Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Za wprowadzeniem nowych regulacji przemawia szereg względów m.in. konieczność dostosowania przepisów do prawodawstwa unijnego, poprawienie konkurencyjności małych producentów, zdefiniowanie pojęć pewnych pojęć jak np. plantator winorośli czy producent wina. Skutkiem tych zmian ma być dwóch nowych kategorii producentów wina. Uchwalenie nowych przepisów pociągnie za sobą również reformę systemu kontroli producentów oraz nowe wytyczne dla drobnych producentów, co w założeniach autorów projektu ma podnieść ich konkurencyjność. Oprócz tego, prowadzone zmiany mają na celu dostosowanie polskich regulacji do przepisów prawa UE.
Z pełnej wersji artykułu dowiesz się jakie zmiany przyniesie planowana nowelizacja, a w szczególności:
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Przeczytaj także
Wybuch pandemii koronawirusa negatywnie wpłynął na całą branżę gastronomiczną. Szczególnie jednak dotknął rynek win. Przykładem środków zaradczych przyjętych w tym zakresie może być przyjęte przez Komisję Europejską Rozporządzenie Wykonawcze nr 2020/975.
W II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wina z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terytorium Polski (32 podmioty) oraz ziemniaków (60 podmiotów).
Od dnia 14 grudnia 2019 r. weszły w życie nowe regulacje związane z urzędową kontrolą żywności, które m.in. wprowadzają częściową prywatyzację w tym zakresie.