Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kwiecień niekorzystny dla europejskich producentów zbóż – czy skorzystają na tym polscy eksporterzy?

Kategoria: Biznes

Ostatnie tygodnie w Europie Zachodniej nie były korzystne dla producentów zbóż. Prognozy zbiorów w UE wciąż są jednak wyższe niż w ubiegłym roku. Spadki europejskich cen w przyszłym sezonie mogą być mniej znaczące niż wcześniej oczekiwano – to z kolei może wspierać eksport ziarna z Polski w 2021 roku.

Pierwsze tygodnie wiosny niekorzystne dla producentów zbóż w Europie Zachodniej

Z wyjątkiem suszy na przełomie lata i jesieni, pogoda w głównych regionach uprawnych Europy była w bieżącym sezonie korzystna. Koniec marca i kwiecień były jednak czasem przymrozków i niedoboru opadów – w ich skutek szczególnie ucierpiały uprawy jęczmienia jarego we wschodniej Francji i południowych Niemczech.

Prognozy tegorocznych zbiorów w UE wciąż są jednak wyższe niż wyniki odnotowane w ubiegłym roku. W prognozie z połowy kwietnia Strategie Grains utrzymało wielkość produkcji pszenicy miękkiej w UE-27 (z wyłączeniem Wielkiej Brytanii) w sezonie 2021/22 na poziomie 129,6 mln ton (wobec 119,4 mln ton osiągniętych w bieżącym sezonie).

Ceny w przyszłym sezonie – niższe niż obecnie, ale spadek nie będzie znaczący?

Napływ ziarna z tegorocznych zbiorów powinien doprowadzić do spadków europejskich cen zbóż. Obniżki cen mogą być jednak mniej znaczące niż te, których rynki spodziewały się jeszcze miesiąc temu. Podczas gdy ostatnie notowania pszenicy na paryskiej giełdzie MATIF w najbliższym kontrakcie wskazują na poziom ok. 220-230 EUR/t, kontrakty z dostawą w przyszłym sezonie kształtują się na poziomie ok. 210 EUR/t. Tymczasem jeszcze w drugiej połowie marca cena kontraktu wrześniowego i grudniowego wynosiła ok. 195-200 EUR/t.

Ceny zbóż w polskich skupach kształtowały się w połowie kwietnia na poziomie ok. 850-900 PLN/t dla pszenicy i 900-950 PLN/t kukurydzy, 750-850 PLN/t dla jęczmienia i ok. 700-750 PLN/t dla żyta. Wzrost notowań kontraktów terminowych na MATIF-ie może oznaczać, że ceny zbóż w Polsce, obecnie najwyższe od ośmiu lat, nie wrócą w przyszłym sezonie do wieloletniej średniej, a ceny mogą obniżyć się o 50-100 PLN/t.

Eksport ziarna z Polski – nowy rekord wolumenu w 2020 r., wysokie prognozy na bieżący rok

Rok 2020 przyniósł najwyższe w historii wielkości eksportu polskiego ziarna, przekraczając według danych Eurostatu 9 mln ton. Dla porównania, wcześniej rekordowy roczny eksport wynosił 6,5 mln ton (w 2016 r.) – dotychczasowy rekord został więc w minionym roku poprawiony o prawie 40%. Eksport w ubiegłym roku był wyższy niż suma eksportu w latach 2018-19, gdy eksportowaliśmy z Polski odpowiednio 4,2 i 4,3 mln ton zbóż.

W bieżącym roku (szczególnie w drugiej połowie roku) eksport ponownie może być bardzo wysoki, na co wpływ ma dobry stan zasiewów zbóż w większej części kraju, w związku z korzystnymi warunkami pogodowymi w ostatnich miesiącach. Według marcowej prognozy Sparksa, zbiory zbóż ogółem w sezonie 2021/22 wyniosą 33.0 mln t (wobec rekordowych 33.4 mln t rok wcześniej). Eksport ziarna z Polski będzie również wspierany przez wysokie ceny międzynarodowe oraz ograniczenia eksportowe ze strony dwóch największych producentów zbóż w Europie – Rosji i Ukrainy.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Jakub Czugała
analityk sektora rolno-spożywczego
BNP Paribas Bank Polska S.A.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 28.04.2021

    Kellogg z fabryką w Kutnie podbija rynek

    Fabryka Pringles w Kutnie, reprezentująca amerykański koncern spożywczy Kellogg, zakończyła rozbudowę, o czwartą linię produkcyjną. Rekordowy projekt jest spektakularnym osiągnięciem fabryki popularnych przekąsek Pringles w Polsce.

    Czytaj więcej
  • 13.04.2021

    Produkty bezglutenowe – kontrola UOKiK

    Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zainteresował się żywnością bezglutenową i sfinansował badania składu produktów oznaczonych jako bezglutenowe bądź niezawierających informacji o obecności tego alergenu w składzie. Pomimo, że od 1 lipca 2020 r. kontrolą żywności w całości zajmuje się Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, UOKiK zdecydował się wesprzeć projekt mający na celu pomoc osobom o specjalnych potrzebach żywieniowych.

    Czytaj więcej
  • 01.04.2021

    Rekordowe ceny rzepaku – czy zostaną z nami na dłużej?

    Ceny rzepaku w Polsce i w Europie jeszcze nigdy nie były tak wysokie. Obecna sytuacja, to wynik niskiej podaży nasion rzepaku w Europie oraz rosnących cen roślin oleistych na świecie, podążających w ślad za wysokimi cenami ropy naftowej. Jak będą zachowywać się notowania rzepaku w najbliższych miesiącach?

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.