Usługi DDD
VACO Sp. z o.o.
Wstęp
Nowoczesne technologie pojawiają się we wszystkich obszarach życia jako odpowiedź na rosnące, w określonym czasie, potrzeby społeczeństw. Wraz z rozwojem nauki i środków masowego przekazu tempo i ilość pojawiania się nowości technologicznych i naukowych nieustannie się zwiększa.
Rozwój nauki wpływa również na postęp w dziedzinie zwalczania szkodników. Od początków rolnictwa ludzie wymyślali i doskonalili różne metody ochrony przed szkodnikami zasiewów i magazynowanej żywności.
Pierwsze odnotowane celowe użycie insektycydów datuje się na około 2500 r. p.n.e. Jak podają inskrypcje Starożytni Sumerowie zamieszkujący Mezopotamię wcierali w skórę siarkę w celu odstraszania krwiopijnych owadów. Jest jednak prawie pewne, że ludzie już wcześniej chronili przed działalnością różnych szkodników swoje zdrowie, uprawy i magazynowane zapasy żywności.
W starożytnym Egipcie czczono i obdarzano szacunkiem koty, ponieważ Egipcjanie powszechnie wykorzystywali je do ochrony magazynowanych zbóż przed gryzoniami. Chińczycy około 1000 r. p.n.e. używali drapieżnych mrówek do ochrony gajów cytrusowych przed gąsienicami, ułatwiając im przedostawanie się z jednego drzewa na inne. Również ekstrakty roślinne są od dawna znanymi substancjami biobójczymi. W Chinach już w I w. do zwalczania owadów stosowano pyretrum (zawiera 1,2-1,8% pyretryn ) w postaci sproszkowanych koszyczków złocienia dalmatyńskiego (Chrysantheum cineriaefolium).
Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy do zapoznania się z opracowaniem przygotowanym przez eksperta z firmy VACO Sp. z o.o.:
Opracowanie zawiera opis metod zwalczania szkodników, informacje o systemach zabezpieczeń przed szkodnikami oraz informacje o innowacyjnym systemie Sensor Collecting System.
Przeczytaj także
Szkodniki posiadają wiele cech i przystosowań, które pozwalają im zasiedlać wszelkie możliwe strefy klimatyczne i środowiska. Dlatego odgrywają szczególną rolę w szerzeniu się chorób zakaźnych....
Podstawową i najważniejszą kwestią dla zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami jest zapewnienie właściwego stanu sanitarnego i technicznego obiektu (GHP i GMP). Obowiązek ten spoczywa w całości na zakładzie produkcyjnym. Po pierwsze należy wyeliminować wszystkie możliwe czynniki i okoliczności, które mogą sprzyjać pojawianiu się i rozwojowi szkodników...
Naukowe podejście do zagadnienia zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami oraz używanie zdrowego rozsądku jest korzystne zarówno dla zabezpieczanego zakładu, jak również dla firmy wykonującej usługi pest control. Celem systemu zabezpieczeń przed szkodnikami powinno być zapewnienie higienicznych warunków produkcji żywności
W czwartym odcinku naszej publikacji zajmiemy się połączeniem wiedzy i naukowego podejścia do problemu zabezpieczenia przed szkodnikami. Wiedza, którą powinno się dysponować aby skuteczne zabezpieczyć zakład przed szkodnikami dotyczy wielu obszarów. Pierwszy obszar dotyczy prawa żywnościowego oraz wymogów opisanych w systemie HACCP jak również, wymogów opisanych w poszczególnych normach i standardach żywnościowych...
Zgodnie z zapowiedzią w 3 części cyklu omówimy jak należy czytać przepisy, żeby być w zgodzie z prawem, wyjaśnimy również jaka jest ich hierarchia i co z niej wynika. Nawiązując do 2 części naszego cyklu chciałbym podsumować przekazane wcześniej informacje. Jak zapewne większość czytelników zauważyła cytowane tam zalecenia (Codex Alimentarius)...
W poprzedniej części pisałem, że skuteczna strategia systemowego zabezpieczenia zakładów przed szkodnikami to połączenie wiedzy, naukowego podejścia do problemu oraz zdrowego rozsądku. W tej części zajmiemy się wiedzą...
Polecane produkty