Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Świąteczne jedzenie wiąże się z podwyższonym poziomem cholesterolu

Kategoria: Składniki Żywności

Główna przyczyna zgonów na świecie

Nadmierne stężenie cholesterolu w krwiobiegu może przyczyniać się do zmniejszenia drożności tętnic, a w konsekwencji sprzyjać występowaniu zawałów i udarów, które stanowią główną przyczynę zgonów na świecie. Badania naukowe wskazują, że tradycyjne świąteczne ucztowanie powoduje znaczący wzrost poziomu cholesterolu, dlatego przy wigilijnym stole warto zachować umiar.

Wzrost „złego” cholesterolu

Duże ilości jedzenia spożywane w trakcie Świąt Bożego Narodzenia mogą powodować wzrost stężenia cholesterolu całkowitego i tzw. „złej” frakcji cholesterolu LDL odpowiednio o 15% i 20% w porównaniu z okresem letnim. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez duńskich ekspertów ze Szpitala Uniwersyteckiego w Kopenhadze oraz Uniwersytetu Kopenhaskiego, w którym udział wzięło ponad 25 000 uczestników.

Zaskakujące obserwacje

Badanie pokazuje, że ryzyko hipercholesterolemii jest aż sześciokrotnie wyższe bezpośrednio po przerwie świątecznej. „Uzyskane przez nas rezultaty świadczą o tym, że na poziom cholesterolu w osoczu krwi istotny wpływ mają tłuste potrawy zwyczajowo spożywane w trakcie Bożego Narodzenia. Fakt, iż tak wiele osób miało podwyższone wyniki badań laboratoryjnych tuż po świętach bardzo nas zaskoczył”, mówi dr Anne Langsted ze Szpitala Uniwersyteckiego w Kopenhadze.

Podwyższone wyniki u 90% badanych

Dziewięciu na dziesięciu uczestników, którzy brali udział w badaniu, miało po Świętach podwyższone wyniki lipidogramu. Szczególną ostrożność w okresie okołowigilijnym powinni więc zachować pacjenci cierpiący na zaburzenia lipidowe. „Oznacza to również, że w przypadku osób, które planują badania krwi tuż po Bożym Narodzeniu, warto rozważyć wykonanie kolejnych testów w późniejszym okresie roku”, dodaje główna autorka publikacji, dr Signe Vedel-Krogh.

Ważne dla lekarzy i pacjentów

„Nasze obserwacje wskazują, że istnieje większe ryzyko podwyższonych wyników lipidogramu, jeżeli planujemy wykonanie badań laboratoryjnych bezpośrednio po Świętach. To bardzo istotne informacje zarówno z punktu widzenia lekarzy, jak i osób, którym zależy na utrzymaniu prawidłowych parametrów gospodarki lipidowej”, podsumowuje dr Vedel-Krogh.

Źródła:

  1. https://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(18)31542-9/fulltext
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/12/181228164838.htm?fbclid=IwAR06ozzHvz39kPpU2oiYntZ709MuY0HxAnQOV7YSXg6KlruJDeVRvc6XpYo

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.