Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes
Najważniejsze wydarzenie roku dla branży spożywczej
Zbliża się jubileuszowa piąta edycja Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, zaplanowanego w tym roku na 6 listopada. Tradycyjnie już Kongres organizowany jest przez biuro CEE International Food Standard – IFS przy wsparciu i współpracy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz CSCMP.
Program Kongresu odzwierciedla potrzebę integralnego podejścia do bezpieczeństwa żywności, wskazując na ścisłe, nierozerwalne powiązanie wszystkich etapów i uwarunkowań łańcuchów technologicznych, logistycznych i funkcjonalnych. Zgranie tych elementów, właściwy nadzór nad żywnością oraz dochowanie wierności tradycjom i kulturze produktów żywnościowych, kreuje jej jakość. A jakość oznacza większą konkurencyjność oraz zyski, zaklęte w wiedzy o nowoczesnych technologiach produkcji, przetwórstwa, przechowywania, dostaw i sprzedaży konsumentowi.
Podkreślić należy więc raz jeszcze fundament filozofii systemu IFS, którym jest integralność traktowania żywności.
Dialog naukowców i praktyków
Kongres służy dialogowi. Spotykamy się ponownie dla wspólnej nauki i wymiany doświadczeń, aby to co najlepsze w pracy naukowców i doświadczonych praktyków, stało się udziałem całego środowiska żywnościowego. Szerokie spektrum specjalności tworzących środowisko kongresowe to zarówno ludzie badań i akademickiego nauczania, jak i praktycy biznesu żywnościowego reprezentujący wszystkie etapy łańcucha żywności. Słowem wszyscy ludzie niezbędni dla powstania dobrej żywności: producenci pierwotni i przetwórcy, logistycy i specjaliści od opakowań, dietetycy i technolodzy, finansiści i ekonomiści, trenerzy i audytorzy, analitycy i specjaliści bezpieczeństwa, wreszcie fachowcy od komunikacji i niwelacji kryzysów. Wielostronność Kongresu potwierdza najlepiej szczegółowa agenda i nadspodziewanie liczne deklaracje uczestnictwa.
Szczególni goście Kongresu
Szczególnymi gośćmi jubileuszowej edycji Kongresu są przedstawiciele władz publicznych, od których zależą nie tylko warunki prawne, ale i polityka wspierania sektora żywnościowego – w Polsce rozwijającego się wyjątkowo dynamicznie. Najlepiej ukazują to liczby dotyczące dynamiki rynku krajowego i eksportu żywności. Kongres będzie więc okazją do wymiany doświadczeń reprezentantów biznesu i nauki z przedstawicielami MRiRW, KOWR i Rady Dialogu Społecznego w Rolnictwie. Filozofia systemu IFS wymaga dialogu publiczno-prywatnego i ekspercko-praktycznego – staramy się być wierni tej idei. Dialog w trakcie jubileuszowej edycji Kongresu zostanie w szczególny sposób wzbogacony poprzez aktywne uczestnictwo pana Stephana Trompa, szefa światowej struktury IFS oraz pani Nevin Ruhle, szefa rozwoju rynku IFS.
Forum wymiany poglądów
Kongres będzie gościł zróżnicowane organizacje środowiskowe – stowarzyszenia, izby, organizacje pracodawców. Będą więc reprezentowane specyficzne interesy firm wielkich i małych, krajowych i zagranicznych. Kongres można więc potraktować jako forum wymiany poglądów pomiędzy środowiskami o różnie skierowanych wektorach interesów firm i organizacji. Stanowi to istotny aspekt debat specjalistów merytorycznych. Różnice interesów i zapatrywań nie powinny bowiem przekreślać poszukiwania kompromisów i rozwiązań optymalnych dla bezpieczeństwa oraz jakości żywności.
Największe tego typu wydarzenie
Zeszłoroczna edycja gromadząc ponad 600 uczestników, stała się największym tego typu forum dyskusji i prezentacji dorobku dostawców dla branży spożywczej, ale również samych producentów dzięki ich stoiskom ekspozycyjnym, dając szansę nie tylko na budowanie wzajemnych relacji, ale będąc również trudnym do przecenienia wsparciem przedsięwzięcia poprzez wpłaty finansowe i wkład merytoryczny.
Zapowiada się wspaniałe wydarzenie! Każdy, dla kogo branża żywnościowa jest ważnym obszarem w pracy zawodowej, powinien wziąć w nim udział.
V Kongres Bezpieczeństwa Żywności odbędzie się 6 listopada 2018 r. w Centrum Konferencyjnym Polin w Muzeum Historii Żydów Polskich w Warszawie.
Zapraszamy do zapisów: http://foodcongress.org/
Szczegóły wydarzenia w pliku do pobrania.
Przeczytaj także
Rolnictwo zrównoważone to rolnictwo na miarę XXI wieku. Łączy w sobie najlepsze cechy rolnictwa konwencjonalnego i ekologicznego. Takie zoptymalizowanie produkcji żywności jest jedynym sposobem na uzyskanie dużej ilości żywności o wysokiej jakości bez nadmiernej eksploatacji zasobów naturalnych. Przyczyniają się do tego nowoczesne środki ochrony roślin...
W okresie znacznego wzrostu liczby ludności oraz różnorodności pakowanych produktów obserwowane jest istotne zwiększenie wykorzystania materiałów opakowaniowych z tworzyw sztucznych. Całkowite zużycie tworzyw sztucznych w Europie w 2016 r. wyniosło blisko 50 mln ton, z czego tworzywa zastosowane...
Podczas gdy farby drukarskie mają niewielki wpływ na całkowitą wagę opakowania, to ich znaczenie w zakresie wartości rozpoznawczej opakowania lub informacyjnej nie może być przeceniane...
Jednym z problematycznych etapów w przypadku produktów świeżych – mięs, warzyw i innych – jest proces analityczny, który ze względu na krótki okres przydatności wyrobów do spożycia musi być maksymalnie skompaktowany w czasie. Istotne w tym wypadku jest zastosowanie jak najmniej czasochłonnych i jak najdokładniejszych technik analitycznych...
Obowiązek identyfikowalności (z ang. traceability) w łańcuchu dostaw nie jest nowością, szczególnie dla takich branż jak: żywność, kosmetyki czy farmaceutyki. Jednak firmy sektora FMCG nie zawsze radzą sobie ze spełnieniem tego wymogu. Często, w sytuacji, gdy należy wycofać określoną partię produktów z rynku, ponieważ okazała się partią o stwierdzonej negatywnej jakości zdrowotnej...
Problem oszustw to nie jest już tylko teoria lub formalne wymogi prawne i standardy jakości, to coraz częściej codzienne wyzwanie producentów żywności, ich ryzyko i straty finansowe oraz wizerunkowe. Co prawda oszustwo żywnościowe jako działalność przestępcza, znana jest od wieków, a pierwsza książka opisująca to zagadnienie została opublikowana w 1820...