Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W konsekwencji referendum przeprowadzonego w 2016 roku, Wielka Brytania opuściła Unię Europejską 31 stycznia 2020 roku. Po tym terminie rozpoczął się tzw. okres przejściowy, mający zapewnić kontynuację obecnych, w niezmienionej formie, relacji pomiędzy Unią Europejską a Wielką Brytanią, który zakończy się 31 grudnia 2020 r.
W celu zapewnienia ciągłości handlu, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (UK) opublikowało przewodnik „The Border with the European Union Importing and Exporting Goods”, zawierający kompleksowy opis wymogów i procedur (administracyjnych, celnych, kontrolnych) na granicach, które mają wejść w życie
od 1 stycznia 2021 r. w handlu między UE i UK.
Rząd UK podjął decyzję o wprowadzaniu kontroli w handlu z państwami UE w trzech etapach: od 1 stycznia, od 1 kwietnia oraz 1 lipca 2021 r. To elastyczne i pragmatyczne podejście zapewni branży dodatkowy czas na dokonanie niezbędnych ustaleń.
Główne założenia poszczególnych etapów to:
Od stycznia 2021 roku
Od kwietnia 2021 roku:
Od lipca 2021 roku:
Punkty kontroli granicznej (Border Control Points): wwóz niektórych towarów będzie możliwy wyłącznie przez określone punkty kontroli granicznej, które są odpowiednio wyposażone do przeprowadzania kontroli określonych towarów. BCP są punktami kontroli wyznaczonymi
i zatwierdzonymi zgodnie z odpowiednimi przepisami w celu przeprowadzania kontroli zwierząt, roślin i ich produktów pochodnych przywożonych z UE. Kontrole te przeprowadzane są w celu ochrony zdrowia zwierząt, roślin i zdrowia publicznego. Towary, które mogą być wwożone przez BCP, będą się różnić w zależności od punktu. W związku z tym strony importujące/wywożące są odpowiedzialne za zapewnienie, aby ich towary były przewożone przez odpowiednie przejścia graniczne.
W dokumencie wyodrębniono szereg kategorii produktów rolno-spożywczych, dla których szczegółowy harmonogram wprowadzania nowych wymogów i ich zakres są określone oddzielnie: produkty zwierzęce, produkty wysokiego ryzyka nie będące pochodzenia zwierzęcego, żywe zwierzęta, rośliny i produkty roślinne, towary akcyzowe (alkohol, tytoń), a także niektóre inne produkty objęte specjalnymi wymaganiami (butelkowana woda, weterynaryjne produkty lecznicze).
Opublikowany przez stronę brytyjską dokument stanowi również kompleksowy zbiór zasad i wskazówek dla przedsiębiorców dotyczących działań, jakie będą musieli podjąć bez względu na wynik negocjacji prowadzonych między UK a UE. Opisano w nim szczegółowo wymogi ogólne oraz te dotyczące każdego z trzech opisanych etapów.
Na stronie rządowej UK dostępny jest pełen tekst Przewodnika procedur granicznych Zjednoczonego Królestwa. Ponadto, znajduje się tam więcej informacji o szczegółach importu i eksportu, w formie interaktywnych pytań i odpowiedzi adresowanych dla przedsiębiorców.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Przetwórstwo mięsa uważane jest za branżę szczególnie niebezpieczną ze względu na liczne zagrożenia wypadkowe. Ich identyfikacja jest ważnym elementem oceny ryzyka zawodowego, co jest obowiązkiem każdego pracodawcy.
Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, której głównym zadaniem jest ochrona zdrowia i interesów konsumentów oraz zapewnienie uczciwych praktyk w handlu żywnością utworzyła na stronie internetowej nową zakładkę COVID 19.
W marcu i kwietniu 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej jaj. Objęto nią 66 podmiotów zajmujących się sortowaniem, znakowaniem i pakowaniem jaj.