Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Świerszcze i cetylowane kwasy tłuszczowe zatwierdzone w UE jako nowa żywność

Kategoria: Składniki Żywności

Nowa żywność na europejskim rynku

W dniu 10 lutego 2022 r. Unia Europejska zatwierdziła wprowadzenie na rynek Wspólnoty świerszcza domowego (Acheta domesticus) jako nowej żywności w formie mrożonej, suszonej i sproszkowanej. Równolegle dopuszczono do obrotu cetylowane kwasy tłuszczowe, które będą dostępne dla konsumentów europejskich w postaci suplementów diety.

Jadalne świerszcze

W grudniu 2018 r. holenderskie przedsiębiorstwo Fair Insects B.V. wystosowało do Komisji Europejskiej prośbę o pozwolenie na komercjalizację świerszcza domowego jako żywności, która mogłaby być stosowana w charakterze składnika innych wyrobów spożywczych bądź jako samodzielny produkt. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że Acheta domesticus jest bezpieczny do spożycia, choć zalecane się dalsze badania nad jego ewentualnymi właściwościami alergizującymi. Rozporządzenie wykonawcze w tej sprawie wchodzi w życie po upływie 20 dni i dopóki inne przedsiębiorstwa nie złożą odpowiednich dokumentów, jedynie Fair Insects B.V. będzie uprawnione do sprzedaży jadalnych świerszczy.

„Rozwiązanie przyjazne dla środowiska”

Jak przeczytać można na oficjalnej stronie internetowej Komisji, „według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), wykorzystanie owadów jako żywności jest w XXI wieku kwestią szczególnie aktualną ze względu na rosnące koszty pozyskiwania białka zwierzęcego, brak bezpieczeństwa żywnościowego, problemy środowiskowe, coraz liczniejszą globalną populację oraz zwiększony popyt na białko wśród przedstawicieli klasy średniej. Z tego powodu konieczne jest znalezienie alternatyw dla konwencjonalnej hodowli zwierząt. Spożycie owadów stanowi w tym kontekście rozwiązanie przyjazne dla środowiska, a równocześnie korzystne pod kątem zdrowotnym i ekonomicznym”.

Cetylowane kwasy tłuszczowe dopuszczone przez EFSA

Cetylowane kwasy tłuszczowe to natomiast substancje o działaniu przeciwzapalnym, które potencjalnie mogą wpływać korzystnie na układ odpornościowy, stawy i mięśnie. Po tym, jak w czerwcu 2020 r. włoska firma PharmaNutra S.p.A. zwróciła się do władz unijnych z prośbą o pozwolenie na komercjalizację tego produktu jako nowej żywności, EFSA uznała cetylowane kwasy tłuszczowe za bezpieczne dla zdrowia przy spożyciu w ilości 1,6 g dziennie w przypadku osób dorosłych. PharmaNutra będzie jedynym sprzedającym je przedsiębiorstwem do momentu, gdy inne firmy uzyskają podobne zezwolenie.

Źródła:

  1. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32022R0188&from=EN
  2. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32022R0187&from=EN
  3. https://ec.europa.eu/food/safety/novel-food/authorisations/approval-insect-novel-food_en?fbclid=IwAR25AeMha85wbYOAkZdB0v8gpdqRH-2gH6QVrNyO-ZQgtsZ-dml4GvmJuck
  4. https://www.efeagro.com/noticia/la-union-europea-autoriza-la-venta-del-grillo-domestico-y-de-los-acidos-grasos-cetilados/?fbclid=IwAR3QyQACY7zIw6xsElZHppYjojgTyWV31amQHBfsA0qCgiRp9YNy7JBTuoE

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.