Stop podrabianej żywności: miejsce pochodzenia na etykiecie - decyzja Komisji Europejskiej
Komisja Europejska podjęła 24 lipca 2024 roku decyzję o rejestracji inicjatywy obywatelskiej „Stop podrabianej żywności: miejsce pochodzenia na etykiecie”.
Cele inicjatywy określone przez organizatorów to:
- dostęp europejskich konsumentów do przejrzystych informacji o żywności, którą kupują,
- poszanowanie oczekiwań europejskich konsumentów „w zakresie wysokich standardów jakości i zrównoważonego rozwoju” w odniesieniu do żywności,
- jasne i wyraźne wskazywanie pochodzenia wszystkich produktów wprowadzanych na wspólny rynek,
- spełnianie tych samych „norm środowiskowych, zdrowotnych i pracowniczych mających zastosowanie na rynku wewnętrznym w celu ochrony planety i zdrowia konsumentów” przez wszystkie produkty wprowadzane na wspólny rynek.
W załączniku do inicjatywy przedstawiono dalsze szczegóły dotyczące przedmiotu, celów i kontekstu inicjatywy. Odnosi się ona do kryteriów związanych z nabywaniem informacji, przekazywanych konsumentowi dotyczących pochodzenia oraz miejsc pochodzenia żywności, określonych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 ustanawiającego unijny kodeks celny i rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011. Organizatorzy uważają, że należy przestrzegać „zasady wzajemności, zakazać przywozu żywności przetworzonej przy użyciu substancji i metod zakazanych w Europie” oraz zwiększyć „kontrole graniczne żywności wprowadzanej przez granice europejskie i krajowe”. Organizatorzy twierdzą również, że wymóg oznaczania pochodzenia powinien zostać rozszerzony na wszystkie produkty spożywcze „w celu zapobiegania oszustwom, ochrony zdrowia publicznego i zagwarantowania konsumentom prawa do informacji”. Treść decyzji Komisji Europejskiej została opublikowana w Dzienniku Urzędowym UE.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych prowadzi kontrole zgodności znakowania żywności z przepisami prawa, na bieżąco informując opinię publiczną o wykrytych nieprawidłowościach.
Więcej informacji o kontroli żywności importowanej oraz o wymaganiach z zakresie znakowania żywności znajduje się na stronie internetowej IJHARS.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
12.06.2024
Publikacja WTO: Nielegalny handel żywnością i fałszerstwa żywnościowe
Według Światowej Organizacji Handlu (WTO) nielegalny handel i oszustwa w branży spożywczej mogą powodować znaczne szkody na rynku międzynarodowym i zdrowiu publicznym.
-
08.04.2024
Oszustwa na rynku żywności - powstał zespół specjalny IJHARS
W IJHARS powstał zespół, który skoncentruje działania na zwalczaniu oszustw żywnościowych, w jego skład wejdą specjaliści z całej Polski.
-
29.03.2023
Przegląd czynników powodujących oszustwa żywnościowe i narzędzi ograniczających ryzyko
Brytyjski Departament ds. Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich opublikował dwa raporty, przedstawiające wszechstronny i dokładny przegląd problemu fałszowania żywności.