Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rola bakterii jelitowych w opracowywaniu probiotyków nowej generacji

Kategoria: Składniki Żywności

W prestiżowym czasopiśmie naukowym Nature ukazał się artykuł, który wskazuje, że bakterie zamieszkujące przewód pokarmowy mogą odegrać istotną rolę w opracowywaniu probiotyków nowej generacji

Dwa współpracujące szczepy

Artykuł podsumowuje wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Göteborgu w Szwecji, którzy badali dwa różne szczepy bakterii współpracujące ze sobą w przewodzie pokarmowym – Faecalibacterium prausnitzii i Desulfovibrio piger. F. prausnitzii żywi się węglowodanami i wytwarza mleczan, podczas gdy D. piger żywi się mleczanem i wytwarza octan, który z kolei wykorzystywany jest przez F. prausnitzii do syntezy maślanu. Zespół przeprowadził doświadczenia z udziałem ludzi i zwierząt, w których analizowano tolerancję probiotyku składającego się z obydwu mikroorganizmów.

Prozdrowotny kwas masłowy

Powstający w wyniku kooperacji bakterii kwas masłowy stanowi podstawowe źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego. Przyczynia się on również do łagodzenia stanu zapalnego i utrzymania szczelności bariery jelitowej. Poza przewodem pokarmowym związek ten może ponadto działać przeciwzapalnie w obrębie wątroby, wspomagać regulację poziomu glukozy w krwiobiegu oraz wspierać kontrolę bilansu energetycznego, co ma istotne znaczenie w kontekście wielu powszechnych schorzeń, takich jak cukrzyca czy otyłość.

Brak efektów ubocznych

Szwedzki zespół stwierdził, że podanie doustne kombinowanego probiotyku nie powodowało skutków ubocznych ani u ludzi, ani u gryzoni. Badacze oceniali również zdolność obydwu bakterii do kolonizacji przewodu pokarmowego. U części uczestników doświadczenia zidentyfikowano DNA drobnoustrojów, co świadczy o ich adaptacji do organizmu gospodarza. Nie zaobserwowano tego jednak u wszystkich badanych. „Można się spodziewać, że podane doustnie bakterie będą łatwiej dostosowywać się do ekosystemu jelitowego zmienionego przez toczącą się chorobę, w przeciwieństwie do osób zdrowych, których przewód pokarmowy powinien być odporny na kolonizację przez pochodzące z zewnątrz mikroorganizmy”, wyjaśnia autorka artykułu, prof. Yolanda Sanz z hiszpańskiej Wyższej Rady Badań Naukowych.

Profilaktyka zdrowotna i terapia chorób

„Wyniki omawianego badania potwierdzają hipotezę, zgodnie z którą reintrodukcja bakterii jelitowych w celu regeneracji stanu mikrobioty przewodu pokarmowego stanowi obiecującą strategię profilaktyki zdrowotnej i terapii chorób (…)”, mówi prof.  Sanz. „Jesteśmy coraz bliżej wykorzystania naszych własnych mikroorganizmów do poprawy naszego zdrowia”, podsumowuje ekspertka.

Źródła:

  1. https://www.nature.com/articles/d41586-023-02407-w
  2. https://www.nature.com/articles/s41586-023-06378-w
  3. https://www.agenciasinc.es/Noticias/Un-estudio-aborda-la-funcion-de-las-bacterias-intestinales-para-desarrollar-nuevos-probioticos?fbclid=IwAR0MikGw7hqVgjx5TDtUL7oBIaBLHGu7xEWRKm9LODeck6Id5ZAtbuAnyYg

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.