Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Świąteczne jedzenie wiąże się z podwyższonym poziomem cholesterolu

Kategoria: Składniki Żywności

Główna przyczyna zgonów na świecie

Nadmierne stężenie cholesterolu w krwiobiegu może przyczyniać się do zmniejszenia drożności tętnic, a w konsekwencji sprzyjać występowaniu zawałów i udarów, które stanowią główną przyczynę zgonów na świecie. Badania naukowe wskazują, że tradycyjne świąteczne ucztowanie powoduje znaczący wzrost poziomu cholesterolu, dlatego przy wigilijnym stole warto zachować umiar.

Wzrost „złego” cholesterolu

Duże ilości jedzenia spożywane w trakcie Świąt Bożego Narodzenia mogą powodować wzrost stężenia cholesterolu całkowitego i tzw. „złej” frakcji cholesterolu LDL odpowiednio o 15% i 20% w porównaniu z okresem letnim. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez duńskich ekspertów ze Szpitala Uniwersyteckiego w Kopenhadze oraz Uniwersytetu Kopenhaskiego, w którym udział wzięło ponad 25 000 uczestników.

Zaskakujące obserwacje

Badanie pokazuje, że ryzyko hipercholesterolemii jest aż sześciokrotnie wyższe bezpośrednio po przerwie świątecznej. „Uzyskane przez nas rezultaty świadczą o tym, że na poziom cholesterolu w osoczu krwi istotny wpływ mają tłuste potrawy zwyczajowo spożywane w trakcie Bożego Narodzenia. Fakt, iż tak wiele osób miało podwyższone wyniki badań laboratoryjnych tuż po świętach bardzo nas zaskoczył”, mówi dr Anne Langsted ze Szpitala Uniwersyteckiego w Kopenhadze.

Podwyższone wyniki u 90% badanych

Dziewięciu na dziesięciu uczestników, którzy brali udział w badaniu, miało po Świętach podwyższone wyniki lipidogramu. Szczególną ostrożność w okresie okołowigilijnym powinni więc zachować pacjenci cierpiący na zaburzenia lipidowe. „Oznacza to również, że w przypadku osób, które planują badania krwi tuż po Bożym Narodzeniu, warto rozważyć wykonanie kolejnych testów w późniejszym okresie roku”, dodaje główna autorka publikacji, dr Signe Vedel-Krogh.

Ważne dla lekarzy i pacjentów

„Nasze obserwacje wskazują, że istnieje większe ryzyko podwyższonych wyników lipidogramu, jeżeli planujemy wykonanie badań laboratoryjnych bezpośrednio po Świętach. To bardzo istotne informacje zarówno z punktu widzenia lekarzy, jak i osób, którym zależy na utrzymaniu prawidłowych parametrów gospodarki lipidowej”, podsumowuje dr Vedel-Krogh.

Źródła:

  1. https://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(18)31542-9/fulltext
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/12/181228164838.htm?fbclid=IwAR06ozzHvz39kPpU2oiYntZ709MuY0HxAnQOV7YSXg6KlruJDeVRvc6XpYo

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn