Nowe zasady rozpowszechniania danych dotyczących rolnictwa w UE
Kodeks postępowania
Koalicja stowarzyszeń działających w ramach europejskiego łańcucha żywnościowego opublikowała kodeks postępowania dotyczący rozpowszechniania danych związanych z hodowlą i paszami. Dokument ten ma na celu „zwiększenie przejrzystości wzajemnych relacji wynikających z oficjalnych umów” oraz wytyczenie jasnych warunków dostępu do informacji oraz ich wykorzystywania w zgodzie z prawem unijnym.
Przejrzysta wymiana danych
Jak stwierdzili sygnatariusze kodeksu, wśród których znalazła się m.in. Europejska Federacja Producentów Pasz (FEFAC) oraz europejska organizacja rolniczych związków zawodowych Copa and Cogeca, dostęp do dokładnych danych z zakresu rolnictwa jest kluczowy dla procesu cyfryzacji sektora, a także niezbędny, by rolnicy i współpracujący z nimi przedsiębiorcy mogli zwiększać produkcję przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia zasobów. Podkreślili również, że wymiana danych pomiędzy różnymi podmiotami z branży rolno-spożywczej wymaga określenia jasnych i sprawiedliwych zasad postępowania, które pozwolą na wyciągnięcie maksymalnych korzyści z tzw. „digital farming”.
Międzybranżowe porozumienie
Arnaud Bouxin, sekretarz generalny FEFAC, stwierdził, że członkowie koalicji są świadomi wartości, jaką niesie ze sobą znajomość danych dotyczących rolnictwa, a także roli, jaką wiedza ta odgrywa w rozwoju coraz precyzyjniejszych metod żywienia i chowu zwierząt gospodarskich. Podkreślił przy tym, że wszyscy koalicjanci uznali obowiązujące regulacje dotyczące własności i rozpowszechniania danych za problematyczne i wymagające ustanowienia międzybranżowego porozumienia, które pozwoliłoby uniknąć konfliktów między rolnikami a podmiotami dostarczającymi dane. Tak narodziła się inicjatywa opracowania kodeksu.
Uznanie ze strony Komisji Europejskiej
„Opracowanie kodeksu postępowania zajęło dwa lata, ale pełne jego uznanie ze strony Komisji Europejskiej pokazuje, że decyzja o jego wdrożeniu była słuszna”, dodał Bouxin. Nowy zbiór zasad przyznaje właścicielowi danych pełne prawo do określenia kto otrzyma do nich dostęp i kto będzie mógł je wykorzystać. „Niezamierzone rozpowszechnianie danych oraz niepoinformowanie o ich udostępnieniu może wiązać się ze szkodą dla podmiotu będącego właścicielem tych danych oraz zaburzać cały łańcuch wartości przedsiębiorstwa”, stwierdza kodeks.
Źródło:
Przeczytaj także
-
08.06.2018
WHO stawia czoło kwasom tłuszczowym trans
Światowa Organizacji Zdrowia (WHO) uruchomiła w maju program eliminacji przemysłowo wytwarzanych kwasów tłuszczowych trans z łańcucha żywnościowego. Substancje te są odpowiedzialne za 500 tys. zgonów rocznie...
-
12.04.2018
Nowa metoda, ułatwiająca precyzyjne określenie wartości odżywczej produktów spożywczych
Metoda analizowania próbek żywności, opracowana przez chemika Craig’a Byrdwell’a z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) w stanie Maryland to przełom – jak twierdzi jej twórca oraz naukowcy z ARS...
-
14.02.2018
Oprogramowanie prognozujące trwałość żywności przetworzonej
Przed wprowadzeniem nowych produktów na rynek, przemysł spożywczy musi przeprowadzić badania trwałości, aby określić jak cechy żywności zmieniają się w czasie. W przeciwieństwie do szybko psujących się produktów (owoce, warzywa itp.)...