Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
19 kwietnia 2023 r. w Starostwie Powiatowym w Grudziądzu odbyła się konferencja „Z pola na stół", zorganizowana w ramach Komisji Rady Powiatu właściwej ds. rolnictwa. W konferencji wzięli udział Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Anna Gembicka, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych Przemysław Rzodkiewicz, Wicewojewoda Kujawsko - Pomorski Józef Ramlau oraz przedstawiciele instytucji działających na rzecz rolnictwa. Patronat Honorowy nad wydarzeniem objęła Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Anna Gembicka.
Głównymi tematami konferencji były zdrowe nawyki żywieniowe oraz problemy związane z zafałszowaniem żywności
Podczas spotkania Główny Inspektor JHARS Przemysław Rzodkiewicz omówił zagadnienia związane z oszustwami i zafałszowaniami artykułów rolno – spożywczych.
Następnie Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Grudziądzu – Beata Kruszka mówiła o tematach związanych z produkcją pierwotną, sprzedażą bezpośrednią i kuchnią domową.
Paula Tomaszewska i Katarzyna Maćkiewicz z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Grudziądzu wystąpiły z prelekcją - Czy wiesz, co jesz? Badanie produktów pochodzenia zwierzęcego. RHD, SB – produkty pochodzenia zwierzęcego.”
W kolejnym wystąpieniu Janusz Olejnik, założyciel projektu FoodFakty.pl oraz ogólnoświatowego monitoringu zafałszowań Probase360 przedstawił: Zafałszowania żywności – definicje, wymagania standardów jakości, trendy światowe i ciekawsze przypadki. Czy dotyczy to również producenta rolnego?
W drugiej cześci konferencji odbył się panel dyskusyjny z udziałem: Dyr. Oddziału Regionalnego Kujawsko–Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział w Przysieku – Marka Nowackiego, Prezesa Zarządu Kujawsko–Pomorskiej Izby Rolniczej w Przysieku – Ryszarda Kierzek, Kierownika Sekcji Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia Powiatowej Stacji Sanitarno– Epidemiologicznej w Grudziądzu – Iwony Zarwalskiej oraz Agnieszki Wesołowskiej ze Stowarzyszenia Aktywna Wieś Słup.
Źródło: IJHARS, Koło Gospodyń Wiejskich w Zielnowie oraz FoodFakty
Przeczytaj także
Czwarta edycja, kluczowego w roślinnej branży spożywczej, wydarzenia New Food Forum odbędzie się już 11 maja 2023 w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. Eksperci i praktycy spotkają się, aby dyskutować o przyszłości wciąż rosnącego rynku i wymieniać się doświadczeniem z roku pełnego wyzwań.
Miód pszczeli jest jednym z artykułów rolno-spożywczych, którego nazwa została określona w przepisach. Znakując miody należy zatem stosować przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 23 grudnia 2014 roku w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. 2015 r. poz. 29, ze zm.).
W dn. 18 kwietnia 2023 r. Główny Inspektor JHARS oraz Dyrektor Polskiego Centrum Akredytacji podpisali porozumienie w sprawie współpracy w zakresie nadzoru nad akredytowanymi jednostkami certyfikującymi w zakresie rolnictwa ekologicznego i produkcji ekologicznej oraz produktów regionalnych i tradycyjnych.