Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Od maja 2023 roku Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych realizuje porozumienie zawarte z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi o objęcie przedsięwzięcia wsparciem bezzwrotnym z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO). Przedmiotem porozumienia jest modernizacja laboratoriów GIJHARS realizowana poprzez zakup nowoczesnego sprzętu pomiarowo-badawczego oraz realizację robót budowlanych na rzecz laboratoriów w latach 2023- 2025.
W sierpniu 2024 roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych podpisali aneks do porozumienia KPO. Zmieniony dokument umożliwi laboratoriom GIJHARS zakup sprzętu do m.in. badania gatunkowości surowców pochodzenia zwierzęcego (w tym owadów), roślinnego i grzybów, badania oliwy z oliwek na zgodność z obowiązującymi przepisami prawa oraz badania konserwantów i substancji zatrzymujących wodę w mięsie i przetworach mięsnych.
Inwestycje w zaplecze laboratoryjne Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych prowadzone są w celu zwiększenia możliwości analitycznych badania jakości żywności, w tym produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych a także uniknięcia kosztów związanych ze zlecaniem badań do laboratoriów komercyjnych, krajowych i zagranicznych oraz zwiększeniem znaczenia i wiarygodności polskich laboratoriów na arenie międzynarodowej. Wspierane inwestycje będą służyły zwiększeniu wykrywalności oszustw żywnościowych w celu ochrony ekonomicznych interesów konsumentów żywności.
Na obecnym etapie zakończono modernizację Laboratorium w Warszawie GIJHARS, która prowadzona była w latach 2023-2024. Zakupiony sprzęt laboratoryjny, w tym nowoczesny mikroskop i chromatograf cieczowy, umożliwi m.in. badania tożsamości pieprzu i oregano, wykrywanie dodatku mięsa oddzielonego mechanicznie w przetworach mięsnych oraz oznaczanie zawartości cukrów w artykułach spożywczych i tauryny w paszach dla domowych.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Food Standards Agency (FSA) wraz z Food Standards Scotland (FSS) opublikowały raport, w którym przedstawiono aktualne zagrożenia związane z oszustwami w łańcuchu dostaw żywności w Wielkiej Brytanii.
Naukowcy z University of British Columbia zaprojektowali niedrogie narzędzie do dokładnego pomiaru cząstek plastiku z codziennych źródeł, takich jak kubki jednorazowe i butelki na wodę.
Komisja Europejska 16 września 2024 r. opublikowała sprawozdanie podsumowujące zgłoszenia z 2023 r. w Sieci Ostrzegania i Współpracy (ACN). W porównaniu z 2022 r. nastąpił znaczny wzrost liczby powiadomień.