Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ponad 37 mln litrów wody i 303 tys. kg CO2 – tyle zaoszczędzili uczniowie z polskich szkół, przygotowując blisko 38 tys. roślinnych posiłków w ramach drugiej edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego PrzyGotujmy Lepszy Świat. Do udziału w kampanii, mającej na celu zmianę nawyków żywieniowych najmłodszego pokolenia, zarejestrowało się w ciągu dwóch lat ponad 1 700 szkół z całej Polski.
Mała wielka zmiana
PrzyGotujmy Lepszy Świat to inicjatywa skierowana do uczniów klas 1-3 szkół podstawowych. Dzięki programowi dzieci dowiedziały się, że to, co jedzą ma ogromny wpływ nie tylko na ich zdrowie, ale też na planetę, a mała zmiana na talerzu może stanowić znaczącą zmianę dla Ziemi.
Produkując mięso i nabiał ponosimy ogromne koszty środowiskowe. Do ich wytworzenia potrzebujemy znacznie większych ilości wody i powierzchni ziemi niż przy produkcji żywności roślinnej – mówi Joanna Lotkowska z ProVeg Polska, organizacji zajmującej się budowaniem świadomości żywieniowej, która jest partnerem merytorycznym programu PrzyGotujmy Lepszy Świat – Wykorzystując do przyrządzania posiłków więcej produktów pochodzenia roślinnego, możemy mieć mniejszy negatywny wpływ na środowisko. Każde tego typu działanie ma sens – pomaga przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt – dodaje.
Dowodem na to są liczby podsumowujące program edukacyjny PrzyGOTUJMY Lepszy Świat. W dwóch edycjach uczestniczyło prawie 100 tys. uczniów. Mogli oni skorzystać z atrakcyjnych materiałów dydaktycznych i wziąć udział w interaktywnych lekcjach, których scenariusze opracowali eksperci do spraw żywienia i doświadczeni pedagodzy. Dzieci, poza wiedzą teoretyczną, zdobywały także umiejętności praktyczne, przygotowując posiłki oparte na składnikach roślinnych. Zamieniając 123 tys. tradycyjnych posiłków na dania roślinne, wyprodukowały o około 980 tys. mniej kg CO₂. To tyle ile wyemituje samochód okrążając Ziemię aż 3 razy! Zużyły też o około 120 mln mniej litrów wody, która starczy dla 100 osób na codzienny, 10-minutowy prysznic przez 44 lata!
Akcja – edukacja!
Trzy klasy ze szkół, które zdobyły największą liczbę punktów w programie, wygrały wyjazd do Spały na „Bardzo Zieloną Szkołę”, organizowaną przez Ośrodek Działań Ekologicznych „Źródła”. Podczas wyjazdu uczniowie mieli okazję poznać i poćwiczyć kolejne proekologiczne i prozdrowotne zachowania, obcować z naturą w rezerwacie przyrody i poznać Zielony Kodeks Młodego Ekologa.
W ramach programu zostaną także zrealizowane szkolenia dla pracowników obsługujących szkolną stołówkę. W ich trakcie kucharze Knorr i Unilever Food Solutions, przygotują dania kuchni roślinnej, które można wprowadzić do szkolnego menu. W spotkaniach uczestniczyć będzie także dietetyczka z ProVeg Polska, która przedstawi gotowe rozwiązania dotyczące prawidłowego komponowania wartościowych i smacznych posiłków.
Źródło: materiały prasowe
Przeczytaj także
W Barcelonie dwa start-upy powzięły sobie za cel skrócenie dystansu, który zwykle pokonuje żywność w przysłowiowej drodze „od pola stołu”. Rozwiązanie, na które postawiły, to tzw. farmy wertykalne.
21 czerwca w Warszawie odbył się Demo Day piątej już edycji programu akceleratora Foodtech.ac, którego misją jest rozwijanie biznesów dostarczających branży spożywczej ekologiczne rozwiązania dla ich najbardziej palących problemów.
Firma Eat Just, która wykorzystuje najnowocześniejszą naukę i technologię do misji tworzenia zdrowszej, bardziej zrównoważonej żywności, poinformowła, że kluczowy składnik produkowanego przez nich roślinnego zamiennika jajka uzyskał aprobatę Komisji Europejskiej.