Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Relacja z 55. Sesji Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Pozostałości Pestycydów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Pozostałości Pestycydów (CCPR) obradował już po raz 55. w dniach od 3 do 8 czerwca br. w Chengdu (Chiny). W sesji uczestniczyło ponad 250 delegatów reprezentujących państwa członkowskie oraz organizacje o statusie obserwatora. Polskę reprezentowały ekspertki z GIJHARS. Przemówienie inauguracyjne wygłosił Xingwang Zhang, wiceminister Rolnictwa i Spraw Wiejskich Chin.

Podczas spotkania CCPR zaprezentowano wyniki prac - naukowego ciała doradczego - Wspólnego Posiedzenia Ekspertów FAO i WHO do spraw Pozostałości Pestycydów (JMPR) dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów pestycydów (NDP) w żywności oraz środkach żywienia zwierząt. Na podstawie przekazanych rekomendacji delegaci omówili 34 substancje czynne, dla 29 przyjęto zaproponowane NDP, które zostaną przedłożone do zatwierdzenia na 47. sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (listopad 2024).

Z punktu widzenia dalszych prac związanych z procesem ustalania NDP istotną kwestią było opracowanie kodeksowych planów oraz listy priorytetowych pestycydów do oceny/ponownej oceny przez JMPR w następnych latach do zatwierdzenia podczas 47. sesji KKŻ (listopad 2024).

Ponadto, na sesji omówiono wytyczne dotyczące monitorowania czystości i stabilności materiałów odniesienia oraz roztworów wzorcowych dla pestycydów podczas długiego przechowywania, dyskutowano nad  strategią działania dla substancji bez wsparcia, niestwarzających zagrożenia dla zdrowia publicznego zaplanowanych do okresowego przeglądu oraz przedstawiono aktualny status prac w zakresie wyznaczenia NDP dla substancji o podwójnym zastosowaniu - lek weterynaryjny i pestycyd.

Warto podkreślić, że prace CCPR są bardzo ważne dla państw członkowski UE. Zgodnie z prawodawstwem unijnym, najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów ustalone na poziomie międzynarodowym przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO powinny być uwzględnione przez Unię Europejską przy określaniu NDP, biorąc pod uwagę dobrą praktykę rolniczą.

W sesji wzięła udział delegacja Polski, którą stanowili pracownicy Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO działającego w GIJHARS.

Uczestnictwo Polski w tym posiedzeniu stanowi kolejny merytoryczny element przygotowań do sprawowania przez Polskę Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej, które rozpocznie się 1 stycznia 2025 roku. 56. sesja Komitetu CCPR odbędzie się w trakcie polskiego przewodnictwa w Radzie UE. Zadaniem Polski będzie koordynacja i przygotowanie stanowisk Unii Europejskiej na tę sesję.

Wszystkie dokumenty omawiane na posiedzeniu, dostępne są na stronie internetowej:

https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/meetings/detail/en/?meeting=CCPR&session=55

 Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.