Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Normy międzynarodowe w Umowie o handlu i współpracy między Unią Europejską a Zjednoczonym Królestwem

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Umowa o handlu i współpracy między Unią Europejską a Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej jest jednym z najbardziej kompleksowych porozumień jakie zostało kiedykolwiek zawarte przez Unię Europejską. Porozumienie pomiędzy stronami obejmuje szereg dziedzin leżących w interesie UE oraz wykracza daleko poza tradycyjne umowy o wolnym handlu.

Solidną podstawą tego typu dokumentów są normy międzynarodowe. Wielokrotnie w umowie przywoływane są normy, wytyczne, kodeksy dobrej praktyki opracowane między innymi przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. 
Co do zasady, normy zatwierdzane przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO nie są obowiązkowe, mają charakter zaleceń i dobrych praktyk w zakresie produkcji bezpiecznej żywności o wysokiej jakości oraz uczciwych praktyk międzynarodowego obrotu żywnością, państwa członkowskie opierają swoje prawo na tych właśnie dokumentach, widząc korzyści dla swoich konsumentów, handlu i przetwórstwa.
Nie bez znaczenia dla przywoływania tych norm w umowie UE ze Zjednoczonym Królestwem pozostaje fakt powoływania się na nie przez Światową Organizację Handlu (ang. World Trade Organization - WTO). 

Porozumienie w sprawie środków sanitarnych i fitosanitarnych (ang. Sanitary and Phytosanitary  Measures - SPS) oraz Porozumienie w sprawie barier technicznych w handlu (ang. Technical Barriers to Trade) podpisane w ramach WTO zalecają stosowanie dokumentów kodeksowych opracowanych i przyjętych w  ramach Komisji Kodeksu Żywnościowego, ponieważ to właśnie one stanowią odniesienie dla Światowej Organizacji Handlu w przypadku sporów dotyczących handlu międzynarodowego.
W umowie o handlu i współpracy między Unią Europejską a Zjednoczonym Królestwem, 
w części dotyczącej handlu towarami, strony wielokrotnie powołują się na dokumenty 
i współpracę z Komisją Kodeksu Żywnościowego, a w szczególności w następujących rozdziałach: 

Rozdział 3 środki sanitarne i fitosanitarne (SPS):

  • Artykuł SPS 3 Definicje
  • Artykuł SPS 6 Certyfikacja urzędowa
  • Artykuł SPS 11 Audyty i weryfikacje
  • Artykuł SPS 17 Współpraca w zakresie oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe

Rozdział 4 bariery techniczne w handlu (TBT):

  • Artykuł TBT 4 Postanowienia techniczne
  • Artykuł TBT 5 Normy
  • Artykuł TBT 11 Współpraca.

Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pełni funkcje Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/ WHO dla Polski.
Zapraszamy do odwiedzania zakładki Kodeks Żywnościowy na stronie internetowej IJHARS oraz współpracy.
Opracowano na podstawie umowy o handlu i współpracy.

 

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe

Autor: IJHARS

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.