Kontrola w Czechach wykazała wysoki odsetek nieprawidłowości w produkcji lodów i lodu do napojów
Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza w wyniku przeprowadzonych inspekcji stwierdziła, że 45% próbek lodów oraz 64% próbek lodu (np. dodawanego do napojów) nie spełniło wymagań jakościowych.
Kontrole lodów włoskich i gałkowych
Przeprowadzane przez inspektorów CAFIA kontrole odbywały się głównie w cukierniach oraz innych zakładach żywienia zbiorowego. Ocena laboratoryjna wykazała, że na 128 badanych próbek lodów włoskich i gałkowych, 57 z nich (45%) nie spełniało wymagań higienicznych. Potwierdzono między innymi obecność kolonii Enterobacteriaceae powyżej limitu. Do głównych nieścisłości zaliczono także: brak higieny produkcji, nieodpowiednie warunki sanitarne sprzętu oraz nieprzestrzeganie procedur produkcyjnych. Ponadto wskazano na nieprawidłową praktykę niektórych operatorów, polegającą na niewyrzucaniu lodów z maszyny na koniec dnia, a ich ponownym umieszczeniu w maszynie następnego dnia. Działanie to, mogło przyczyniać się do rozwoju skażenia bakteryjnego.
Kontrole lodu
W przypadku lodu, używanego między innymi do napojów, inspektorzy wśród 75 badanych próbek stwierdzili uchybienia sanitarno-higieniczne w przypadku 48 z nich (64%). Sprawdzano obecność Escherichia coli, enterokoków, bakterii z grupy coli, kolonii bakterii rosnących w 22°C i 36°C. Jako główną przyczynę naruszeń wskazano brak regularnej dezynfekcji wytwornic lodu.
Wyniki kontroli na przestrzeni lat
W 2022 r. podczas przeprowadzenia podobnych kontroli stwierdzono, że 53,3% badanych próbek lodów nie spełniło wymagań, natomiast w 2021 r. było to 48,3%, a w 2019 r. - 37%. Natomiast w przypadku lodu, kontrole w 2022 r. wykazały nieprawidłowości w 74,5% próbek, 68,6% w 2021 r., a w 2019 r. było to 40 % próbek.
Podane wyniki tegorocznej, jak i poprzednich kontroli wskazują na wciąż liczne uchybienia związane z produkcją, przechowywaniem czy sprzedażą lodów oraz lodu do chłodzenia napojów. Jak zauważają służby, powodem licznych naruszeń jest głównie brak odpowiedniej konserwacji sprzętu, a pewną rolę może odgrywać też niewystarczające przeszkolenie personelu.
Przeczytaj także
-
13.09.2023
Wykrycie zafałszowanego miodu w Czechach
Państwowa Inspekcja Rolna i Żywnościowa z Czech poinformowała za pośrednictwem swojego portalu o wykryciu zafałszowania miodu leśnego wielokwiatowego czeskiego producenta.
-
11.09.2023
Konfiskata podrobionego alkoholu w Turynie
W wyniku przeprowadzonych działań służby celne w Turynie skonfiskowały 20 000 podrobionych butelek alkoholi.
-
06.09.2023
Władze Hongkongu zatrzymały przemyt 25 ton żywności i 20 000 butelek wina
Służba celna Hongkongu zatrzymała rekordową ilość przemycanych towarów. Wśród zajętych dóbr było m.in. 25 ton żywności i 20 000 butelek wina.