Projekt ustawy o wyrobach winiarskich - Abstrakt artykułu
Za wprowadzeniem nowych regulacji przemawia szereg względów m.in. konieczność dostosowania przepisów do prawodawstwa unijnego, poprawienie konkurencyjności małych producentów, zdefiniowanie pojęć pewnych pojęć jak np. plantator winorośli czy producent wina. Skutkiem tych zmian ma być dwóch nowych kategorii producentów wina. Uchwalenie nowych przepisów pociągnie za sobą również reformę systemu kontroli producentów oraz nowe wytyczne dla drobnych producentów, co w założeniach autorów projektu ma podnieść ich konkurencyjność. Oprócz tego, prowadzone zmiany mają na celu dostosowanie polskich regulacji do przepisów prawa UE.
Z pełnej wersji artykułu dowiesz się jakie zmiany przyniesie planowana nowelizacja, a w szczególności:
- jakie nowe definicje legalne wprowadzi nowelizacja
- jak będzie wyglądał system kontroli
- jakie zmiany dotkną drobnych producentów przyniesie nowelizacja.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: PROJEKT USTAWY O WYROBACH WINIARSKICH
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Przeczytaj także
-
14.09.2020
Sytuacja na rynku wina w związku z wybuchem pandemii COVID – 19 i środki zaradcze przyjęte przez Komisję Europejską - Abstrakt artykułu
Wybuch pandemii koronawirusa negatywnie wpłynął na całą branżę gastronomiczną. Szczególnie jednak dotknął rynek win. Przykładem środków zaradczych przyjętych w tym zakresie może być przyjęte przez Komisję Europejską Rozporządzenie Wykonawcze nr 2020/975.
-
25.08.2020
Jakość handlowa wina oraz ziemniaków
W II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wina z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terytorium Polski (32 podmioty) oraz ziemniaków (60 podmiotów).
-
08.01.2020
Zmiany w przepisach dotyczących urzędowych kontroli żywności - m.in. częściowa prywatyzacja ukż
Od dnia 14 grudnia 2019 r. weszły w życie nowe regulacje związane z urzędową kontrolą żywności, które m.in. wprowadzają częściową prywatyzację w tym zakresie.