Normy i wymagania dla żywności w Zjednoczonym Królestwie
Do opuszczenia przez Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (Zjednoczone Królestwo) obszaru unii celnej oraz wspólnego rynku pozostało już niewiele czasu.
Po zakończeniu okresu przejściowego, tj. wraz z końcem bieżącego roku, relacje handlowe Unii Europejskiej (UE) z brytyjskim partnerem będą oparte na zasadach, jakie UE stosuje wobec państw trzecich. Oznacza to przede wszystkim wprowadzenie kontroli celnej we wzajemnych obrotach, a także innych procedur kontroli granicznej - w tym kontroli dotyczących spełnienia wymogów bezpieczeństwa i jakości artykułów rolno-spożywczych.
Przedsiębiorca eksportujący artykuły rolno-spożywcze na rynek Zjednoczonego Królestwa będzie musiał:
- zapewnić zgodność z właściwymi wymaganiami tego kraju,
- upewnić się, czy wobec towarów importowanych/eksportowanych nie ma nałożonych dodatkowych ograniczeń/wymogów.
Zgodnie z dotychczas prezentowanymi szczegółowymi informacjami na rządowej stronie Zjednoczonego Królestwa:
- znakowanie produktów żywnościowych przeznaczonych na rynek Zjednoczonego Królestwa musi być spójne zarówno z prawem Zjednoczonego Królestwa jaki i unijnym,
- póki co, przepisy Zjednoczonego Królestwa dotyczące informacji o żywności (The Food Information Regulations 2014) egzekwują przepisy prawa UE, które gwarantują, że żywność znakowana jest w sposób uczciwy, niewprowadzający w błąd oraz zapewniający spójność dla branży rolno-spożywczej, jak i konsumentów.
Etykiety żywności muszą zawierać nazwę prawną oferowanej żywności. W Zjednoczonym Królestwie określone produkty spożywcze posiadają „zastrzeżone opisy”, których można używać tylko wtedy, gdy posiadają określony skład opisany w normach i przepisach krajowych.
Normy szczegółowe w Zjednoczonym Królestwie odnoszą się do produktów względem, których konsumenci oczekują określonej jakości oraz produktów, gdzie istnieje ryzyko zastąpienia ich substytutami o niższej jakości. Produktami, które posiadają „zastrzeżone opisy” są:
- chleb i mąka
- kakao i produkty czekoladowe
- tłuszcze i oleje
- ryby
- soki owocowe i nektary
- miód
- dżemy i podobne produkty
- produkty zawierające mięso
- mleko i przetwory mleczne
- rozpuszczalne ekstrakty kawy i cykorii
- określone produkty cukrownicze, takie jak sacharoza oraz syropy glukozowe
- woda butelkowana.
Na stronie IJHARS w zakładce Brexit można znaleźć materiał na temat szczegółowych wymagań odnośnie jakości dla produktów rolno-spożywczych posiadających zastrzeżone opisy.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
11.12.2020
Sezam na cenzurowanym – czy ryzykujemy, że w naszym pożywieniu znajdzie się czynnik rakotwórczy?
We wrześniu za pośrednictwem RASFF zgłoszono bardzo wysokie poziomy tlenku etylenu w niektórych partiach nasion sezamu pochodzących lub wysłanych z Indii i wprowadzonych na rynki krajów UE. Wyniki te przekraczają ponad 1000 razy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) wynoszący 0,05 mg/kg dla tlenku etylenu określony w rozporządzeniu.
-
09.12.2020
Zafałszowanie muffin uraniną
W Stanach Zjednoczonych wykryto zafałszowanie muffin niedozwolonym barwnikiem - uraniną.
-
08.12.2020
#Access2Markets drogą do odbudowy
Komisja Europejska uruchomiła portal internetowy Access2Markets, aby pomóc małym i średnim przedsiębiorstwom w działalności na terenach krajów trzecich.