Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naturalne toksyny w żywności: wielu konsumentów nie jest świadomych zagrożeń dla zdrowia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wiele osób niepokoi się pozostałościami chemikaliów, zanieczyszczeń lub mikroplastików w żywności. Mniej jednak wiadomo, że wiele produktów spożywczych zawiera także toksyny całkowicie naturalnego pochodzenia. Są to często związki chemiczne, których rośliny używają do odstraszania drapieżników, takich jak owady lub mikroorganizmy. Substancje te znajdują się na przykład w fasoli i ziemniakach i mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Raport specjalny BfR Consumer Monitor dotyczący naturalnie występujących toksyn roślinnych

Według badania przeprowadzonego przez Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) tylko nieco mniej niż połowa respondentów (47%) była w ogóle świadoma istnienia substancji toksycznych pochodzących od roślin. Raport specjalny BfR Consumer Monitor dotyczący naturalnie występujących toksyn roślinnych ujawnił również, że ryzyko to niepokoi 27 % konsumentów. Natomiast pozostałości w żywności (np. po środkach ochrony roślin) oraz zanieczyszczenia, czyli substancje, które nie są dodawane do żywności celowo (np. metale ciężkie), budzą obawy odpowiednio 63 i 62 proc. respondentów.

Wyniki badania jasno pokazują, że ryzyko pochodzenia naturalnego jest zwykle niedoceniane, podczas gdy ryzyko pochodzenia syntetycznego jest zwykle przeceniane – podsumował prof. Andreas Hensel, prezes BfR

Surową żywność pochodzenia roślinnego spożywa często – 34 proc., okazjonalnie lub rzadko – 45 proc., a bardzo rzadko lub wcale – 19 proc.

Jakie pokarmy zawierające naturalnie występujące toksyny roślinne już znasz? Jeśli to pytanie zostanie zadane otwarcie i bez wstępnej selekcji, na pierwszym miejscu wymieniane są ziemniaki (15 proc.), następnie pomidory, surowa fasola (po 9 proc.) i grzyby (5 proc.).

Naturalnie występujące substancje toksyczne niepokoją 27 procent ankietowanych. Ponad połowa respondentów (53 proc.) czuje się słabo poinformowana na temat toksyn roślinnych w żywności, a tylko osiem procent czuje się dobrze poinformowanych.

Odpowiednio 63% i 62% znacznie więcej konsumentów niepokoi się pozostałościami lub zanieczyszczeniami.

Pozostałości a zanieczyszczenia i spleśniała żywność

Pozostałości to resztkowe ilości substancji wykorzystywanych w produkcji żywności. Na przykład pozostałości mogą pozostać w owocach, warzywach lub zbożach, nawet jeśli środki ochrony roślin są stosowane prawidłowo.

Z kolei zanieczyszczenia to niepożądane substancje, które w sposób niezamierzony trafiają do żywności. Mogą występować naturalnie w środowisku, powstawać podczas przetwarzania surowców na żywność lub przedostawać się do środowiska w wyniku działalności człowieka. Zanieczyszczenia są niepożądane, ponieważ w pewnych okolicznościach mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Badanie rzuciło również światło na powiązany temat „spleśniałej żywności”. Tutaj także widać wyraźną potrzebę edukacji. Nawet niewielkie ilości toksyn pleśniowych mogą być szkodliwe dla zdrowia ludzi i zwierząt. Dlatego na przykład spleśniały dżem należy zawsze całkowicie wyrzucić. Niemniej jednak 25 procent respondentów stwierdziło, że usuwa jedynie spleśniałą część. Nawet w przypadku spleśniałych jagód nie należy już jeść dotkniętych i otaczających owoców. Tylko 60 procent przestrzega tej zasady.

Zapoznaj się z treścią raportu 

 

Źródło: BfR

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.