie występuje również w zakładach mięsnych i drobiarskich. Gotowane mięso i produkty drobiowe mogą być zanieczyszczone przez sprzęt, obsługę surowca, personel lub przez zasoby Listeria w środowisku produktów gotowych do spożycia po obróbce niszczącej.

 

POBIERZ: JAKA JEST ROLA SZKODNIKÓW W PRZENOSZENIU LISTERII MONOCYTOGENES W ŚRODOWISKU PRODUKCYJNYM?

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: VACO

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.