Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Podsumowanie cyklu Konferencji i Warsztatów IŻŻ

Kategoria: Biznes

Zakończył się cykl konferencji i warsztatów prowadzonych przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia, w którym udział wzięło blisko 330 uczestników z całej Polski. Wysoka frekwencja i niezwykle istotne tematy poruszane w trakcie spotkań zaowocowały intensywną wymianą doświadczeń i wiedzy pomiędzy różnymi jednostkami odpowiedzialnymi za jakość żywienia i żywności w Polsce.

5 grudnia br. zakończył się ogólnopolski program konferencji i warsztatów organizowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, pt. „Korzyści zdrowotne i gospodarcze związane ze zmniejszaniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych”. Celem spotkań było poszerzanie wiedzy na temat aktualnych zasad zdrowego żywienia i płynących z nich korzyści zdrowotnych i gospodarczych. Rozpoczęty we wrześniu cykl spotkań był skierowany do przedstawicieli administracji rządowej, a także pracowników sektora żywienia zbiorowego w placówkach oświatowych i szpitalach. Uczestnikami byli również specjaliści reprezentujący branżę FMCG (ang. fast-moving consumer goods). Cykl bezpłatnych konferencji i warsztatów odbył się w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, zadania z zakresu zdrowia publicznego „Działania edukacyjne dla przedstawicieli administracji rządowej i przemysłu spożywczego – upowszechnianie wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych”.

Wysoka frekwencja, blisko 330 uczestników z całej Polski, potwierdziła jak istotny jest temat edukowania społeczeństwa w kwestiach zasad zdrowego żywienia, a w przypadku producentów żywności - konsekwentnego wdrażania działań na rzecz reformulacji artykułów spożywczych.

Instytut Żywności i Żywienia od wielu lat zajmuje się nie tylko opracowaniem, ale i upowszechnianiem zaleceń żywieniowych. Wierzę, że stosowanie tych zaleceń w praktyce pozwoli tworzyć właściwą politykę zdrowotną. Niezwykle istotnym jest, że w spotkaniach uczestniczyło tak wielu przedstawicieli zarówno sektora państwowego jak i przemysłu spożywczego. Jest to bowiem niepowtarzalna okazja, żeby w bezpośrednim kontakcie świata nauki z osobami wdrażającymi zdobycze nauki do praktyki można było przekazać najważniejsze aspekty związane z prewencją chorób dietozależnych.”

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor IŻŻ

Administracja rządowa

Program każdego z pięciu spotkań został zaprojektowany tak, by uwzględniać zagadnienia szczególnie istotne dla danej grupy odbiorców. Podczas dwóch pierwszych spotkań, dedykowanym przedstawicielom administracji rządowej kontrolującym stołówki w przedszkolach i szkołach, przedstawiono działania mające na celu zapewnienie żywienia uczniów zgodnie z aktualnymi normami i zaleceniami żywieniowymi dla tej grupy wiekowej. Z uwagi na nasilenie występowania nadwagi i otyłości wśród młodych Polaków, specjaliści Instytutu Żywności i Żywienia, szansę na poprawę sytuacji upatrują w promowaniu zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży.

Żywienie zbiorowe – przedstawiciele cateringu

Program kolejnego spotkania poruszał szereg zagadnień związanych z rolą żywienia zbiorowego w placówkach oświatowych i szpitalach. Uczestnikom spotkania przedstawiono rolę żywienia zbiorowego w szpitalach w zapewnianiu właściwego stanu odżywienia pacjentów, w szczególności w zapobieganiu wystąpienia niedożywienia pacjentów w czasie pobytu w szpitalu. W programie spotkania uwzględniono również część warsztatową, podczas której uczestnicy poznali główne elementy programu do komponowania i optymalizacji jadłospisów i posiłków w żywieniu zbiorowym. Wskazano również zalecenia, jakimi należy kierować się podczas doboru produktów spożywczych, a także ich późniejszej obróbki kulinarnej.

Branża FMCG

Cykl konferencji i warsztatów IŻŻ zamykały dwa spotkania skierowane do pracowników branży FMCG, mających istotny udział w zaopatrzeniu sklepików szkolnych w artykuły spożywcze. Dzięki ekspertom IŻŻ, uczestnicy spotkań poznali korzyści zdrowotne wynikające z podejmowania działań reformulacyjnych na rzecz redukcji zawartości soli, cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych typu trans w produktach spożywczych oraz na rzecz zwiększenia udziału składników podwyższających wartość odżywczą produktów. Szczególną uwagę poświęcono grupie artykułów spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom
i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.

Spotkania odbywały się w okresie od września do grudnia br., w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła, na ul. Powsińskiej 61/63, w Warszawie.

Autor: Instytut Żywności i Żywienia

Przeczytaj także

  • 23.11.2018

    Układanie jadłospisów oraz ich ocena w oparciu o Normy Żywienia

    Planowanie diety oraz ocenę sposobu żywienia przeprowadza się obliczając wartość odżywczą jadłospisów na podstawie tabel składu i wartości odżywczej oraz porównując ją z obowiązującymi normami żywienia dla populacji Polski (opracowanymi w Instytucie Żywności i Żywienia w 2017 r.). Obecnie narzędziem do planowania diety i oceny sposobu żywienia są...

    Czytaj więcej
  • 14.11.2018

    Reformulacja składu produktu spożywczego - konferencje i warsztaty IŻŻ

    Konferencja Szkoleniowa IŻŻ w dniu 15.11.2018

    Pomimo realizacji wielu programów zdrowotnych otyłość i nadwaga są nadal istotnymi problemami zdrowia publicznego. Jednym z działań realizowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020 jest zachęcanie producentów żywności do zmiany składu produktów spożywczych – obniżenia zawartości soli, cukru i tłuszczu. Spożycie zbyt dużych ilości tych składników zwiększa ryzyko chorób dietozależnych, w tym otyłości oraz chorób układu krążenia.

    Czytaj więcej
  • 07.11.2018

    Zaopatrzenie sklepików szkolnych a aktualne przepisy prawne – co należy wiedzieć?

    W dniu 15 listopada br. Instytut Żywności i Żywienia zaprasza na kolejne spotkanie, organizowane w ramach Narodowego Programu Zdrowia, skierowane do przedstawicieli przedsiębiorstw sektora FMCG mających istotny udział w zaopatrzeniu sklepików szkolnych w artykuły spożywcze. Celem spotkania jest przedstawienie reprezentantom tego sektora aktualnie obowiązujących przepisów prawnych dotyczących żywienia zbiorowego w szkołach, w oparciu o wymagania...

    Czytaj więcej
  • 09.01.2018

    Nowe Normy Żywienia dla Polaków od Instytutu Żywności i Żywienia

    Pod koniec grudnia 2017 roku Instytut Żywności i Żywienia opublikował przygotowaną przez polskich ekspertów aktualizację Norm Żywienia dla Populacji Polski. Zastąpiła ona Normy Żywienia wydane w 2012 roku...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.